AutóAddikt Bemutatók Ford A Hungaroringen mutatkozott be az új Ford E-Transit

A Hungaroringen mutatkozott be az új Ford E-Transit

A klshaszonjármű-kategória tekintetében szokatlan és extravagáns környezetben mutatkozott be a hazai szaksajtónak a Ford E-Transit különböző kivitelekben.

Az Autóaddikt.hu már pár nappal ezelőtt megjelentette teszt cikkét, amelyben az új E-Transit menettulajdonságai, kihasználhatósága, praktikuma volt górcső alá véve, azonban a sajtónak szóló délelőtt solk pluszt és különlegességet tartogatott. Ugyanis kishaszonjárművel csapatni a ringen nem hétköznapi történet, ráadásul tisztán elektromos variációval pláne nem az. Mivel az E-Transit nem pályára született, ezért kíváncsiak voltunk – hatványozottan, milyen módon fog teljesíteni.

Remek úttartással, kényelemmel, rugózási komforttal vette az akadályokat az E-Transit a Hungaroringen, még a legkritikusabb kanyarokban sem éreztük, hogy elveszíthetjük a kontrollt a jármű felett. Még akkor sem, amikor a magas építés, a kissé nyeklő-nyakló rugózás közbe próbált szólni – hangsúlyozzuk még egyszer: egyik tulajdonsággal sincs gond, ha a maga kategóriájában, a helyén kezeljük a dolgokat.

A Ford Magyarország tehát sajtótájékoztató keretében mutatta be a az új, tisztán elektromos hajtású E-Transitot, ami a vállalat meggyőződése szerint új dimenziót nyit az elektromos járművek termelékenységében és felhasználói élményében.

A világ legkelendőbb áruszállítójának1 tisztán elektromos hajtású változata a kategória legnagyobb akkumulátorát, hatótávolságát és teljesítményét, valamint a különleges ProPower Onboard funkciót kínálja; ez utóbbival az autó áramforrásként is használható.

Mindehhez a Ford bőséges alapfelszereltséget nyújt, amely tartalmazza a legújabb, Euro NCAP által díjazott intelligens vezetősegítő és biztonsági rendszereket. A Ford Pro Charging átfogó töltési támogatást kínál, illetve azokat az integrált Ford Pro megoldásokat, amelyek optimális hatékonyságot és csekély üzemeltetési költséget biztosítanak.

Az E-Transit rendkívül versenyképes áron jelenik meg a piacon, hogy segítsen felpörgetni az elektromos járművek elterjedését.

Az új E-Transittal mutatkozik be az európai piacon a Ford Pro; ez egy új globális értékesítési és szolgáltatási üzletág, ami világszínvonalú járművekkel, illetve a legmodernebb termékekkel és szolgáltatásokkal javítja haszonjárműveket használó vállalkozások termelékenységét.

“Az E-Transit egy dimenziós ugrás a haszonjárművek üzemeltetői számára. Tisztán elektromos hajtásának, kompromisszumok nélküli használati értékének és a Ford Pro integrált szolgáltatás-ökoszisztémájának köszönhetően vásárlóink még hatékonyabban végezhetik munkájukat, és amikor teljes egészében elektromos autókra váltanak, azzal hihetetlenül felpörgethetik az üzletmenetüket,” vélekedettBagyó Dávid, a Ford Pro hazai értékesítési igazgatója. 

Miután véget ért az autó fejlesztési programja és kíméletlen globális tesztje, az E-Transitot a Ford Pro európai flottapartnerei tették próbára, 60 autóval bizonyítva az elektromos haszongépjárművek előnyeit. Az első sorozatgyártású darabok májusban készültek el a törökországi Kocaeli üzemben, és már a gyártás megkezdése előtt 5000 megrendelés érkezett az autóra.

Átfogó felszereltség

Az E-Transit bőséges alapfelszereltséggel lép piacra, és olyan fejlett technológiákkal, amelyek megkönnyítik és minden eddiginél előnyösebbé teszik az ügyfelek számára, hogy elektromos járművekre váltsanak. Az autót arra tervezték, hogy alap-akkumulátorának 68 kWh teljesítményével és a kategória legjobbjának ígérkező, 317 kilométeres (WLTP) hatótávolságával2 a felhasználói igények lehető legszélesebb skáláját fedje le.

A megszokott Transit-képességeket olyan tulajdonságok szavatolják, mint az erős, 430 Nm forgatónyomatékú elektromotor (135 vagy 198 kW maximális teljesítménnyel), a dobozos áruszállító kivitel akár 1758 kilogrammos hasznos teherbírása3, az átfogó, összesen 25-féle (köztük dobozos, duplakabinos dobozos és önjáró alvázas), többféle hosszúságú és magasságú modellváltozat, vagy éppen a 3,5-4,25 tonnát kitevő megengedett teljes össztömeg.

Az E-Transit egyféle, Trend kivitelben készül, mely jóval gazdagabb felszereltséget kínál, mint a velük azonos teljesítményű dízelmotoros változatok. Az E-Transit modellekben Elektronikus Hőmérséklet-szabályozás, Kulcs Nélküli Indítás, Sebességtartó Automatika, Parkolóradar, Ülésfűtés, Quickclear Szélvédő és fűthető, motorosan állítható külső visszapillantók működnek.

