AutóAddikt Autó-motorsport 1.6 literes EcoBoost motorral szerelt MSA Formula autót leplezett le a Ford...

1.6 literes EcoBoost motorral szerelt MSA Formula autót leplezett le a Ford Genfben

A Ford az idei, 2015-ös, 85. Genfi Autószalonon mutatja be az 1,6 literes EcoBoost motorral hajtott vadonatúj MSA Formula versenyautót.

ford_formula_genf_2015_autoaddikt

A magas műszaki színvonalú szénszálas karosszériával készített együléses gép világszerte versenybe száll majd a FIA által is akkreditált Formula 4 bajnokságokon. Az MSA Formula az angliai Brands Hatch versenypályán áll először rajthoz, a Nagy-Britanniában rendkívül sikeresnek bizonyult Formula Ford Bajnokságon.

A Ford tegnap bemutatta a vadonatúj MSA Formula együléses versenyautót, amit a Ford 1,6 literes EcoBoost motorja hajt. A versenygép új korszakot nyit a Ford számára az együlésesek junior kategóriájában.

Az együléses versenyautó a FIA által is akkreditált Formula 4 bajnokságokon áll majd rajthoz Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Spanyolországban. A Ford által támogatott (és az Egyesült Királyságban MSA Formula néven ismert) rendkívül sikeres Formula Ford Brit Bajnokság első szezonnyitó futamát április 4-én rendezik meg a Brands Hatch versenypályán, lehetőséget biztosítva a fiatal pilótáknak, hogy több mint 30 fordulón át bizonyítsák képességeiket.

Az első MSA Formula ifjúsági bajnokságot – ami egyúttal az első Formula Ford futam is volt –1967 júniusában rendezték meg a Brands Hatch aszfaltján. A későbbi évek során a versenysorozat olyan legendákat nevelt, mint Ayrton Senna, Johnny Herbert, Nigel Mansell, Michael Schumacher, James Hunt, Emerson Fittipaldi, Jody Scheckter, Damon Hill, Mika Hakkinen és Jenson Button.

A FIA által is akkreditált F4 sorozat világszerte egyre népszerűbbé válik, és más autógyárak támogatásával Olaszországban, Kínában és Németországban is bajnokságok szerveződnek.

“A FIA Formula 4 karosszériájának alkalmazása, aminek legmodernebb szénszálas technológiája a FIA F3 biztonsági előírásainak is megfelel – és igen hasonló ahhoz a megoldáshoz, ahogyan az új Ford GT karosszériáját megalkottuk – ideális lehetőséget biztosít számunkra, hogy bemutassuk a Ford legújabb technológiáját,” mondta el Gerald Quinn, a Ford Performance európai versenyigazgatója. “Az új versenygépet hajtó 1,6 literes EcoBoost erőforrás ugyanaz a blokk, mint amit a vásárlók a Fiesta ST gépházában is láthatnak; ezt az alapmotort tuningolta fel partnerünk, a Sodemo.”

“Az MSA Formula tökéletesen megfelel a fiatal, feltörekvő versenyzők számára, amit az is bizonyít, hogy mind a 32 ilyen autó gyorsan elkelt,” tette hozzá Quinn. “Idén a világ minden tájáról, Indiából, Romániából és az USA-ból egyaránt számos fiatal pilóta vesz részt a futamokon. Az MSA Formula jó esélyekkel indul a FIA által akkreditált Formula 4 bajnokságon; mindenki szeretne rajthoz állni Angliában, hiszen ez a motorsport és a versenytechnológia fellegvára.”

Ford EcoBoost motor és kifinomult karosszéria

A turbótöltés, a Kettős Független Változó Szelepvezérlés és a nagy nyomású közvetlen üzemanyag-befecskendezés segítségével a Ford 1,6 literes EcoBoost motorja 160 lóerős teljesítményt kínál. Ez az erőforrás 2012 és 2014 között igen sikeresnek bizonyult az angliai Formula Ford futamokon; a motort a Ford az Egyesült Királyságban tervezte és gyártja, s az egység vételára a FIA által meghatározott árhatár alatt van.

