AutóAddikt Hírek A Renault-Nissan Alliance lett a 22. ENSZ Klímakonferencia hivatalos szállító partnere

A Renault-Nissan Alliance lett a 22. ENSZ Klímakonferencia hivatalos szállító partnere

A Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség, a zéró emissziós mobilitás globális úttörője lesz az ENSZ marokkói, Marrákesben rendezett COP22 klímakonferenciájának hivatalos személyautó-szolgáltatója, és ennek keretében egy 50 darabos, tisztán elektromos hajtású autókból álló flottát bocsát a résztvevők rendelkezésére. A teljes mértékben elektromos meghajtású flotta járművei szállítják majd az ENSZ tagországok delegáltjait.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-015

A november 7–18. között rendezett éves klímacsúcsra 195 országból több mint 25 000 résztvevőt várnak. Ez már a második alkalom, hogy az ENSZ a tömegközlekedést kiegészítő zéró emissziós személyszállító-autóflottát használ majd egy világtalálkozón.

A COP22 résztvevőit szállító flottában megtalálható a Renault ZOE kisautó, a kompakt kategóriás Nissan LEAF, valamint a hétszemélyes Nissan e-NV200 kisbusz. A járművek a tömegközlekedést kiegészítve a hét minden napján 24 órában a megbízottak rendelkezésre állnak a konferencia különböző helyszínei közötti utazáshoz.

A vállalatszövetség töltőhálózatot is kiépít a konferencia idejére a legfontosabb helyszíneken elhelyezett több mint 20 darab gyorsított- illetve normál töltésre alkalmas töltőponttal. Gyorsított töltéssel körülbelül egy óra alatt lehet 80 százalékosan feltölteni az autók akkumulátorait.

A Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség világszerte vezető szerepet tölt be a zéró emissziós járművek piacán. A Nissan eddig bemutatott hat elektromos modelljéből már összesen több mint 360 000 darabot adtak el világszerte. A 2010-ben bemutatott Nissan LEAF iparági szinten továbbra is a legkeresettebb elektromos járműnek számít a piacon, míg a Renault ZOE Európában vált a legjobban teljesítő modellé. A vállalatszövetség gyártja a világszerte eladott elektromos autók közel felét – a Renault Twizy kétüléses városi miniautótól az Európában és a Japánban 2014 óta forgalmazott Nissan e-NV200 furgonig.

Mindezen felül a tangeri Renault–Nissan gyáregység „zéró CO2” kibocsátáscsökkentő programjának keretein belül az üzem energiafelhasználását megújuló forrásokból fedezik, legyen szó akár az üzem működése során nyert hőenergiáról, akár a piacon vásárolt áramról. A gyártás 2012-ben indult, a kezdetektől fogva az iparágban egyedinek számító felfogás szerint.

Marokkóban a nagyobb autógyártók közül jelenleg egyedül a Renault csoport van jelen a piac minden szegmensében elektromos járműveivel. Az országban rendezett COP22 klímacsúcsnak és a Marokkói Királyság alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaellátást célzó törekvéseinek köszönhetően számos cég döntött úgy, hogy autóflottáikat 100%-ban elektromos modellekre alapozzák.

„A Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség büszke arra, hogy 50 darab tisztán elektromos autó felajánlásával hozzájárulhat a COP22 klímacsúcshoz” – mondta el Marc Nassif, a Renault marokkói cégcsoportjának ügyvezető igazgatója, egyben a vállalatszövetség COP22 felelőse. „Ez a technológia jelenti a megoldást – az áramtermelés szénmentesítésével együtt – arra, hogy az egyéni mobilitás biztosításán keresztül tehessünk a globális felmelegedés ellen, és egyben városaink levegőminőségén is javíthassunk.”

Ezt Isao Sekiguchi, a Nissan csoport észak-afrikai és egyiptomi piacért felelős ügyvezető igazgatója is megerősítette.

„A klímaváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája” – hangsúlyozta. „A Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség nemcsak, hogy gyorsan felismerte, milyen nagy mértékben járulhat hozzá az autóipar a károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló kollektív erőfeszítésekhez, hanem ugyanilyen gyorsan lépett is.”

Az idei évhez hasonlóan a vállalatszövetség már a COP21 klímakonferencián során is az ENSZ hivatalos partnere volt. A Renault–Nissan akkor összesen 200 elektromos járművel, a világkonferenciák során ezidáig használt legnagyobb elektromos autóflottával járult hozzá a klímacsúcshoz. Ez az elektromos flotta az ENSZ tavalyi, párizsi klímaváltozási konferenciájának két hete alatt végig a több mint 8000 küldött és megbízott, illetve újságíró rendelkezésére állt. Az autók ezalatt legalább 175 000 km-t tettek meg CO2  -kibocsátás és fosszilis üzemanyagok felhasználása nélkül, és így mintegy 182 hordónak megfelelő mennyiségű olaj felhasználását, illetve 18 tonnányi CO2   kibocsátását váltották ki.

A vállalatszövetség emellett részt vesz a marrákesi klímakonferencia Zöld Zónájában rendezett, klímaváltozásra reagáló technológiai megoldásokat felvonultató Solutions COP22 nevű nemzetközi kiállításon is. A november 7–18. között látogatható kiállításokon a világ különböző városai, vállalatai és egyéb szervezetei mutatják be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó megoldásaikat. A Renault–Nissan emellett a nagyközönség számára is biztosít majd tesztvezetési lehetőséget elektromos autóival.