AutóAddikt Hírek A Rabona bet és a női úttörők az iparágban

A Rabona bet és a női úttörők az iparágban

Az olyan szerencsejáték oldalak, amilyen a Rabona bet, ma milliókat vonzanak. Mára már itthon is teljesen természetes dologgá vált, hogy ha az embernek van egy kis szabadideje, akkor telefonján megnyitja a Rabona bet oldalát és lejátszik egy-egy rulettpörgetést, vagy lead egy sportfogadást az általa követett bajnokság valamely mérkőzésére.

Mai szemmel nézve talán kissé nehezen hihető, de a Rabona bet, és úgy általában az iparág komoly utat tett meg, mire eljutott odáig, hogy az online tér egyenrangú szereplőjévé, a mainstream részévé válhatott. Sőt, még ennél is tovább, ugyanis az olyan oldalak, mint a Rabona bet, jelenleg az online gazdasági szegmens legdinamikusabb növekedést és számokat produkáló részének tekinthetők.

A kilencvenes években, amikor az első Rabona bet jellegű oldalak megjelentek, még tartózkodás jellemezte őket, ami részben következett a tényből, hogy az akkori technológiai megoldások még korántsem voltak olyanok, mint ma. Elég csak a fizetési tranzakciók titkosítására gondolni.

A másik dolog pedig, hogy hiányzott a szabályozottság is. Mindez ma már a múlté, ez az iparág éppen annyira elfogadott és legális, mint az online vásárlások, vagy az internetes bankolás. Ugyanakkor, érdemes az elsőkre, az úttörőkre visszagondolni.

Az első online kaszinó 1993-ban például még nem tudott befizetéseket fogadni, ezért ott pénzmentes játék folyt. Az első amerikai kaszinó engedély pedig… de erről kicsit később.

Már nem a férfiak világa

Nyilván nem meglepő a többség számára, hogy a kaszinók hosszú időn át a férfiak világának számítottak. A 16. században és az azt követő időszakban, amikor még az arisztokrácia kedvelt időtöltése volt, elképzelhetetlen lett volna, hogy hölgyek üljenek le egy rulettasztalhoz. 

A huszadik század azonban felülírta ezt a dolgot, noha, meg kell hagyni, hogy azért még mindig a férfiak dominálják az ágazatot. A felmérések ugyan azt mutatják, hogy az online kaszinók látogatói körében növekszik a nők aránya, de jelenleg az aktív játékosoknak még mindig csak nagyjából 36%-a kerül ki közülük.

Pedig, az első vegasi kaszinó engedélyt is egy hölgy vehette át. Következzen akkor Mayme Stocker története.

A feleség a jogi kiskapu

A feljegyzések szerint Mayme Stocker a vasútépítés hveében, a 20. század elején érkezdett meg családjával az amerikai Nyugatra. Oscar, Mayme és három fiuk egészen konkrétan 1911-ben telepedtek le Las Vegasban és már a kezdetektől a szerencsejátékokban látták az egzisztenciális jövőt.

Igen ám, csakhogy a vasúttársaságok tiltották, hogy dolgozóik ilyen jellegű létesítményeket üzemeltessenek, márpedig a család férfitagjai gyakran dolgoztak ezeknek a vállalkozásoknak. Úgyhogy a mentő ötlet az volt, hogy Mayme lett a tulajdonosa a Fremont Street 15. alatt 1920-ban megnyílt Northern Club nevű létes ítménynek.

Hamarosan az állam kormányzója Fred Balzar aláírta azt a törvényt, amely engedélyezi a szerencsejátékok legalizálását. Stocker asszony az elsők között volt, aki ilyen engedélyért folyamodott, amit meg is kapott. Noha ma már nem az akkori család tulajdonában áll, de a Le Bayou a mai napig üzemel és látogatható a szerencsejáték fővárosban.