AutóAddikt Autó-motorsport A BMW Motorsport teljes erőbedobással készül 2016-ra

A BMW Motorsport teljes erőbedobással készül 2016-ra

A BMW motorsport-részlege (BMW Motorsport) a következő szezonban felejthetetlen győzelemszériával hajtana fejet a bajor gyártó százéves jubileuma előtt: a négy kontinens legrangosabb futamait magába foglaló programsorozat középpontjában a Német Túraautó Bajnokság, számos hosszú távú megmérettetés és a BMW M6 GT3 versenyautó világpremierje áll.

bmw-motorsport-2016-autoaddikt

A BMW Motorsport idén is a BMW Múzeumban megrendezett, hagyományos évértékelő ünnepségén jelentette be következő évi versenysport-programját: a Német Túraautó Bajnokság (DTM) változatlan BMW-felállása mellett a 2016-os idény nagy durranása a BMW M6 GT3 és a BMW M6 GTLM versenyautók debütálása lesz. A bajor gyártó legkeményebb pályagépe a világ legerősebb GT versenyautóival néz majd farkasszemet Európa, Észak-Amerika, Ázsia és Ausztrália aszfaltcsíkjain, a több futamból álló szériákon és a hosszú távú megmérettetéseken egyaránt.

Miközben a BMW Sports Trophy pilótái és csapatai jövőre ismét versenybe szállnak a futamgyőzelmekért, címekért és pontokért a világ minden táján, a korszerűsített BMW Motorsport Junior program immáron harmadik szezonjába lép. A BMW legendás márkanagykövete, Alessandro Zanardi 2016-ra egyetlen fő célt tűzött ki maga elé: hogy megvédje aranyérmét a Rio de Janeiro-ban megrendezendő nyári paralimpiai játékokon.

„2016-ban minden kétséget kizáróan izgalmas motorsport-szezon elé nézünk” – mondta Jens Marquardt, a BMW Motorsport igazgatója a divízió idei évértékelő ünnepségén. „A BMW egyfelől fennállása százéves jubileumához érkezik, ami egészen különleges ösztönzőként hat arra, hogy annyi versenygyőzelemmel tegyük emlékezetessé ezt az évfordulót, amennyivel csak lehetséges. Másfelől, megannyi, intenzív teszteléssel töltött hónap után a BMW M6 GT3 és a BMW M6 GTLM végre világpremierjéhez érkezik, és biztos vagyok benne, hogy ügyfeleinket és rajongóinkat lebilincselő élménnyel ajándékozza majd meg, szerte a világon. Nagy örömömre szolgál, hogy a BMW népes családjának új tagjaként köszönthetem a ROWE Racing csapatát, aki jövőre ugyancsak a BMW M6 GT3 versenyautóval áll majd rajthoz a hosszú távú megmérettetéseken. A visszatérésünket követő ötödik DTM-szezont pedig a folytonosság jegyében hozzuk lendületbe. „Győztes csapaton ne változtass” – ez a mottónk 2016-ra, amikor is változatlan istállóinkkal és jól bevált pilótáinkkal szállunk majd versenybe a győzelmekért és a címekért” – fogalmazott a bajor gyártó motorsport-részlegének első embere.

A BMW Motorsport 2016-os programsorozatának részletei

DTM: „Győztes csapaton ne változtass”

2015-ben a BMW egy rendkívül nehéz szezonkezdés után végül a gyártók közötti pontverseny győzteseként zárta a Német Túraautó Bajnokságot, az idény során tanúsított rendkívüli csapatszellemnek és az egyre sikeresebb teljesítménynek köszönhetően. A tavalyi szezon kilenc versenyhétvégéjének tizennyolc futama során a DTM mindegyik BMW-csapata legalább egyszer futamgyőzelmet ünnepelt, a nyolc pilótából öten pedig a dobogó legfelső fokára is felálltak. Mint ilyen, a BMW Motorsport sikeresen teljesítette a Német Túraautó Bajnokság 2015-ös idényére kitűzött azon célját, hogy a BMW M4 DTM versenyautóval a 2014-esnél összességében sikeresebb szezont zárjon. Miután 2012-es visszatérése óta a tizenkét elnyerhető DTM-címből hetet bezsebelt, a sikertörténet folytatása érdekében a BMW Motorsport jövőre is a 2015-ös istállókkal és pilótákkal gurul fel a sorozat rajtrácsaira. A BMW RMG csapat színeiben Marco Wittmann (német) és Maxime Martin (belga), a BMW Schnitzer csapattal pedig Martin Tomczyk (német) és António Félix da Costa (portugál) versenyez majd. A BMW RBM csapat overállját ezúttal is Augusto Farfus (brazil) és Tom Blomqvist (brit) ölti magára, a BMW MTEK csapat versenyautóinak volánjánál pedig újfent Bruno Spengler (kanadai) és Timo Glock (német) foglalnak majd helyet.