A Ford európai haszongépjármű-kínálatában az E-Transit modellben jelenik meg először az új SYNC 4 Kommunikációs és Információs Rendszer4; a könnyen kezelhető, 12 colos csillogásmentes képernyővel összekapcsolt berendezés kétszer akkora számítástechnikai kapacitással működik, mint a SYNC 3.

A Trend modellváltozat mindezek mellett további értékes funkciókat kínál a termelékenység fokozásához és az üzemeltetési költségek csökkentéséhez, többek közt Ford Connected Navigációs Rendszert5, ami megtervezi a legtakarékosabb útvonalat, tájékoztatja a vezetőt a töltési lehetőségekről, a forgalmi helyzetről, a szabad parkolóhelyekről; emellett a sofőr mindig számíthat az Intelligens Hatótáv funkcióra, ami megbízhatóan kiszámolja a még megtehető távolságot. 

Minden E-Transit alapfelszereltsége a FordPass Connect modem, ami folyamatos konnektivitást biztosít a Ford Pro szolgáltatásokhoz és a Ford Power-Up szoftverfrissítésekhez. Az autó teljes élettartamára szól a FordPass Pro vagy Ford Telematics Essentials szolgáltatás, de jár még egy egyéves hozzáférés is a Blue Oval Töltőhálózathoz, illetve egyéves Ford Pro E-Telematics előfizetés a flottavásárlók számára.

Díjnyertes vezetősegítő rendszerek

Átfogó vezetősegítő rendszeréért az E-Transit máris elnyerte a járművek biztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP Aranyérmét. Az autóhoz olyan technológiák kaphatók, mint a Gyalogosészlelővel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer10, a Közlekedési Tábla Felismeréssel összekapcsolt Intelligens Adaptív Sebességtartó Automatika10, a Sávváltásra Figyelmeztető és Segítő rendszerrel kombinált Holttérfigyelő10, a Sávelhagyásra Figyelmeztető rendszer10, a Sávtartó rendszer10 és a Kereszteződés Asszisztens10.

Az autóban olyan új rendszerek is rendelkezésre állnak, amelyek segítenek minimumra csökkenteni a javítások szükségességét vagy költségét; ilyen például a Tolatási Fékasszisztens10, ami hátramenetben kamerával és szenzorokkal érzékeli a gyalogosokat, kerékpárosokat és a statikus akadályokat; a rendszer figyelmezteti ezekre a vezetőt, majd, ha az nem reagál, automatikusan megállítja a járművet. A sofőrök munkáját segíti az új 360 fokos kamera10 is, ami felülnézetből mutatja meg az E-Transit környezetét a 12 colos képernyőn, hogy az autóval még a szűk, nehezen belátható helyeken is könnyű legyen manőverezni.

Kiemelkedően kedvező üzemeltetési költségek

Az E-Transit vonzó ajánlatot jelent minden olyan vállalkozás számára, amely úgy dönt, hogy elektromos hajtású járműveket állít munkába. A jelentős üzemanyagköltség-megtakarítás mellett a Ford Pro becslései szerint az autó karbantartási és javítási költségei 40 százalékkal alacsonyabbak lesznek, mint az azonos teljesítményű és kapacitású dízelmotoros modellek esetében11, és a Ford Pro adatai szerint – a közvetlen versenytársakkal összevetve – ezek a költségek az E-Transit esetében a legalacsonyabbak az Egyesült Királyságban és Németországban.

A Ford Pro a kategória legkedvezőbb, egyéves, kilométer-korlátozás nélküli szervizintervallumát kínálja, míg a nagyfeszültségű elektromos részegységekre nyolc évre, illetve 160.000 kilométerre szóló garanciát nyújt; emellett a vásárlók egy éven át ingyenesen számíthatnak az országúti elektromosautó-assistance szolgáltatásra, aminek a vészhelyzeti feltöltés is része. A Ford Pro Service egész Európát lefedő műhelyhálózata felkészült az elektromos autók fogadására; az autó megjelenésének időpontjában 1500 európai EV-tanúsítvánnyal rendelkező márkaszerviz és több mint 4500 hivatalos szervizpartner várja az E-Transitokat. Magyarországon 24 Transit Centrum, és 24 BEV szakszerviz áll az ügyfelek rendelkezésére.

Az E-Transit bevezetését követően az ikonikus Transit-családban hamarosan négy új, tisztán elektromos hajtású modell jelenik meg: 2023-ban a vadonatúj Transit Custom egytonnás áruszállító és a Tourneo Custom személyszállító jármű, 2024-ben pedig a kisebb méretű, új generációs Transit Courier áruszállító és a Tourneo Courier személyszállító változat.

A Ford ambiciózus járművillamosítási tervének támogatására a Ford, az SK On Co., Ltd. és a Koç Holding nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írtak alá egy új törökországi vegyesvállalat létrehozásáról. A végleges megállapodás későbbi aláírásától függően a három partner azt tervezi, hogy a szélesebb értelemben vett európai régió egyik legnagyobb EV-akkumulátorgyártó üzemét építik majd fel. A termelés az évtized közepén indulhat, és az éves kapacitás elérheti 30-45 gigawattórát.