AutóAddikt Magazin Ugyanazzal a mozgáskövető technológiával tökéletesíti az autógyártás folyamatát a Ford, amellyel az...

Ugyanazzal a mozgáskövető technológiával tökéletesíti az autógyártás folyamatát a Ford, amellyel az élsportolók javítják teljesítményüket

A Ford a bodytracking technológiát használja a munkások terhelésének csökkentésére: létezik egy technológia, aminek segítségével a világ legeredményesebb sportolói még tovább tudják javítani az eredményeiket, és amivel jellegzetes mozdulataik pontosan reprodukálhatók a legnépszerűbb videojátékokban. Ez a technológia most egy autóipari üzem szerelőszalagjánál is megjelent.

A Ford Valencia Motorgyár dolgozói speciális öltözéket viselnek, amit fejlett mozgáskövető technológiával szereltek fel. A Ford és az Instituto Biomecánica de Valencia (Valenciai Biomechanikai Intézet) által megalkotott kísérleti rendszer 70 dolgozó mozgását követi nyomon 21 munkaterületen – és máris annyira eredményesnek bizonyult, hogy az üzemben 75 százalékkal csökkent a sérülések száma.

A mozgáskövető technológiát általában arra használják, hogy megfigyeljék, hogyan sprintelnek vagy fordulnak a sportolók, így edzőik kielemezhetik és tökéletesíthetik a mozdulataikat. A Ford esetében ez a megoldás arra szolgál, hogy a munkavégzés kisebb fizikai terhelést jelentsen, és hogy javítsa a gyártási minőséget.
“A sportban köztudomású, hogy ha a mozgáskövető technológiával tökéletesebbre csiszolják egy sportoló mozdulatait, az komoly javulást eredményezhet,” magyarázta Javier Gisbert, a Ford Valencia Motorgyár gyártási igazgatója. “Üzemünk dolgozói hasonló technológiát használnak, aminek eredményeképpen kényelmesebbé válik a munkájuk, ez pedig rengeteget számít a hosszú munkanap során.”

A mérnökök egy ipari szakkiállításon látott öltözékből merítették az ötletet; az ott bemutatott technológia azt szemléltette, hogyan képesek a robotok az emberi mozdulatok megismétlésére. Ezt a megoldást honosították meg a Ford üzemében, méghozzá az új Ford Transit Connect és a 2,0 literes EcoBoost Duratec motor gyártásában, ami júliusban vette kezdetét.

A vékony öltözék 15 apró mozgáskövető fényszenzort tartalmaz, amelyek vezeték nélküli kapcsolatban állnak egy érzékelő egységgel. A rendszer figyeli a dolgozó mozdulatait munka közben, különös figyelemmel a fej, a nyak, a váll és a végtagok mozgására. A mozdulatokat (a számítógépes játékkonzoloknál használatos megoldáshoz hasonlóan), négy különleges, a dolgozó közelében felszerelt mozgáskövető kamera rögzíti, és ezek képéből alkotja meg a számítógép a felhasználó háromdimenziós figuráját.

Az így nyert adatokat különlegesen képzett ergonómiai szakemberek elemzik ki, segítve a dolgozóknak a helyes testtartás és mozdulatok kialakításában. A rendszer által gyűjtött adatok – például a dolgozó testmagassága vagy karjának hossza – alapján a munkaállomások is úgy tervezhetők meg, hogy kialakításuk jobban illeszkedjen a dolgozók alkatához.

A Ford azt tervezi, hogy a rendszert más európai üzemeiben is meghonosítja. Mindez szerves része a Ford 2003-ban meghirdetett törekvésének, hogy az ergonómiai technológiák és az adat-alapú folyamattervezés segítségével világszerte csökkentse a dolgozókat érő sérülések számát.