AutóAddikt Autó-motorsport Vajon kik lesznek a Peugeot Kupa idei bajnokai? A szezonzárón kiderül!

Vajon kik lesznek a Peugeot Kupa idei bajnokai? A szezonzárón kiderül!

Az idei a hatodik szezonja a Peugeot Rally Cup Hungary kupasorozatnak. Az egyforma autókra kiírt pénzdíjas Kupa talán legizgalmasabb szezonzáró futama következik most, hiszen a IV.Rally Hungary rajtja előtt még két páros is esélyes a bajnoki címre és a dobogó harmadik helyére további három legénységnek is van esélye felállni. 180 versenykilométer, szuperspeciál, városi gyorsasági szakasz és nagyon nehéz zempléni pályák… A hazai rendezésű ERC szezonzáró méltó befejezése lesz ennek a bajnoki évadnak.

Egy év kihagyás után újra Európa-bajnoki futamot rendeznek hazánkban. A IV.Rally Hungary központja ezúttal is Nyíregyháza, ide költöznek október első hétvégéjére a hazai bajnoki mezőny mellett Európa legjobb versenyzői is. A kontinensviadal minden magyar induló számára különösen fontos, hiszen nem csak a helyi, hanem a külföldi versenyzőkkel is össze tudják hasonlítani az eredményüket, a tudásszintjüket.

A Peugeot 208 Rally Cup Hungary sorozat szezonzáró futama is ez a verseny. A Kupa állandó indulói közül két páros, a Berta-Császár, valamint a Viszló-Szegedi egység az ERC-be is benevezett, így ők a magyar mezőny előtt rajtolhatnak el.

„Meg szeretnénk nyerni ezt a futamot a Peugeot Kupában és azt gondolom, hogy erre esélyünk is van!” – mondta Berta László„Hogy ez elég lesz-e a bajnoki cím megnyeréséhez, az már nem rajtunk fog múlni. Ezek a céljaink!

Kicsit többet készültem én is a futamra, ahhoz képest, amennyit szoktam. Legutóbb talán feltartott kézzel versenyeztünk, most sokkal jobban rákoncentrálunk, hiszen a bajnoki cím a tét!”

Viszló Csabáéknak is fontos a jó szereplés: „Támadunk, szeretnénk harmadik helyen végezni az év végi összesítésben. Hárman harcolunk ezért a helyezésért. Alaposan felkészültünk, teszteltünk, hosszú verseny lesz és szeretnénk befutni a dobogóra!”

A kupasorozat éllovasa, a Bertalan Márton – Paizs Róbert duó ugyan csak az ORB mezőnybe nevezett, de a céljaik így is világosak: „Öt pont az előnyünk, de ez nem mérvadó. Nyomni kell, de nem kell minden szakaszt megnyernünk és nem kell feltétlenül legelöl végeznünk! Ezt szem előtt tartva fogunk versenyezni. Természetesen nézni fogjuk az ERC-ben induló kategóriatársak idejét is.

180 kilométeres, nehéz, hosszú verseny áll előttünk. Ezeken a pályákon a szerencsének is több lehet a szerepe, mint más futamokon. Bízom benne, hogy nem ezen fog múlni senkinek a bajnoki helyezése, hiszen egész évben nagy csaták voltak, jó lenne, ha a defektek nem jutnának nagyobb szerephez… A bajnoki cím a cél! Mindent meg fogunk tenni érte! Talán erre a versenyre készültünk fel a legjobban, sokat videóztunk, volt egy jó tesztünk. Nem akarjuk túlizgulni!”

Határ Attila és Éhn Dániel a győzelemért harcolt az előző, győri futamon, de egy kanyarban felborultak. „Az utolsó pillanatban lett kész az autónk. Nem sikerült minden karosszéria elemet kicserélni a győri bukás után, de próbáltuk a lehető legcsinosabbá tenni a lehetőségekhez mérten. Kedd éjfélkor készültem el vele, így a teszt kimaradt. Fura lenne ilyeneket mondanom, hogy lassan járj, tovább érsz, vagy hogy többet ésszel… de valahogy ezt kellene most szem előtt tartanunk. A harmadik hely még elérhető reálisan. Igazából ezt szeretnénk megszerezni. Nehéz verseny lesz, mindenki ügyes, sokan ismerik már ezeket a pályákat. Legutóbb bebizonyosodott: ezzel az autóval is fel lehet borulni… Hülyeséget nem szeretnék csinálni. Örülök, hogy itt lehetünk a Kupában! Élvezni szeretnénk ezt a futamot!”

