AutóAddikt Hírek A Toyota környezetvédelmi ösztöndíjának magyar kedvezményezettje is van

A Toyota környezetvédelmi ösztöndíjának magyar kedvezményezettje is van

A világ vezető, egyben leginnovatívabb, és környezeti lábnyomának csökkentéséért leginkább elkötelezett autógyártója, a Toyota kiválasztott 28 projektet, akik a Toyota Környezetvédelmi Tevékenység Ösztöndíj kedvezményezettjei lesznek.

Ezek között az idei évben ismét helyet kapott egy hazai kezdeményezés is. A program 2000-ben történt bevezetése óta 53 országban és régióban összesen 332 projekt részesült ösztöndíjban.

A különböző környezetvédelmi kezdeményezéseket támogató programot a Toyota azt követően hozta létre, hogy 1999-ben megkapta a Global 5001 környezetvédelmi díjat. Az idei évben a program választott témakörei a biodeiverztás fenntartása és a globális felmelegedés voltak. Összesen 92 pályázat érkezett három kategóriában (nemzetközi projekt pályázat, belföldi projekt pályázat, belföldi kis projekt pályázat). A kiválasztási folyamat során az első és az utolsó forduló – más szempontok mellett – a folytonosságra és a jövőbeni fejlődésre fókuszált, összhangban a regionális jellegzetességekkel.

A nemzetközi pályázat kategóriában 10 projekt, köztük a „Biodiverzitás fenntartása közösen a Ghana-i kakaótermelőkkel” került kiválasztásra. Japánban szintén 10 projekt, köztük a „Veszélyeztetett pillangók (luehdorfia japonica és coenonympha oedippus arothius) megőrzése” került kiválasztásra, és 8 projekt, beleértve a „Helyi erővel a vadvilág megőrzéséért! Természetbarátok Klubja a Jövő Generációinak Neveléséért” nyerte el a támogatást a helyi kis projektek közül.

Az idei évben ismét kiválasztásra került egy magyarországi kezdeményezés is: ezúttal a WWF Magyarország „A nagyon fontos árterek élővilágának védelme a Tisza árterületén” elnevezésű, a biodiverzitás fenntartását célzó projektjének támogatása mellett döntött a világ vezető autógyártója.

„A magyarországi személyautó- és haszongépjármű piacon környezetbarát hybrid modelljeinknek köszönhetően egyik legdinamikusabban növekedő autógyártóként fontos számunkra, hogy a helyi közösség aktív tagjaként lokális szinten, aktív, cselekvő módon is kivegyük a részünket a társadalmi felelősségvállalásból. Éppen ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy a Toyota globális környezetvédelmi projektje az idei évben ismét egy magyarországi kezdeményezés mögé áll, a WWF Magyarország által indított, a Tisza árterének biodiverzitását megőrizni kívánó kezdeményezés pedig világszinten is az egyik legizgalmasabb támogatásra kiválasztott projekt volt” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

Az ösztöndíjak ünnepélyes átadására decemberben kerül sor Tokióban. Jövő tavasszal pedig egy újabb találkozó során számolnak be a kiválasztásról. A Toyota továbbra is sokféle formában kívánja hozzájárulásaival segíteni a környezettel harmóniában élő társadalmának megalapítását a nonprofit szervezeteken és másokon keresztül, miközben maga is célul tűzte ki, hogy 2050-re nullára mérsékelje az autói gyártása és használata során keletkező környezeti terhelést.