A motorokat és a vezérlő elektronikát a Sodemo szállítja a csapatok számára, miután próbapadon tesztelte az elkészült blokkokat, és hivatalosan igazolta, hogy teljesítményük megfelel a +/- 1,5 százalékos tűréshatárnak.

Az MSA Formula versenyautó szénszálas monocoque karosszériája megfelel a FIA jelenlegi biztonsági előírásainak; a karosszériát a neves francia gyártó, a Mygale szállítja. A Magny-Cours-ban működő Mygale céget Bertrand Decoster alapította 1989-ben. A vállalat első autója egy Formula Ford volt, és a Mygale karosszéria világszerte számos bajnokságot nyert – köztük a tíz legutóbbi Formula Ford bajnokságot is Nagy-Britanniában.

A Mygale F4 karosszériát a FIA F3-as szintű biztonsági előírásai szerint tervezték; a pilóta testi épségét első-hátsó erőhatás-elnyelő struktúra, erős oldalpanelek, bukókeret, FIA fejtámlarendszer, kerékrögzítő kábelek, FIA biztonsági ülés és összecsukló kormányoszlop védi.

Az MSA Formula autók Hankook slick abroncsainak gumikeveréke és szerkezeti kialakítása megegyezik a FIA F3 Európai Bajnokságában használ abroncsokéval. A versenyzők így értékes tapasztalatokat szerezhetnek a gumik karakterisztikájáról, még mielőtt eggyel feljebb lépnének a FIA versenykategóriáiban. A Ford a Hankook céggel közösen azt a jutalmat ajánlotta fel az MSA Formula géppel versenyző 2015-ös bajnoknak, hogy részt vehet a legjobb FIA F3 csapat tesztjén. A győztes emellett 40.000 eurós pénzjutalomra is számíthat – és persze újabb pontokra a Formula 1-es versenyzésre feljogosító FIA Super Licence megszerzéséhez.

2015-ben az MSA Formula több mint 30 alkalommal áll majd rajthoz a híres Brit Túraautó Bajnokság együléses versenygépek számára rendezett előfutamain, amit az Egyesült Királyságban élőben közvetít az ITV4 csatorna.

Műszaki adatok

Karosszéria: FIA-homologizációjú szénszálas monocoque

Motor: Ford EcoBoost 1.6, 160 LE

Váltómű: 6 fokozatú, váltófülekkel kapcsolható szekvenciális egység

Fékek: Kétdugattyús féknyergek

Futómű: Kettős keresztlengőkaros nyomórudas, két állásban használható lengéscsillapítók, állítható keresztstabilizátor

Biztonság: FIA szabvány, első-hátsó erőhatás-elnyelő struktúra, erős oldalpanelek, bukókeret, FIA fejtámlarendszer, kerékrögzítő kábelek, FIA biztonsági ülés és összecsukló kormányoszlop

Aerodinamika: Állítható első-hátsó légterelők

Méretek: 4340 x 1750 x 950 mm

Első kerekek: 8×13 col

Hátsó kerekek: 10 x13 col

Abroncsok: Hankook slick versenyautó-abroncsok

FIA ár (kocsitest): 33.000 EUR (24.000 GBP)

FIA opciók: 5.000 EUR (3.700 GBP)

Motor: 6.000 EUR (4.400 GBP)

2015-ös MSA Formula versenynaptár

ápr. 4-5.                      Brands Hatch (Indy)

ápr. 18-19.                  Donington Park

máj. 9-10.                   Thruxton

júni. 6-7.                      Oulton Park

júni. 27-28.                  Croft

aug. 8-9.                     Snetterton

aug. 22-23.                 Knockhill

szept. 5-6.                   Rockingham

szept. 26-27.               Silverstone

okt. 10-11.                  Brands Hatch (GP)