AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt 1997 Mercedes-Benz S420 W140: a könyöklő kiszerelése – gyorstalpaló

1997 Mercedes-Benz S420 W140: a könyöklő kiszerelése – gyorstalpaló

Viszonylag kevés használható infót lehet találni a neten arra vonatkozólag, hogyan távolítható el (és szerelhető vissza) a W140-es facelift középkonzoljának könyöklője. Most összefoglaljuk a részleteket.

Legelőször is az első üléseket toljuk előre annyira, amennyire csak tudjuk. Alapvetően a hátsó ülésről fogjuk intézni a könyöklő kiszerelését.

Következő lépésként a zsanérok kupakját kell eltávolítani mindkét oldalról. Ezt egy tompa végű csavarhúzóval tehetjük meg, azonban félő, hogy karcol, vagy a műanyag peremét károsítja, úgyhogy ajánlottabb műanyag patent/kárpitkiszedő kanalat használni.

Miután a két kupakot kiszedtük (3 pontos rögzítést kaptak), hozzáférhetünk a központi csavarokhoz, valamint a leszorító alátétekhez. Előtte azonban ki kell pattintanunk a kerek zsanérburkolatok külső fedelét, majd utána jöhetnek a központi csavarok.

Miután kicsavaroztuk, a könyöklő felső, lecsukható része eltávolítható. Alatta mindkét oldalon 1-1 tárcsalemezt találunk (ez különíti el az alsó fő résztől a felsőt), ezek is kiszedhetők.

Amint hozzáférünk a könyöklő szerkezetének alsó részéhez, kipattinthatjuk a zsanérburkolat alsó peremét.

Ha ezzel cselkészültünk, jöhet a könyöklő alsó felének eltávolítása. A középkonzol fő tárcsái fixek, egy-egy főcsavar azonban itt is tart, alapvetően a fel- és lecsukásért felelősek. Ezeket is csavarjuk ki, s el is végeztük a szétszerelést.

Nem árt zsírozni az egymáson elmozduló, forgó felületeket összeszerelés előtt. Nyilván a zsírzás előtt kitisztítjuk a lerakódásokat, esetleges korróziót eltávolítjuk.

Összeszerelés előtt ügyeljünk arra, hogy a középkonzol könyöklőjének alsó részén lévő racsnit kattintsuk alsó állásba, tehát hajtsuk le ütközésig, amíg a rugó meg nem feszül. Amint összeérintjük a középkonzol végével, a fogaslécek egymásba kattannak.

Értelemszerűen a beszerelési folyamat fordítottja a kiszerelésnek.

Együttműködő partnerek: Classic Vehicle Hungary, Victor’s Customs, Zöld Autószerviz, MerciBolt.hu, Hankook Tire Magyarország, ULO

Fotó: Canon / Camera Kft.

Utómunka: Acer