WTSCC: jól bevált csapatok és pilóták a világpremierjét ünneplő versenyautóval

Az Észak-Amerikai IMSA WeatherTech Sportscar Championship (WTSCC) 2016-ban megrendezendő tizenkét futamán a BMW M6 Coupé versenysport-kiadásának két változata is debütál majd. A GTLM osztályban ezúttal a BMW M6 GTLM versenyautóval áll majd rajthoz a BMW RLL csapat, aki jövőre sorozatban nyolcadik szezonjában élvezi a BMW Motorsport támogatását. A vadonatúj versenyautó volánjánál a 2015-ös kvartett foglal majd helyet: Bill Auberlen (amerikai), Dirk Werner (német), John Edwards (amerikai) és Lucas Luhr (német). A Daytona-i 24-órás megmérettetésen Augusto Farfus és Bruno Spengler DTM-pilóták egy futam erejéig a BMW RLL csapat színeiben szállnak majd versenybe, az amerikai Graham Rahallal és a kanadai Kuno Wittmerrel kiegészülve, aki 2014-ben megnyerte a GTLM kategória pilóták közötti pontversenyét, 2016-ban pedig Daytona után Sebring és a Georgia-i Road Atlanta aszfaltcsíkján is volán mögé ül. Az amerikai Will Turner csapata, a Turner Motorsport ezúttal két BMW M6 GT3 versenyautóval áll rajthoz a WTSCC GTD osztályában. A BMW német pilótáját, a tizenkét futam során a csapat színeiben induló Jens Klingmann-t a hosszú távú megmérettetéseken a BMW Motorsport Junior program finn felfedezettje, Jesse Krohn fogja erősíteni. A duóhoz a Daytona-i 24-órás futamra Marco Wittmann és Maxime Martin DTM-pilóták csatlakoznak majd.

24-órás megmérettetések: új csapat és tapasztalt pilóták

2016-ban ismét a Nürburgringen és a Spa-Francorchamps versenypályán megrendezett 24-órás futamok állnak majd az európai megbízhatósági versenyek középpontjában. A BMW Z4 GT3 Zöld Pokolban megszerzett második helyezése és belgiumi aranyérme 2015-ben a BMW M6 GT3 versenypályás debütálása iránti felfokozott várakozást vetítette előre. Akárcsak az előző években, a BMW Schubert csapat 2016-ban ismét a BMW Motorsport támogatásával áll rajthoz a nürburgringi hosszú távú versenyen. A két ikonikus megmérettetésen a ROWE Racing a BMW családjának új tagjaként versenyez majd. A németországi St. Ingbert városában székelő csapat jelentős versenytapasztalatot halmozott fel az elmúlt évek GT- és megbízhatósági futamain, a BMW M6 GT3 versenyautóval így kiemelkedő teljesítményre készülnek 2016-ban. A ROWE Racing csapat a nürburgringi és a Spa-Francorchamps-i 24-órás megmérettetések mellett a Blancpain GT Sprint széria futamain is elindul. Ahogy az lenni szokott, a BMW Motorsport jövőre is volán mögé ülteti elsőszámú pilótáit a 24-órás megbízhatósági versenyeken: 2016-ban Bruno Spengler, Augusto Farfus, Marco Wittmann és Maxime Martin DTM-pilóták, Dirk Werner, Lucas Luhr és Jens Klingmann WTSCC-pilóták, valamint Jörg Müller (német), Alexander Sims (brit), Richard Westbrook (brit), Nick Catsburg (holland) és az újonc Philipp Eng (osztrák) segítik majd a hosszú távú megmérettetéseken rajthoz álló gyári csapatokat.

Privát csapatok BMW versenyautói, négy kontinensen

A vadonatúj BMW M6 GT3 versenyautó a 24-órás megbízhatósági megmérettetések mellett a világ számos versenysorozatában győzelemre tör majd 2016-ban. Ilyen többek között az ADAC GT Masters széria, a tengerentúli WTSCC (IMSA WeatherTech Sportscar Championship), a VLN Endurance Championship hosszú távú versenysorozat, a Blancpain GT Sprint széria, az Ázsiai Le Mans Sorozat, az International GT Open, valamint az Ausztráliai GT és a Japán Super GT Bajnokság. Mint ilyen, a vadonatúj BMW M6 GT3 jövőre négy kontinensen is versenybe száll, az eddig BMW Z4 GT3 versenyautóval versenyző, illetve az újoncként debütáló privát csapatok színeiben. 2016-ban mindeközben a BMW M235i Racing Cup versenysorozat immáron harmadik idénye is elrajtol, a versenyautókat érintő átfogó finomhangolásoknak köszönhetően pedig a BMW M235i Racing modellek a korábbinál jóval kiszámíthatóbb viselkedésűek lesznek: a hátsó légterelő szárny felszerelése és a gömbcsuklósra változtatott kerékfelfüggesztés mellett a versenyautó tartósabb fékrendszert is kapott, amely jelentősen csökkenti a modell üzemeltetési költségeit. A bajor gyártó BMW Sports Trophy néven futó versenyprogramjának középpontjában ezúttal is a BMW M235i Racing Cup áll majd.

BMW Motorsport Junior program: tovább a megkezdett úton

A széles körben korszerűsített BMW Motorsport Junior program az elmúlt két évben kiugró sikerekkel bizonyította létjogosultságát. Két ígéretes tehetségét, a finn Jesse Krohn-t és a svájci Louis Delétraz-t a BMW Motorsport idén még tovább támogatja pályafutásuk következő lépésében. 2016-ban eközben újabb tehetséges fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy átfogó motorsport-tréningen vegyenek részt, versenyautós, erőnléti, pszichés és szimulátoros képzések formájában.

Alessandro Zanardi: felkészülés a 2016-os nyári paralimpiai játékokra

A BMW olasz márkanagykövete, Alessandro Zanardi jövőre minden erejével a Rio de Janeiro-ban megrendezendő 2016-os nyári paralimpiai játékokra készül majd, hogy megvédje aranyérmét: a legendás sportoló eltökélt szándéka, hogy Brazíliában megismétli a 2012-es londoni paralimpián kézihajtású kerékpárjával elért sikerét. Paralimpiai felkészülése miatt Alex Zanardi az elkövetkező hónapokban semmiféle motorsport-projektben nem vesz részt.