AutóAddikt Újdonságok Matt fehér különkiadás készült a Toyota GR Suprából

Matt fehér különkiadás készült a Toyota GR Suprából

A japán belpiacra készült, 50 darabra korlátozott Toyota GR Supra RZ Matte White Edition különleges fényezést, kézi sebességváltót és cserszínű bőrkárpitozást kapott.

Az új Toyota GR Supra RZ Matte White Edition különleges fényezését a Toyota „Matte Avalanche White Metallic”-nak nevezte el. A 2022 tavaszán bejelentett, manuális váltós normál RZ változathoz hasonlóan az új limitált szériás különkiadás is piros Supra logót kapott a csomagtérfedelére, így kívülről is meg lehet különböztetni az automatikus váltós változatoktól. A sokküllős, titánszínű keréktárcsák megegyeznek a Japánban kapható RZ változatéval. Ezek az új tervezésű, 19 colos kovácsolt alumíniumfelnik olyan küllőkkel rendelkeznek, melyek különleges formája a kisebb súlyt és a nagyobb merevséget szolgálja, nem véletlen a hasonlóság a GR Yaris és a GR 86 felnijeivel. A keréktárcsák darabonként 1,2 kilóval könnyebbek a GR Supra korábbi felnijeinél.

A Toyota GR Supra RZ Matte White Edition belsejében is több változás történt, ezek közül a legszembetűnőbb az új, cserszínű kárpit, amely valódi bőrből készült, és az üléseken kívül a középső térdtámaszon és könyöklőn, valamint az ajtóbetéteken is megjelenik. Még a háromküllős, multifunkciós kormánykereket is részben ez a világosbarna bőr borítja, a küllők pedig zongoralakk betéteket kaptak. Aki elfelejtené, miben ül, a limitált széria hivatalos nevét az első utas előtti légbeömlő szénszálas díszbetétjéről olvashatja le, de karbon dekorációt alkalmaztak a középkonzolon, a vezeték nélküli telefontöltőnél is, amely kapott egy plusz USB csatlakozót 2,1 amperes áramerősséggel.

A matt fehér GR Supra ezt leszámítva megegyezik a japán piacra készülő kézi váltós RZ változattal, ami azt jelenti, hogy a közvetlenebb ember-gép kapcsolatot biztosító manuális váltón kívül még egy sor változás szolgálja a vezetési élmény növelését a három éve piacon lévő automatikus váltós változatokhoz képest. Például ott iMT vezérlés található, amely automatikus gázfröccsökkel teszi simábbá és élvezetesebbé a visszaváltásokat. De rövidítettek a végáttételen (3,15-ről 3,46-ra) is, hogy még robbanékonyabbak lehessenek a kigyorsítások, ami indokolttá tette a kipörgésgátló és menetstabilizáló rendszer (VSC) áthangolását. Ezen kívül a hárompedálos GR Supra kapott egy Track (versenypálya) üzemmódot, amely sokat enged, lehetővé teszi a driftelést is, de a véletlen megpördülés esélyét mégis csökkenti.

Mindezen változtatások a futómű és a kormánymű teljes áthangolását is megkövetelték: a kanyarstabilizátorok merevebb szilenteket kaptak, a lengéscsillapítók feszességét módosították, az elektromos szervokormány mechanikus alkatrészeit és vezérlő szoftverét lecserélték.

A Toyota a GR Supra RZ Matte White Editionból mindössze 50 darabot gyárt, amelyeket mind a japán piacon értékesít. Nem a rendelések beérkezési sorrendje döntött arról, hogy kinek jutott a limitált szériából, a vásárlójelölteknek egy lottóhúzásra kellett jelentkeznie egy online felületen, július 20. és augusztus 21. között. A szerencsés nyerteseknek szeptembertől kezdve folyamatosan szállítják le az ausztriai gyártású autókat. A Toyota a GR Supra RZ Matte White Edition ára 7 890 000 jen (körülbelül 23,3 millió forint), ami nagyjából 1,7 millió forinttal több, mint amennyibe a normál kézi váltós GR Supra RZ kerül.