AutóAddikt Magazin A Volvo emberközpontú autonóm gépkocsikat fejleszt

A Volvo emberközpontú autonóm gépkocsikat fejleszt

A Volvo Cars a Detroiti Autószalonon ismertette az autonóm gépkocsik fejlesztése során alkalmazott egyedülálló szemléletét, mégpedig egy négytagú családon keresztül.

A svédországi Göteborg városában élő Hainék a legelső család, akik valódi autókat tesztelő, valódi forgalomban zajló autonóm mobilitási kutatási programban vesznek részt.

„A Volvo Cars mindent egy kissé máshogy intéz – ez mindig is így volt” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója. „Mindig is az embereket tartottunk tevékenységeink középpontjában, és arra törekedtünk, hogy leegyszerűsítsük életüket. A technológia szerepe a fogyasztói élmény javítása, és ezen keresztül a mobilitás még biztonságosabbá, még fenntarthatóbbá, még kényelmesebbé tétele.”

A Volvo Cars úgy látja, a teljesen autonóm gépkocsi megvalósítását célzó versenyben sok autógyártó megfeledkezik arról, mi is tevékenységük legfontosabb alkotóeleme: az emberek, akik a járműveket végül használni fogják. A Volvo egyedülálló szemléletet követve a vezető szerepéből kiindulva igyekszik meghatározni a technológiát, nem pedig fordítva.

„A Drive Me kutatási projekt célja, hogy az emberek életének javítására törekedjünk, és pozitív hatást gyakoroljunk a társadalomra. Színtisztán műszaki megközelítés helyett holisztikus szemlélet alkalmazunk a kutatási és fejlesztési folyamatok során. Tudomásunk szerint senki más nem fejleszt autonóm mobilitási megoldásokat emberközpontú nézőpontot alkalmazva” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke.

A Drive Me projekt a közszféra, a magánszféra és a tudományos szféra számos képviselőjét bevonva megvalósuló, együttműködésen alapuló kutatási program. Alighanem a valaha volt legfejlettebb, legmerészebb, legszélesebb körű autonóm mobilitási projekt, amely valós körülmények között zajlik. A projekt keretében 2017 során a Volvo Cars otthonának, a svédországi Göteborgnak az utcáit több autonóm gépkocsi lepi el, valódi közúti forgalomban, valódi emberekkel a fedélzeten. A projektet a közeljövőben a világ más nagyvárosaira is kiterjesztik.

„Szeretnénk többet megtudni arról, milyen érzés az autonóm funkció be-, illetve kikapcsolása, milyennek kellene lennie az átadásnak, és vajon mivel foglalkoznának szívesen az utazás közben, miközben autójuk úti céljukhoz szállítja őket” – tette hozzá Henrik Green.

A svéd gyártó a Drive Me kutatási projekt vezető tagjaként már 2021-ben piacra szándékozik bocsátani első teljesen autonóm gépkocsiját.

A Volvo Cars még 2015-ben mutatta be Concept 26 tanulmányát, és azon keresztül azt, hogy véleménye szerint milyen tulajdonságokkal kell bírnia egy autonóm gépkocsinak. A vállalat a közelmúltban együttműködésre lépett az Uber autómegosztó szolgáltatással, hogy alapvető autonóm mobilitási technológiákat fejlesszenek ki. Az autóipari biztonságtechnológia egyik vezető beszállítójával, az Autolivvel közösen pedig vegyes vállalatot alapítottak, amely Zenuity néven igyekszik mértékadó autonóm mobilitási szoftvereket és biztonsági megoldásokat fejleszteni és beszállítóként értékesíteni.

A Volvo Cars emellett előzetes 2016-os éves értékesítési adatait is közzétette a Detroiti Autószalonon, amelyek jól tükrözik a prémium autógyártó által felmutatott, folyamatos növekedést. Ugyanitt újfent ígéretet tett a márka észak-amerikai jelenlétének erősítésére: 2018-ban új Volvo gyártóüzem létesül a Dél-Karolina állambeli Charleston városában, 4000 munkahelyet teremtve.

Előző cikkCES 2017: bemutatkozik a Honda által fejlesztett Cooperative Mobility Ecosystem
Következő cikkAfrica Race 2017: az Opel Dakar Team együttesen teljesítette a csütörtöki szakasz közel egyharmadát