AutóAddikt Magazin 3D nyomótollal készült el egy Nissan Qashqai Crossover-modell, életnagyságban

3D nyomótollal készült el egy Nissan Qashqai Crossover-modell, életnagyságban

A 3Doodler innovatív technológiájára támaszkodva alkotta meg a Nissan az új Qashqai Black Edition életnagyságú replikáját, hogy a világ legnagyobb 3D tollal készült szobrával is emlékezetessé tegye az autó bemutatását.

nissan-qashqai-crossover-3d-toll-szobor-autoaddikt

A fantasztikus műalkotást a 3D tollas nyomtatás mestereiből álló csapat építette fel aprólékos kézi munkával a piacvezető 3Doodler által szállított tollakkal. A legapróbb részletekre is figyelve dolgoztak, hogy a végeredmény hűen tükrözze a már a kereskedésekben is kapható új crossover modellváltozat prémium szintű kialakítását és nagyfokú kifinomultságát.

A Nissan Qashqai a legkeresettebb crossover modell Európában. Miközben a Nissan sunderlandi üzemében Angliában óránként készül el 58 Qashqai, az egyedi 3D modell elkészítéséhez 3 hétre és 800 munkaórára volt szükség. Az elkészült szobor nagysága – 4,4 m-es hosszúságával és 1,6 m-es magasságával – pontosan megegyezik a valódi Nissan Qashqai Black Edition méreteivel.

A 3D nyomtatásra épülő iparág összértéke a becslések szerint 2020-ra elérheti a 17 milliárd dollárt. Az elmúlt néhány évben egyre növekvő mértékben kezdték alkalmazni a 3D nyomtatást a tervezéstechnológiában, ami alól az autóipar sem kivétel.

Az innovációból a 3Doodler Create 3D nyomtatótoll megjelenésével lett tömegtermék, ami bárki számára lehetővé tette, hogy egyszerűen a levegőbe rajzolva egyedi háromdimenziós alakokat és mintákat hozhasson létre. A nyomtatótoll a szilárd műanyag alapanyagot 230 °C-ra melegítve megolvasztja, majd egy 0,7 mm átmérőjű adagolófejen át kinyomja, miközben a műanyagszál lehül és megszilárdul. A Grace Du Prez brit ipaművész által vezetett csapat 13,8 kilométernyi műanyagszál felhasználásával keltette életre a Qashqai Black Edition modelljét.

A projekttel kapcsolatban Grace Du Prez elmondta: „Már több éve rajzolok tárgyakat a 3Doodler tollaival, de ez messze a legambiciózusabb megbízás, amit valaha kaptam. Ez a munka azt is jól szemlélteti, mekkorát fejlődött mára a 3D nyomtatás technológiája, ami most már bárki számára elérhető.”

Koji Nagano, a Nissan Design Europe alelnöke hozzátette: „A Nissan ösztönöz minden olyan kezdeményezést, ami arra irányul, hogy modern, innovatív technológiákon keresztül jelenítsen meg a dizájnötleteket. A Qashqai prémium kivitelű Black Edition modellváltozatának szobrát megalkotó művészek egyben látványosan demonstrálták a 3D tollak használhatóságát.”

A valódi Qashqai Black Edition-ből mindössze 3360 darab készül a teljes európai piacra, biztosítva ezzel a modellváltozat exkluzív jellegét. A csúcsot jelentő Tekna felszereltségi szintre alapuló modellváltozatot számos további

korszerű stíluselemmel látták el. Ilyenek a 19”-es, fekete „Ibiscus” könnyűfém felnik, a modellre jellemző fekete küszöbborítások, illetve az ezüst színezésű első és hátsó díszítőelemek. Az autó emellett panoráma üvegtetővel is rendelhető, ami még stílusosabbá és kifinomultabbá teszi belső és külső megjelenését.