AutóAddikt Hírek A világ legfejlettebb futómű szimulátorát használja a Volvo

A világ legfejlettebb futómű szimulátorát használja a Volvo

A Volvo Cars az első prémium autógyártó a világon, amely megvásárolta a ma létező legfejlettebb Vi-Grade futómű-szimulátort, hogy a Ferrari és Porsche márkák által is használt technológia segítségével fejlessze ki következő generációs modelljeit.

volvo-futomu-szimulator-autoaddikt

A szimulátor izgalmas virtuális környezeteket bocsát a fejlesztők rendelkezésére, a legendás németországi Nürburgringtől kezdve a Volvo Cars titkos, svédországi kísérleti létesítményében található tesztpályákig. A berendezés lehetővé teszi, hogy a Volvo Cars már a fejlesztés igen korai szakaszában elkezdjen dolgozni a nagysebességű stabilitás, a kiegyensúlyozott viselkedés és az egyes üzemmód-beállítások hangolásán, és ennek révén még közvetlenebb, még kezesebb, még élvezetesebben vezethető autókat hozzon létre.

Magával ragadó vezethetőség

„Komoly befektetésekkel tesszük lehetővé szakembereink, technológiáink és létesítményeinek fejlesztését, annak érdekében, hogy újraalkothassuk a Volvo által kínált vezetési élményt. Arra törekszünk, hogy tökéletes irányíthatóságot érjünk el, könnyed és precíz vezetési tulajdonságokkal. A Volvo Cars teljes modellkínálatának minden tagjánál még jobb vezethetőséget kívánunk megvalósítani” – mondta Dr. Peter Mertens, a Volvo Cars kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke.

A svéd autógyártó a szimulátorban elérhető virtuális környezetekkel segíti elő a nagy sebességű stabilitást, a kiegyensúlyozott viselkedést, illetve az egyes üzemmód-beállítások korai fázisú fejlesztését. A szimulátor alkalmazása lehetővé teszi, hogy a beállítások helyességét rövid időn belül ellenőrizzék, kombinálva a tesztpilóta empirikus megítélését a számítógéppel támogatott, objektív adatelemzésekkel.

A beruházás vadonatúj korszakot nyit a Volvo Cars által kínált vezetési élmény terén, állítja Dr. Mertens. „A kutatás-fejlesztési létesítmények, illetve a termékkomponensek vonatkozásában egyaránt létfontosságú beruházásokat eszközöltünk a közelmúltban, és ezek most kezdenek kifizetődni. Vadonatúj, méretezhető padlólemezünk (SPA), moduláris hajtáslánc programunk, valamint a mostani futómű-komponensek kiváló kiindulási pontot jelentenek ebből a szempontból.”

Innovációs szabadság

Az új szimulátor révén a szakemberek szabadabb innovációs mozgásteret élvezhetnek a koncepcionális fejlesztés fázisában, illetve lerövidülnek a fejlesztési idők, mondta Dr. Mertens, hozzátéve, hogy mindez jóval személyesebb, magával ragadóbb vezetési élményt eredményez.

„Az új szimulátorban az a nagyszerű, hogy segítségével fizikai valójában is megtapasztalhatjuk a számításokon alapuló modell helyességét, és ahelyett, hogy egy értekezleten grafikonokat és számokat bámulnák, hús-vér tesztpilóták bevetésével értékelhetjük ki azokat” – mondta Stefan Karlsson, a Volvo Car csoport járműdinamikai igazgatója. „Ezzel ismét megerősítettük a Volvo Cars emberközpontú fejlesztési filozófiáját, egyben egy olyan vezetési élmény alapkövét fektettük le, amelyet teljes mértékben Ön köré terveztünk.”