AutóAddikt Újdonságok Új Ford F-150, Bronco, Ranger és a Holnap Városa

Új Ford F-150, Bronco, Ranger és a Holnap Városa

Újabb lendületet kapott Ford azon törekvése, hogy autógyártó és mobilitási vállalattá váljon: a márka bemutatta az új F-150 pickupot, bejelentette a Ranger pickup visszatérését az észak-amerikai piacra, a Bronco visszatérését a globális piacra, emellett pedig közzétette elképzelését a Holnap Városáról.

Az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon ismertetett Ford-hírek – köztük a Chariot autómegosztó szolgáltatás nyolc városra történő kiterjesztése – jól mutatják, hogy a vállalat töretlen lendülettel dolgozik autóipari üzletága megszilárdításán, ezzel párhuzamosan pedig erőteljesen terjeszkedik az egyre növekvő mobilitási szolgáltatások területén.

“Idén még magasabb fokozatba kapcsolunk, hogy immár autógyártó és mobilitási vállalatként bővítsük üzleti tevékenységeinket” – nyilatkozta Mark Fields elnök-vezérigazgató. “Még több olyan új autót és technológiát vezetünk be, amelyek már a közeljövőben milliók életét teszik kellemesebbé, emellett pedig bemutatjuk elképzelésünket arról, hogyan működhetünk együtt a nagyvárosokkal, hogy a jövőben még több ember még hatékonyabban közlekedhessen.”

A friss hírek alapján további bejelentések várhatók a Ford üzleti tevékenységeinek bővítéséről:

• A következő öt év során 13 új elektromos hajtású jármű megjelenése és 4,5 milliárd dolláros befektetés várható: bemutatkozik majd az F-150 pickup és a Mustang hybrid hajtású változata, két hybrid hajtású rendőrautó, a Transit Custom plug-in hybrid, egy legalább 480 kilométeres hatótávolságú, tisztán elektromos hajtású kis SUV és egy nagy sorozatban gyártható, a SAE által a 4. szintre besorolt önvezető autó (kormánykerék, gáz- és fékpedál nélkül) ami 2021-ben már munkába állhat a telekocsis és taxis szolgáltatóknál.

• Az új generációs Fusion Hybrid önvezető kísérleti autó bemutatása még közelebb hozza a Ford célját, hogy a vállalat 2021-re megalkossa önvezető modelljét.

• A City Solutions (Nagyvárosi Megoldások) nevű csapat feladata, hogy támogassa a világ legnagyobb városainak egyre intenzívebb erőfeszítéseit a mobilitás fejlesztése terén, hogy az emberek mind ma, mind pedig a jövőben könnyebben közlekedhessenek.

2019-ben a Ford újra helyet biztosít a Ranger közepes méretű pickup számára az észak-amerikai modellpalettáján, a Bronco közepes méretű SUV pedig 2020-ban jelenik meg márka globális kínálatában. A Bronco és a Ranger egyaránt a michigani Wayne városban működő Michigan Autógyárban készül majd.

“Vásárlóink akarata tisztán érthető: olyan új generációs autókra vágynak, amelyek hihetetlenül sokoldalúak, és élvezetes vezetési élményt kínálnak” – mondta el Joe Hinrichs, a Ford amerikai piacokért felelős elnöke. “A Ranger azok számára lesz remek ajánlat, akik kedvező árú, funkcionális, strapabíró és fordulékony pickupot keresnek. A Bronco pedig egy megalkuvást nem ismerő, közepes méretű 4×4-es lesz, ami az izgalmakat kereső vásárlóknak készül – azoknak, akik örömmel hagyják maguk mögött a nagyvárosi forgalmat.”

Az autók fejlesztése mellett a Ford együttműködik egy sor nagyvárossal, hogy segítsen megoldani az egyre sűrűbb forgalom jelentette problémákat, például a torlódásokat és a légszennyezést.

A Ford City Solutions (azaz Nagyvárosi Megoldások) nevű csapata – az autóiparban egyetlen ilyen formációja – világszerte együttműködik városokkal, ahol közlekedési megoldásokat javasol, fejleszt és tesztel. A csapat most kezdett új együttműködésbe a Bloomberg Philanthropies szervezettel és a polgármesterek világszintű koalíciójával.

“Ez a probléma messze túlmutat a közlekedési dugók bosszúságán. Ennél sokkal komolyabb dologról van szó, ami hatással van az emberek egészségére, vagy éppen hozzáférési lehetőségeikre az orvosi ellátáshoz, az ivóvízhez, az élelmiszerekhez, a biztonságos élőhelyekhez, sőt akár a munkalehetőségekhez is” – vélekedett Bill Ford, a Ford Motor Company ügyvezető elnöke, majd hozzátette: “A közlekedési problémák megoldásával jobb világot teremthetünk a következő generációk számára – ami egyszerre jelent izgalmas lehetőséget és hatalmas felelősséget.”

