AutóAddikt Magazin 3D nyomótollal készült el egy Nissan Qashqai Crossover-modell, életnagyságban

3D nyomótollal készült el egy Nissan Qashqai Crossover-modell, életnagyságban

A 3Doodler innovatív technológiájára támaszkodva alkotta meg a Nissan az új Qashqai Black Edition életnagyságú replikáját, hogy a világ legnagyobb 3D tollal készült szobrával is emlékezetessé tegye az autó bemutatását.

nissan-qashqai-crossover-3d-toll-szobor-autoaddikt

A fantasztikus műalkotást a 3D tollas nyomtatás mestereiből álló csapat építette fel aprólékos kézi munkával a piacvezető 3Doodler által szállított tollakkal. A legapróbb részletekre is figyelve dolgoztak, hogy a végeredmény hűen tükrözze a már a kereskedésekben is kapható új crossover modellváltozat prémium szintű kialakítását és nagyfokú kifinomultságát.

A Nissan Qashqai a legkeresettebb crossover modell Európában. Miközben a Nissan sunderlandi üzemében Angliában óránként készül el 58 Qashqai, az egyedi 3D modell elkészítéséhez 3 hétre és 800 munkaórára volt szükség. Az elkészült szobor nagysága – 4,4 m-es hosszúságával és 1,6 m-es magasságával – pontosan megegyezik a valódi Nissan Qashqai Black Edition méreteivel.

A 3D nyomtatásra épülő iparág összértéke a becslések szerint 2020-ra elérheti a 17 milliárd dollárt. Az elmúlt néhány évben egyre növekvő mértékben kezdték alkalmazni a 3D nyomtatást a tervezéstechnológiában, ami alól az autóipar sem kivétel.

Az innovációból a 3Doodler Create 3D nyomtatótoll megjelenésével lett tömegtermék, ami bárki számára lehetővé tette, hogy egyszerűen a levegőbe rajzolva egyedi háromdimenziós alakokat és mintákat hozhasson létre. A nyomtatótoll a szilárd műanyag alapanyagot 230 °C-ra melegítve megolvasztja, majd egy 0,7 mm átmérőjű adagolófejen át kinyomja, miközben a műanyagszál lehül és megszilárdul. A Grace Du Prez brit ipaművész által vezetett csapat 13,8 kilométernyi műanyagszál felhasználásával keltette életre a Qashqai Black Edition modelljét.

A projekttel kapcsolatban Grace Du Prez elmondta: „Már több éve rajzolok tárgyakat a 3Doodler tollaival, de ez messze a legambiciózusabb megbízás, amit valaha kaptam. Ez a munka azt is jól szemlélteti, mekkorát fejlődött mára a 3D nyomtatás technológiája, ami most már bárki számára elérhető.”

Koji Nagano, a Nissan Design Europe alelnöke hozzátette: „A Nissan ösztönöz minden olyan kezdeményezést, ami arra irányul, hogy modern, innovatív technológiákon keresztül jelenítsen meg a dizájnötleteket. A Qashqai prémium kivitelű Black Edition modellváltozatának szobrát megalkotó művészek egyben látványosan demonstrálták a 3D tollak használhatóságát.”

A valódi Qashqai Black Edition-ből mindössze 3360 darab készül a teljes európai piacra, biztosítva ezzel a modellváltozat exkluzív jellegét. A csúcsot jelentő Tekna felszereltségi szintre alapuló modellváltozatot számos további

korszerű stíluselemmel látták el. Ilyenek a 19”-es, fekete „Ibiscus” könnyűfém felnik, a modellre jellemző fekete küszöbborítások, illetve az ezüst színezésű első és hátsó díszítőelemek. Az autó emellett panoráma üvegtetővel is rendelhető, ami még stílusosabbá és kifinomultabbá teszi belső és külső megjelenését.

HIRDETÉS
Előző cikkSebességváltók gyártását kezdte meg az Audi Kínában
Következő cikkA Škoda intelligens ProGlove ipari okoskesztyűt használ