AutóAddikt Magazin 1977 óta, negyven éve tanítja a BMW a vezetés élményét

1977 óta, negyven éve tanítja a BMW a vezetés élményét

1977 áprilisában a BMW az autógyártók között elsőként indította útjára professzionális vezetéstechnikai tréningjét, amelynek speciális ágazatai öt kontinens több mint harminc országában ma már évente százezernél is több ügyfél vezetési képességeit fejlesztik.

Szinte napra pontosan negyven esztendővel ezelőtt a BMW a világ első olyan autógyártójává lépett elő, amely minden sofőrnek megadta a lehetőséget arra, hogy professzionális vezetéstechnikai tréningek keretében továbbfejlessze vezetési képességeit. A kezdetekben mindössze tucatnyi ügyfél számára megrendezett képzéscsoport 2011-től a BMW Driving Experience és a MINI Driving Experience mottók alatt gyűjti csokorba a speciális oktatások hozzávetőlegesen negyven különböző fajtáját, amelyeken évről évre több mint százezer ember sajátítja el a vezetés páratlan élményét. Legyen szó akár jégmezős irányításról, havas driftelésről, az ideális ívek felfedezéséről vagy festői tájak bebarangolásáról, a BMW és a MINI vezetéstechnikai tréningjei rendkívül széles spektrumban várják a sofőröket – a kezdőktől a legtapasztaltabbakig.

Az intenzív képzések vezérelve az elmúlt negyven évben mit sem változott: megtanítani a résztvevőket arra, miként váljanak eggyé az autóval, hogyan viselkedjenek a legkülönbözőbb – és legtöbbször kritikus – vezetési szituációkban, miként tartsák minden pillanatban kontroll alatt a járművet és hogyan lépjék át saját vezetéstechnikai határaikat.

A BMW és a MINI változatos képzései mellett a bajor gyártó a motorkerékpáros ügyfeleknek és egyedi megrendelőinek is kínál vezetéstechnikai tréningeket. Ez utóbbi a BMW Customised Experience név alatt bárkinek megadja a lehetőséget arra, hogy a BMW Group tetszés szerint kiválasztott modelljeivel és profi instruktoraival az általa választott helyszínre hívja az egész napos speciális tréninget.

A BMW Group vezetéstechnikai tréningjei a következő főbb elemeket kínálják:

BMW Driving Experience:
BMW Safety Experience: biztonságos vezetés minden szituációban – friss jogosítvánnyal rendelkezőknek is
BMW i Experience: vezetéstechnikai tréning a BMW i3 tisztán elektromos kisautóval és a BMW i8 plug-in hibrid sportautóval
BMW M Experience: versenypályás oktatás és drift-tanfolyam a BMW M divízió sportmodelljeivel
BMW Snow and Ice Experience: vezetéstechnikai tréning havas és jeges felületen Ausztria és Svédország tájain
BMW Tour Experience: exkluzív körutazás Namíbia és Dél-Afrika tájain a BMW X5 modellel
BMW Professional Driver Experience: speciális vezetéstechnikai tréning a legprofibb sofőröknek
BMW Riding Experience:
BMW On Road Experience: vezetéstechnikai tréning két keréken
MINI Driving Experience:
MINI Driving Experience: vezetéstechnikai tréning a MINI modelljeivel
BMW Customised Experience (személyi instruktorokkal):
BMW Customised Experience: vállalati eseményekre, csapatépítő tréningekre és egyedi megrendelésekre „házhoz hívható” vezetéstechnikai tréning személyi instruktorokkal, minden tekintetben az ügyfél igényei szerint

Instruktor-képzés

A BMW és a MINI leendő vezetéstechnikai instruktorainak egy rendkívül szigorú kiválasztási folyamatot követően, először egy komplex képzésen kell részt venniük, amely után kiváltképp magas elvárásoknak kell megfelelniük. A széleskörű műszaki szaktudás, a magas szintű vezetési képesség és a BMW Group modelljeinek magabiztos kezelése mellett a leendő instruktoroknak közérthetően, gördülékenyen és hatékonyan kell tudniuk kommunikálni a szakterületüket érintő kérdésekben, a BMW Group ezért az instruktor-képzés résztvevőit oktatási, segítőkészségi, hitelességi és pszichológiai szempontokból is részletekbe menően megismeri, majd továbbképzi. A BMW és a MINI leendő vezetéstechnikai instruktorai az átfogó képzés során azt is megtanulják, hogyan ismerjék fel azonnal az ügyfelek erősségeit és gyenge pontjait, és eszerint miként tanítsák őket annak érdekében, hogy vezetési képességük fejlődése már az első tréning után kézzelfogható legyen.

Nemzetközi jelenlét

A BMW jelenleg öt kontinens több mint harminc országában kínál ügyfeleinek vezetéstechnikai tréningeket. Szakmai iránymutatásaival a BMW M divízió világszerte számos helyi autóklubot, autósiskolát és vezetéstechnikai tréninget támogat, azon kimagasló vállalkozások pedig, amelyek kialakítás, felszereltség, elhelyezkedés, biztonság és minőség terén egyaránt megfelelnek a BMW Driving Experience magas szintű szabványainak, hivatalos partnerként a BMW nemzetközi vezetéstechnikai hálózatához is csatlakozhatnak. A bajor gyártó 1997 óta a BMW Instruktor Akadémián képzi ki nemzetközi hálózata professzionális vezetéstechnikai instruktorait, akik az átfogó, intenzív oktatás sikeres elvégzését követően „Hivatalos BMW M-partner” igazolást kapnak. A BMW Driving Experience 2015 óta Hollandiában és az Egyesült Államokban is professzionális szintű, önálló létesítményekkel van jelen, Spartanburg és Palm Springs után pedig a tengerentúlon és a világ számos pontján hamarosan újabb és újabb hitelesített vezetéstechnikai központok nyílnak meg.

Előző cikkRohamtempóban fogy a LADA Vesta Magyarországon
Következő cikkRekordszámú Nissan eladások Európában