AutóAddikt Újdonságok Volkswagen Sharan: új motorok, átfogó összeköttetési megoldások

Volkswagen Sharan: új motorok, átfogó összeköttetési megoldások

Immár két évtizede az európai családok egyik legfontosabb négykerekű kísérője a rendkívül sokoldalúan variálható Sharan.

volkswagen_sharan_2015_autoaddikt_001

Ezen kívül az összesen 800 ezer példányban napvilágot látott öt- vagy hétszemélyes Volkswagen modellek Ázsiában nemes üzleti egyterűként futottak be fényes karriert. Most az idáig 200 ezer példányban értékesített aktuális nemzedék mélyreható műszaki változtatásokkal továbbfejlesztett változata debütál. Számos kényelmi és vezetői segédrendszer most debütál a típusban, s ezek közül több szintén újdonságnak számít a Sharan kategóriájában is. Teljesen megújította a Volkswagen – a márka a híres „Bulli” jóvoltából a kompakt kisbuszok feltalálója – az infotainment rendszerek kínálatát. Az összeköttetés elérhető legmagasabb szintjét kínálják, hiszen első ízben elérhetőek a MirrorLink™, az Apple CarPlay™ és a Google Android Auto kapcsolódási technológiák. A középpontban emellett a Sharan új motorjai állnak, amelyek akár 14,3 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, s megfelelnek az Euro 6 károsanyag-kibocsátási norma előírásainak.

115 lóerőtől 220-ig

A Sharan motorházfele alatt egyszerre erős és hatékony négyhengeres, hengerenként négyszelepes, turbófeltöltéses és közvetlen befecskendezésű motorokat találunk – két Otto-motort (TSI) és három dízelt (TDI). A TSI-erőforrások teljesítménye 110 kilowatt (150 lóerő) és 162 kilowatt (220 lóerő, 20 lóerő többlet, Magyarországon nem forgalmazzuk); a 150 lóerős egység a szériafelszereltségként kínált manuális sebességváltóval mindössze 6,4 liter üzemanyagot igényel száz kilométerenként. A TDI-egységek kínálata a 85 kW (115 LE, Magyarországon nem forgalmazzuk), 110 kW (150 LE, plusz 10 lóerő) és 135 kW (184 LE, 7 lóerő többlet) teljesítményszinteket nyújtja. A 115 és 150 lóerő teljesítményű változatok üzemanyag-fogyasztása a hatfokozatú manuális váltóval mindössze 5,0 l/100 km. Minden dízelmotoros változat SCR-katalizátorral rendelkezik. A Sharan fedélzetén szériafelszereltség az automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Start-Stop System), valamint a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció). A jármű méretére való tekintettel érdemes megjegyezni, hogy szinte mindegyik TSI-motor B gazdaságossági osztályú (220 LE: C), s a TDI-k mind A besorolásúak. A leggyengébb dízelt leszámítva mindegyik erőforrás kombinálható hatfokozatú DSG kettős tengelykapcsolós automatizált váltóval is, amely az üzemanyag-takarékos „vitorlázást” (gázelvételnél a tengelykapcsoló nyitásával a motor leválasztása) is lehetővé teszi. A 220 lóerős csúcsmotor esetében a DSG az alapfelszereltség része, s a 150 lóerős TDI alternatívaként 4MOTION összkerékhajtású kivitelben is választható.

volkswagen_sharan_2015_autoaddikt_002

Új vezetői segédrendszerek

A kényelem és a biztonság fokozását szolgálják a Sharan már említett új vezetői segédrendszerei. Az alapfelszereltség része ezentúl a másodlagos ütközésvédelem. Opcionálisan a Front Assist környezetfigyelő rendszer figyelmezteti a vezetőt a túl kicsi követési távolságra, és szükség esetén fékezéssel avatkozik közbe. A rendszer részét képező városi vészfék-funkció a 30 km/h alatti sebességtartományban aktív, és baleset elkerülése érdekében akár még teljes vészfékezésre is képes. Első alkalommal elérhető a nagy Volkswagen egyterűben a követési távolságot automatikusan szabályzó ACC rendszer. Mostantól az elektronikus rögzítőfék a manuális sebességváltóval szerelt modellek esetében is kínálja az Auto-Hold funkcót, amely megakadályozza, hogy a jármű álló helyzetből vagy elinduláskor elguruljon. Szintén opcionális újdonság: a harmadik generációs parkoló-asszisztens, amely a ki- és beállást egyaránt segíti; s a holttér-érzékelő (amely sávváltáskor a holttérben található járművekre figyelmeztet), amely a kiállás-asszisztenst (a keresztirányból érkező járművekre figyelmeztet tolatva kiálláskor) is tartalmazza.

