AutóAddikt Magazin Az autózás jövőjét hirdeti a Genesis X Speedium Coupe enteriőrje

Az autózás jövőjét hirdeti a Genesis X Speedium Coupe enteriőrje

A Genesis a Pebble Beach Concours d’Elegance-on leplezte le a Genesis X Speedium Coupe belső terét, amely folytatja a Grand Tourer koncepció dizájnjának evolúcióját.

A Pebble Beach Concours d’Elegance egy autóipari rendezvény, amelyet minden év augusztusában tartanak a kaliforniai Pebble Beach Golf Links-en. A maga nemében a legrangosabb eseménynek tekinthető, és a Monterey Car Week nagyszabású záróeseménye.

A kivételes formatervezés és teljesítmény a márka indulása óta megkülönbözteti a Genesis járműveit. A Genesis a villamosítással kapcsolatos új elképzeléseinek megvalósítása során a vezetés élményének szórakoztató aspektusát erősítő, egyedi formatervezési nyelvezetét állította előtérbe. A „freestyle” formatervezési gyakorlatból született X Speedium Coupe a márkára jellemző Athletic Elegance-t még progresszívebb módon örökli meg.

Az X Speedium Coupe koncepció áprilisban debütált a Genesis House New York-i rendezvényén. Először külső modellként mutatták be, belső kialakítását az elmúlt öt hónapban a Genesis tervezőcsoportja dolgozta ki.

„Az X Speedium Coupe egy belső tervezési gyakorlatként született, amelyet később úgy döntöttünk, hogy a nyilvánosság elé tárunk. Nem volt más, mint egy kemény modell, amely az Athletic Elegance dizájnidentitásunkra épült” – mondta Luc Donckerwolke, a Genesis kreatív igazgatója. „Tekintettel a rendezvényen kapott pozitív fogadtatásra, úgy döntöttünk, hogy befejezzük a koncepciót, és a Pebble Beach Concours-on bemutatjuk az igényes résztvevőknek. A belső tér a Genesis márka „A fehér tér szépsége” dizájn ethoszát ragadja meg, amely illik a különböző luxus életstílusokhoz, és növeli a dinamikus GT vonzerejét.”

A Genesis időtlen dizájn-identitását megtestesítő külső formatervezés

A Genesis X Speedium Coupe legszembetűnőbb külső jegye a kiterjesztett, teljes szélességű lámpák, amelyek újraértelmezik a címerrácsot. Ez a részlet átviszi a márka jellegzetes megjelenését a villamosítás korszakába, miközben szimbolizálja a Genesis átalakulását tisztán elektromos autómárkává.

A karosszéria formája felülről nézve homokórára emlékeztet. Az íves forma kiemeli a kerékjárati íveket, és izmos jelenlétet teremt. Oldalról nézve a parabolikus vonal elölről hátrafelé húzódik. A szándékos „anti-wedge” profil laza tartást kölcsönöz az autónak, amelyet a domború és homorú felületek közötti feszültség egyensúlyoz ki. Az ellipszis alakú far és a V alakú féklámpa együttesen markáns kontrasztot alkotnak hátul.

Az X Speedium Coupe, amely a koreai Inje Speedium híres versenypályáról kapta a nevét, a Genesis tervezőinek motorsport iránti szenvedélyét testesíti meg. Az autó metál smaragdzöld színárnyalatát, az Inje Green-t a versenypályát körülvevő hegyvidéki tájról nevezték el. Ez teszi teljessé a klasszikus autó képét, amely a dinamizmust, a sebességet és az időtlen eleganciát testesíti meg.

Vezetőközpontú elrendezés és felhasználói felület koncepció

A Genesis X Speedium Coupe belső tere a klasszikus koreai dizájnelv, a „fehér tér szépsége” elvét használja ki. Ez a koreai építészet által inspirált, a reduktív dizájn ideológiájához szorosan illeszkedik, és egy minimalista és letisztult formanyelvvel fejeződik ki, amelyet erős dizájnelemek tarkítanak.

Az aszimmetrikus, vezetőközpontú elrendezés a Genesis újabb koncepcióautóinál is megtalálható téma folytatása, amelyben az összes vezérlőrendszer és kijelző a vezetőt veszi körül. A műszerfal és a lebegő középkonzol körbeöleli a vezetőfülkét, felerősítve a vezetési élményt a villamosítás korában.