Vogel Adrien Maricsek Miklóssal szintén nagy tervekkel érkezett a szezonzáróra: „Megszerezhetjük a Kupában az év végi harmadik helyet, ez a célunk, de nem akarjuk túlvállalni magunkat. Egy jó autózással szeretnénk befejezni a kupát, jól akarjuk érezni magunkat és olyankor az idők is jól szoktak jönni. Szeretem ezeket a pályákat, főként a Mádot. Nem az EB mezőnyében megyünk, így lesz egy kis hátrányunk azokkal szemben, akik előrébb rajtolnak, de majd ezt bátorsággal kimozogjuk.”

Zagyva Dorka előfutással kezdte a szezont, a csonka veszprémi futamon tudott először becsatlakozni az éles küzdelmekbe, a győri versenyt pedig az egyetem miatt kellett kihagynia. ”Izgatottan várom a hétvégét, hiszen még sosem versenyeztem ezeken a pályákon, még sosem versenyeztem ilyen hosszú versenyen. Szeretnénk minden kilométerét élvezni és nagyon boldogok leszünk, ha sikerül karcmentesen célba érni!”

Csoma András év elején navigált a hatvanadik születésnapját ünneplő Radó Istvánnak, de legutóbb már mindenki visszaült a ’helyére’ és a Csoma-Radó név felkerült a Rally Hungary nevezési listájára is. „Nagyon örülök, hogy Győr után itt is el tudunk indulni. Ezek a pályák nagy kedvenceim. Ráadásul erre a hétvégére szép időt mondanak és talán ez a legszebb környék, ahol versenyezni szoktunk. Ezen az október eleji ’nyári’ futamon jó lesz autóba ülni és bízom benne, hogy egy nagyon klassz hétvégét fogunk itt eltölteni. Mondom ezt akkor is, ha úgy gondolom, hogy ez a szezon egyik legnehezebb versenye, mind az össztávjával, mind a pályák nehézségi fokával. Szeretnénk vasárnap este ott állni a céldobogón!”

Ez a hét páros vív majd nagy küzdelmet a hétvégén a Peugeot Kupa sorozatában, de természetesen a 2WD kupában és az RC4 kategóriában is szeretne mindenki jól teljesíteni. Érdemes lesz a nyíregyházi piacon felállított szervizparkba kilátogatni, hiszen a Peugeot sátortábor nagyon jól fog mutatni és természetesen a versenyzőkkel személyesen is lehet találkozni, csakúgy, mint a Kupasorozat mentorával, Ifj.Tóth Jánossal, aki az előző héten a legújabb Peugeot 408 utcai változatával még a Diósgyőr Rally-n szerepelt előfutóként, Nyíregyházán pedig a sorozat indulóit segíti majd tapasztalataival.

A IV. Rally Hungary hivatalos programja pénteken shakedown-al és kvalifikációs szakasszal kezdődik. Az első gyorsaságit a RabócsiRingen rendezik, igen látványos körülmények között. Szombaton is izgalmas nap vár a mezőnyre, 

hiszen három erdei szakasz után Nyiregyházán, egy körgyorsaságin láthatja az indulókat az egész város, majd újra nekivágnak a második körnek. Vasárnap a fonyi szakasz mellett a mádi körgyorsasági lesz az igazi hangulatfelelős, ezeket a pályákat kell kétszer teljesíteni ahhoz, hogy a nyíregyházi Városház téren ünnepelhessenek a Peugeot 208 Rally Cup Hungary idei bajnokai!

Peugeot 208 Rally4 Kupa nem hivatalos állása öt futam után :1.              Bertalan Márton                      Paizs Róbert                           Horváth Rallye SE.                                                           45 pont2.              Berta László                            Császár László                       PSZA Motorsport Egyesület                                            40 pont3.              Határ Attila                              Éhn Dániel                              Korda Racing Kft.                                                              23 pont4.              Vogel Adrienn                         Maricsek Miklós                     Roger Racing Kft.                                                              19 pont5.              Viszló Csaba                           Szegedi Máté                         Kole Media Center Kft.                                                     19 pont6.              Németh 8V Péter                   Németh 16V Péter                 Horváth Rallye SE.                                                           19 pont7.              ifj. Kanyik Antal                       Timár Tamás                          Kanyik Motorsport SE.                                                      10 pont8.              Trencsényi Vince                   Patkó Gábor                           Extrém Sport Team Kft.                                                      9 pont9.              Tóth-Gili Tamás                      Molnár Mózes Tibor               GIL Systems Kft.                                                                 5 pont10.            Csoma András                        Radó István                             Vestin Vintage Kft.                                                              3 pont11.            Dominik GT                             Bán Viktor                               GR Motorsport Kft.                                                              2 pont11.            Zagyva Dorka                         Spitzer Gábor                         R-SMT Kft.                                                                            1 pont