AutóAddikt Hírek Új teherautó-koncepciókat mutatott be a Volvo Trucks

Új teherautó-koncepciókat mutatott be a Volvo Trucks

Hogyan lehet csökkenteni a nehézkategóriás áruszállítás környezeti és éghajlati hatásait, miközben a szállítási igények tovább növekszenek? Miután nemrég megkezdte a városi közlekedésre szánt elektromos teherautók értékesítését, a Volvo Trucks a nehezebb teherautók esetén is versenyképesnek érzi a villamosítást. A gyártó a lehetőségek feltárására és bemutatására két európai elektromos tanulmány-teherautót fejlesztett ki, amelyeket építőipari és regionális áruszállításra ajánlanak.

„Hosszú távon nagy lehetőségeket látunk a nehézkategóriás elektromos teherautók regionális és építőipari szállításra való felhasználásában. Tanulmány-teherautóinkkal arra törekszünk, hogy jövőbe mutató megoldásokat fedezzünk fel és mutassunk be, valamint felmérjük, mekkora piaci és társadalmi igény mutatkozik irántuk. Az elektromos teherautók iránti kereslet növelése érdekében a töltési infrastruktúrát gyorsan ki kell bővíteni. Emellett erősebb pénzügyi ösztönzőket kell létrehozni azon fuvarozók számára, akik úttörő módon alacsonyabb környezeti és éghajlati lábnyomú, új járműveket választanak” – nyilatkozta Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

A nehézkategóriás elektromos teherautók javíthatják a járművezetők és az építőipari dolgozók munkakörülményeit alacsony zajszintjük és zéró károsanyag-kibocsátásuk révén. Ez utóbbinak jelentősen pozitív hatása lesz a városok levegőminőségére az építési projektek magas számát tekintve. Csendes működésük miatt naponta hosszabb ideig lehet szállítást végezni ezekkel a teherautókkal, ez pedig új lehetőségeket teremt a műveletek észszerűsítésére. Ilyenek lehetnek a nagy építési projektek, valamint a városi és városkörnyéki szállítás is.

A nehézkategóriás elektromos teherautók jelentősen csökkenthetik az építőipari és regionális szállítás éghajlati hatásait. A lehetőségek bemutatása érdekében a Volvo Trucks két elektromos tanulmány-teherautót fejlesztett ki.

A szállítóipar általános éghajlati hatása csökkenthető azzal, ha nehézkategóriás elektromos járműveket használnak a regionális áruterítésre. Az Európai Unióban a közúti áruszállítás nagy része regionális.

„Európában rengeteg tehergépjárművet használnak regionális áruszállításra, amelyeknek az átlagos éves futásteljesítménye 80 000 km. Ez azt jelenti, hogy az elektromos járművek fokozott használata a regionális áruterítés területén jelentős éghajlati előnyökkel járna, amennyiben fosszilis tüzelőanyagoktól mentes villamos energiát használnak” – mondta Lars Mårtensson, a Volvo Trucks környezetvédelmi és innovációs igazgatója.

A Volvo Trucks úgy tervezi bevezetni az építőipari és regionális szállításra szánt nagy teherbírású, elektromos teherautókat, hogy kezdetben néhány kiválasztott európai ügyfél közreműködésével tesztelik a jövőbeli elektromos járműveket. Később azután szélesebb körben is forgalomba hozzák őket.

„A villamosítás sebessége számos tényezőtől függ. Egyrészt jelentősen bővíteni kell a töltési infrastruktúrát, másrészt biztosítani kell, hogy a regionális elektromos hálózatok hosszú távon elegendő átviteli kapacitást biztosítsanak. Pénzügyi ösztönzőkre van szükség ahhoz, hogy több fuvarozó fektessen be elektromos járművekbe. A szállítási szolgáltatások megrendelői is hozzájárulhatnak azzal, ha hosszabb szerződéseket kínálnak, és hajlandók fizetni a fenntartható szállításért. Sok fuvarvállalat nagyon kis haszonkulccsal dolgozik, ezért minden új beruházásnak nyereségesnek kell lennie” – magyarázta Mårtensson.

A szállítóipar fokozott villamosításával párhuzamosan a belső égésű motorok hatékonyságának folyamatos javítása is kulcsfontosságú szerepet fog játszani a távolsági fuvarozásban még sok éven át.

„A mai teherautó-motorok hatékony energiaátalakítók, amelyek gázolajjal vagy különféle megújuló üzemanyagokkal, például cseppfolyósított biogázzal vagy hidrogénezett növényi olajjal működnek, és a technológia további fejlődési potenciállal rendelkezik” – mondta Mårtensson.
Alternatív üzemanyagokkal/hajtáslánccal működő Volvo teherautók

• Volvo FL Electric és Volvo FE Electric. Mindkét teherautó teljesen elektromos, helyi áruszállításra vagy városi hulladékkezelésre használható.
• Volvo FH LNG és Volvo FM LNG. A nehézkategóriás távolsági fuvarozásra szánt Volvo FH és a nehézkategóriás regionális szállításra készült Volvo FM cseppfolyósított földgázzal vagy biogázzal működik.
• Volvo FE CNG. A sűrített földgázzal vagy biogázzal működő Volvo FE helyi áruszállításra és hulladékkezelésre ajánlott.

Előző cikkA Toyota-csoport lesz év végére a legnagyobb autógyártó?
Következő cikkFord Transit Smart Energy: hogyan növelheti a jövő elektromos járműveinek hatótávját, ha vörös színt látunk egy hideg napon?