Ezt a hatást tovább fokozza a belső tér kontrasztos színpalettája, amely világosan megkülönbözteti a vezetőteret az utastértől. A vezetői üléstér Pinegrove Green színben pompázik, amely tökéletesen kiegészíti az Inje Green külsőt. A vezetőülés körüli kontrasztos Monterey Gold – amelyet az észak-kaliforniai partvidék tájai ihlettek – a régióban található sárga virágokra és aranyszínű homokra utal.

Emellett a Genesis az audioélmények jövőjét kutatja egy új hangarchitektúrán keresztül, amely ötvözi a technológiát és a művészetet, miközben kiemeli a márka részletekre fordított figyelmét. Guk-il Yu, a Metal Sound Design – egy nagy teljesítményű hangszórókra specializálódott cég – vezetőjével, a hanganyaggal együttműködve az X Speedium Coupe stratégiailag elhelyezett hangszórókkal rendelkezik, amelyek gazdag hangzással töltik meg a belső teret.

A csipogók, a középsugárzók, a mélysugárzók és a mélysugárzó stratégiai elhelyezése a legfinomabb színpadi hangélményt nyújtja. A magas hangokat kibocsátó alumíniumból készült csipogó hangszórókat precíziós marási módszerrel hibátlanul megmunkálták az akusztikai teljesítmény optimalizálása érdekében.

A vezetőre összpontosító pilótafülke ívelt OLED-kijelzővel rendelkezik, amely a nagyteljesítményű autók örökségét vizualizálja. A klaszter felhasználói felülete egy középre szerelt, „newtro” stílusban kialakított motorteljesítmény-jelzőt tartalmaz, amely szöges ellentétben áll az ICE modellekben található fordulatszámmérőkkel. A vezetőülés jobb oldalán található függőleges kijelző integrált érintőkijelzőt tartalmaz, optimalizált felhasználói felület kialakítással. A kijelző tartalmazza a start gombot, valamint a multimédia- és járművezérlő funkciókat.

Kézműves kivitelezés, amely a részletekben él

Az X Speedium Coupe raktérrészén X pántok találhatók a rakodótér tetején, amely a márka egyedi G-Mátrix mintázata által inspirált részlet, amely a dinamikus kupé élményét hangsúlyozza. Ez a dizájnelem a Genesis Mint Conceptből származik.

Egy másik figyelemre méltó részlet a bőr – maga az anyag és az alkalmazás is. A bőrülések és az ajtókárpitok steppelt mintázata egy klasszikus sportautó benyomását kelti. Eközben a kormánykeréken olyan levágott bőr található, amelyet újrahasznosított autóülések anyagából mentettek ki és szőttek össze.

A belső térben kétféle bőrt használtak: növényi cserzésű bőrt és egy innovatív, új, lélegző, szemcsés bőrt. A növényi cserzésű bőrt növényi eredetű anyagokkal – például citrusfélékkel és mimózával – kezelik, és króm nélkül dolgozzák fel. A hagyományos bőrhöz képest az utastér felső részén használt lélegző szemcsés bőr előállításához kevesebb vízre és alacsonyabb mennyiségű vegyszerre van szükség. A kikészítés során használt szálak újrahasznosított műanyagból készülnek, ami növeli az anyag tartósságát és vízállósági tényezőit.

A Genesis és a Monterey Car Week történelméről

A Monterey Car Week minden évben Monterey megyében és környékén kerül megrendezésre, és közel 30 különböző eseményt foglal magában, köztük autókiállításokat, versenyeket és árveréseket. Az autóhét a kiemelt rendezvénnyel, a Pebble Beach Concours d’Elegance-szal zárul, amely idén már 71. alkalommal kerül megrendezésre. A Genesis a márka 2015-ös bevezetése óta évente részt vesz a Concours d’Elegance-on. A márka az évek során egy sor koncepcióautót mutatott be, hogy futurisztikus formaterveket mutasson be olyan egyedi elemekkel, amelyeket csak a Genesis tud életre kelteni: Vision G Concept (2015), New York Concept (2016), GV80 Concept (2017), Essentia (2018), Mint (2019), X Concept (2021).