AutóAddikt Magazin Artisan Spirits Lexus IS Black Label: trend a lelke mindennek

Artisan Spirits Lexus IS Black Label: trend a lelke mindennek

Elég néhány jól megválasztott optikai és aerodinamikai kiegészítő, és a legszelídebb szedán is úgy néz ki, mintha egyenesen a versenypályáról érkezett volna. Az új Lexus IS 300h-hoz készített Artisan Spirits tuningkészlet azonban nem csak a látványról szól: valós pályaalkalmasságot eredményez.

A japán tuningszakmában huszonkét éve tevékenykedő Artisan Spirits műhely rendszerint villámgyorsan reagál a piac újdonságaira: annak idején szó szerint hetekkel a világpremier után bemutatták a Lexus LM luxusbuszból faragott soküléses sportautójukat, és a megújult Lexus RC F sportkupé optikai kiegészítőire sem kellett sokáig várnia a közönségnek.

Ehhez képest most mintha visszafogták volna a tempót: a 2021-es modellévre széles körűen átdolgozott Lexus IS középkategóriás szedánhoz (a típus finom ráncait nagyobb hűtőmaszkkal, agresszívabb, szögletesebb fényszórókkal simította el a Lexus) készített csomag csak most, mintegy fél éves késéssel került fel a műhely webáruházába.https://www.youtube.com/embed/LNQS12-uHUI?modestbranding=0&html5=1&rel=0&autoplay=0&wmode=opaque&loop=0&controls=1&autohide=0&showinfo=0&theme=dark&color=red&enablejsapi=0

A Black Label névre keresztelt tuning kit a szokásos elemeket tartalmazza. Az első lökhárító peremére illeszthető szoknya oldalt 12,5, elöl középen 25 mm-rel kerül közelebb az aszfalthoz. Ugyanez a helyzet a küszöbtoldattal, amely az első kerékdobnál 22,5, a hátsónál 24 mm-rel csökkenti az útfelület és az autó közötti távolságot. Hátul a lökhárító sarkára szerelhető, függőleges légterelő perem, valamint klasszikus diffúzor szerepel a kínálatban; ezek külön-külön és együtt is megrendelhetők; az előbbi 24,5, az utóbbi 11,5 miliméteres optikai ültetést eredményez.

A képet 20 colos, két részből összecsavarozott, választható színű keréktárcsák, valamint a csomagtérfedél peremére illesztett (nyers karbon kompozit vagy üvegszálas műanyag) légterelő egészíti ki. Az egész csomag nettó 449 ezer japán jenbe (kb. 1,18 millió Ft) kerül, vagy 485 ezerbe (1,27 millió Ft), ha szénszálas kivitelben kérjük a méretes hátsó spoilert.

Az Artisan Spirits ajánlatát azonban nem ez a komplett csomag teszi ellenállhatatlanná, hanem az a két darabból álló kiegészítő kit, aminek felszerelésekor akár ki is vonhatjuk az autót a forgalomból, mert ezek nem felelnek meg a közúti közlekedésre vonatkozó szabályoknak – magyarul versenypályára, és kizárólag versenypályára tervezték azokat.

Az egyik egy speciális aerodinamikai szett: az első lökhárító sarkaira illeszthető, apró szénszálas uszonyok, amelyek hatékonyan küzdik le az első tengelyre ható felhajtóerőt; a másik pedig egy 2×2 végcsőben végződő, teljes egészében titánból készített kipufogórendszer, amely oldalanként 3,2 kg-os tömegével pillekönnyűnek számít, ellenben sem a károsanyag-kibocsátási normákat, sem a zajkorlátot nem teljesíti, így használata kizárólag zárt pályán engedélyezett. A két szett együtt 423 ezer jenbe (kb.1,1 millió Ft) kerül, plusz adók és beszerelés.

Az Artisan Spirits optikai és aerodinamikai elemei az IS széria bármely tagjára felszerelhetők. A titán kipufogórendszert azonban kizárólag az IS 300h öntöltő hibrid modellhez homologizálták. Így állt elő az a furcsa helyzet, hogy az autó legtisztább üzemű változata egyben a legsportosabb is lehet.