A Moduláris Infotainment-koncepció második generációs berendezései

Az érintőképernyős infotainment rendszerek teljesen megújított kínálata a szériafelszereltség részét képező 5 col képátlójú Composition Colour rendszertől a 6,5 colos Composition Media és Discover Media (navigációs funkcióval) berendezésekig tart. Így az egyterű a kapcsolódási lehetőségek legmagasabb szintjét kínálja, hiszen újdonságként már akár az App-Connect és a Guide & Inform Car-Net funkciókkal is felvértezhető. Az App-Connect az okostelefonok és okosórák csatlakoztatására szolgáló MirrorLink™, Android Auto™ (Google) és CarPlay™ (Apple) technológiákat takarja, segítségével különböző alkalmazások integrálhatók az infotainment rendszerbe. A Volkswagen Guide & Inform online szolgáltatásai olyan funkciókat nyújtanak emellett, mint például a lehető legfrissebb torlódási jelentések, a környező parkolóházak szabad helyeinek száma, s a legolcsóbb árú üzemanyagtöltő állomások. Ezenkívül a Discover Media a Media Control alkalmazással is összekapcsolható, s így az autóban ülő felhasználók WLAN és tablet segítségével hozzáférhetnek az autó navigációs és zenelejátszó funkcióihoz.

Optimalizált külső és belső

Egészen a legapróbb részletekig élesebbé varázsolták a Sharan külsejét: jellegzetesebb világítási képet alkotnak az immár LED-technikájú hátsó lámpatestek. Ezt a kerekek kibővített választéka – többek között az új Jakarta 16 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák –, valamint két új külső szín (Hudson-öböl kék metál és Crimson-vörös metál, egyelőre nem rendelhető) egészíti ki. Tökéletesebbé tették az utasteret is: Három új dekorbetét, a Platinaszürke (a Trendline felszereltségi szinten széria), a Zongoralakk fekete (Highline esetében széria) és a Tölgyfa barna (extrafelszerelés Comfortline és Highline szinten) nemesíti a műszerfalat és az ajtóburkolatokat. Módosított kormánykerekek, valamint az opcionális 12 irányban állítható ülések masszázsfunkciója optimalizálja az ergonómiát.

Exkluzív különleges kiadások

A Sharant a piaci bevezetés alkalmából a Volkswagen két különleges kiadással teszi még vonzóbbá – a Sharan Ocean és a Sharan Beach modellekkel. Ezek az új külső fényezéseket viselik, az Ocean a Hudson-öböl kék metál, míg a Beach a Crimson-vörös metál színben pompázik. A kibővített külső felszereltség magában foglalja az új tervezésű 16 colos Jakarta könnyűfém keréktárcsákat és az ezüstszínű tetősínt. Ezenkívül a két különleges kivitel fedélzetén az ACC, a Lane Assist, a holttér-érzékelő és kiállás-asszisztens, valamint a parkoló-asszisztens (kormányzást is végző segéd ParkPilot parkolóradarral) rendszereket is megtaláljuk. Szintén a szériafelszereltség részét képezik az egyedi üléskárpitok, amelyeket a külső színhez illő kontrasztárnyalatú díszvarrások jellemeznek, a multifunkciós kormánykerék és a megfelelő díszvarrással ellátott váltókarszoknya, valamint az elektromos működtetésű tolóajtók és az automata klímaberendezés.

A modellcsaládról

A Sharan öt-, hat- vagy hétszemélyes kivitelben, minden esetben két oldalsó tolóajtóval elérhető. Akárcsak annak idején a „Bulli”, úgy a Sharan is „a forma a funkció szolgálatában” alapelv jegyében született, így alkották meg tökéletesen kihasználható és rendkívül tágas utasterét. A letisztult és precíz formatervezésnek, valamint az izgalmas arányoknak köszönhető a Sharan szuverén és összetéveszthetetlen megjelenésű. A típus 4854 milliméter hosszú, 1720 milliméter magas (tetősín nélkül) és 1904 milliméter széles (külső tükrökkel: 2081 mm). Ezek a méretek az arányok dinamikus összjátékát és erőteljes összképet eredményeznek. A Sharan kategóriája egyik legnépszerűbb típusa, s ennek egyik oka a rendkívüli variálhatósága. A második és harmadik üléssor önálló ülései – az EasyFold üléskoncepció keretében – egyszerűen a jármű padlójába hajthatók a maximális variálhatóság érdekében. A második üléssor ülései emellett hosszirányban eltolhatók és háttámlájuk dőlésszöge 20 fokos tartományban állítható. Szintén önmagukért beszélnek az olyan tények, mint a rendelhető két beépített gyermekülés, az akár kilenc légzsák, a 33 rakodórekesz és az akár 2430 literes csomagtér. Ezenkívül a Sharan legújabb nemzedékét is az a magas minőségi színvonal, tökéletes ergonómia és intuitív kezelhetőség jellemzi, amely kategóriája legnépszerűbb német egyterűjévé avatta.