A Ford továbbá ismertette elképzelését a Jövő Városáról.

A Jövő Városa jól szemlélteti, hogy a rövid távú fejlesztések – például az önvezető és elektromos autók, az autómegosztás, az iránytaxik és az egymással kommunikáló járművek – hogyan hangolhatók össze egy város infrastruktúrájával, és hogyan teremthető meg általuk egy közlekedési ökoszisztéma.

Jó példa erre a Ford elképzelése egy olyan világról, amelynek újrakonfigurálható útjai rugalmasan igazodnak a munkába járók igényeihez és a forgalom terheléséhez. Az emberek és árucikkek szállításához kerékpárok és drónok is igénybe vehetők.
A Ford arra számít, hogy a következő öt évben világszerte megjelennek majd a városok utcáin az önvezető járművek – köztük a Ford első önvezető autói is, amelyeknek bemutatása 2021-ben várható.

A vállalat várakozásai szerint ezzel együtt az elektromos hajtású autók is egyre nagyobb számban tűnnek fel, és a következő 15 év során a globális EV-gyártás volumene meghaladja majd a belsőégésű motorral hajtott járművek gyártását.

A megosztáson alapuló közlekedési megoldások egyre népszerűbbé válnak; ilyen például a vállalat Chariot nevű, app-alapú, tömeges felhasználásra szánt autómegosztó szolgáltatása, amely jelenleg a globális terjeszkedés fázisában van.

A Chariot jelenleg San Francisco-ban, Austinban és Texasban működik, ám idén már nyolc városban, köztük legalább egy Amerikán kívüli nagyvárosban is megjelenik majd.

A Ford rövid távú jövőképében az egymással és az infrastruktúrával kommunikáló járművek is egyre nagyobb szerepet játszanak:

• Olyan járművek jelennek meg, amelyek képesek kommunikálni más járművekkel és a városok közlekedésirányítási rendszereivel. A következő öt évben egyedül a Ford 20 millió autót szerel fel beépített modemekkel világszerte.
• Amint az ilyen a járművek megjelennek a forgalomban, maguk a városok is megváltoznak majd. Az innovatív megoldások – például a vezeték nélküli töltés és a fejlett konnektivitás – egyre elterjedtebbé válnak.
• E változások hatására a városi forgalomirányítók vadonatúj vezérlőrendszereket kapnak, amelyek rengeteg szempont figyelembe vételével működnek, számításba véve többek közt a forgalom áramlását és a járművek károsanyag-kibocsátását is.

A Ford hosszabb távon azzal számol, hogy a Jövő Városában jórész önvezető autók közlekednek majd, amelyek többsége elektromos hajtású lesz.

A legnagyobb városokban új technológiák, például nagy sebességű járművek tökéletesítik a tömegközlekedést. Egyéb várható innovációk:

• A drónok sokféle feladatot látnak el. Ezek a szerkezetek gyorsan telepíthetők például a katasztrófa sújtotta területeken a földrengések, cunamik és már természeti csapások hatásának felmérésére
• Fejlett közlekedésirányító rendszerek jelennek meg, amelyek egyértelműen és zökkenőmentesen integrálják az adatokat a közlekedési ökoszisztéma minden tekintetében. Ebbe az ökoszisztémába ugyanúgy beletartoznak a kerékpárok, a motorkerékpárok, a drónok és a tömegközlekedés járművei, mint a közvilágítás, a parkolóórák és a feltöltő infrastruktúra
• A rugalmas forgalomirányítás és az önvezető autók összehangolása a fejlett technológiák széles körű alkalmazásával megszünteti a forgalmi dugókat, mérsékli a károsanyag-kibocsátást és majdnem nullára csökkenti a közlekedési balesetek számát
• A közutak átalakítása zöld terekké és parkokká jobb életminőséget biztosít, és egészségesebb életet kínál a közösség számára

“A Ford már több mint 100 éve működik együtt a társadalommal, s ez idő alatt az autóközlekedés megbízható bázisává vált” – jelentette ki Fields. „Most az a feladatunk, hogy a társadalommal közösen még több közlekedési megoldást kínáljunk az emberek számára – méghozzá olyanokat, amelyek meghatározzák az elkövetkező évtizedeket.”

Az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállítás részeként a Ford szimpóziumot rendez a Jövő Városáról a detroiti Joe Louis Arénában. A TED, a The New York Times és a VICE Media közreműködésével szervezett beszélgetéseken neves gondolkodók, polgármesterek és ismert vezetők vitatják majd meg a közlekedéssel kapcsolatos kihívásokat, lehetőségeket és új megoldásokat, amelyek együttes hatása megformálhatja a Jövő Városa arculatát. Ide kattintva további információkat talál az egyes ülésekről.