AutóAddikt Újdonságok Az új Opel Astra Frankfurtban lesz látható először a nagyközönség számára

Az új Opel Astra Frankfurtban lesz látható először a nagyközönség számára

Az idei, 2015-ös Frankfurti Autószalonon (szeptember 17-27 között) ünnepli világpremierét az új Opel Astra, amelynek hatékonysága, csatlakoztathatósága és prémium felszerelései új minőséget képviselnek a kompakt osztályban.

opel_astra_2015_frankfurt_autoaddikt_003

A 8.0 csarnok D09-es standján a több mint 3300 négyzetméteres Astra-Universum mutatja be az Opel sikermodelljének következő nemzedékét. Az alapokról újratervezett, atletikus, könnyűszerkezetű Astrát kizárólag a legújabb generációs motorok hajtják. Egyedülálló biztonsági- és asszisztencia-rendszere közül több most ünnepli a premierét, például az IntelliLux LED mátrix-világítóberendezés. A márka másik főszereplője a Frankfurti Autószalonon az Opel OnStar. Az Astrában már bevezetéskor induló személyes online- és szolgáltatási asszisztens éjjel-nappal kiváló kapcsolatot teremt, könnyedebbé téve az autózást. Hozzá járul az IntelliLink infotainment-rendszer következő generációjának mindjárt kétféle változata, amely az Apple CarPlay és az Android Auto segítségével integrálja tökéletesen az okostelefont az autóba.

„Az Astra új korszakot vezet be az Opelnél. Két éve állítottuk ki Frankfurtban a hatékonyságot átfogó csatlakoztathatósággal ötvöző Monza Concept tanulmányt, most pedig a vadonatúj Astra-generációt mutatjuk be, amely megvalósítja annak számos premisszáját. Az új Astra hatékonyabb, könnyebb és komfortosabb lett, ezenkívül az Opel OnStar, illetve a következő IntelliLink-generáció révén magasabb fokozatra emeli a kompakt osztály okostelefon-integálását. Látogassanak meg minket a Frankfurti Autószalonon az Astra-Universumban“ – hívogat az Opel Group főnöke, Dr. Karl-Thomas Neumann.

opel_astra_2015_frankfurt_autoaddikt_002

Ám nem csupán az új Astra lesz ott látható! Közel harminc kiállított autót vehetnek szemügyre a tágas Opel-stand látogatói. Aki szeretné pontosabban megismerni a márkát, és sokrétű tevékenységi területét, alkalmat talál rá: nemcsak a gyártási szakterületről adnak felvilágosítást és tanácsot kompetens szakemberek, hanem a szakmai képzés, az Ügyfélszolgálati Központ, az Opel Bank és sok egyéb részleg képviseletében is. Ezenkívül sok prominens vendéget vár az Opel a szövetségi labdarúgó bajnokságból – úgyhogy feltétlenül megéri többször is ellátogatni az Astra-Universumba.

Új minőség a kompakt osztályban: az új Opel Astra

Könnyebb, takarékosabb, agilisabb és egyben komfortosabb – az Opel tizenegyedik kompakt-generációjának előképe a 2013-as Frankfurti Autószalonon bemutatott, Monza Concept volt. Annak hatékonyságát tükrözi vissza minden egyes szerkezeti elem. Az új Astra következetesen valósítja meg az akkori elképzelést, hiszen modelltől és felszereltségtől függően akár 200 kilogrammal könnyebb az elődjénél – főképp a teljesen új jármű-architektúra jóvoltából. A súlycsökkentés az agilitás és a menetkényelem javára vált: az új Astra minden eddiginél élvezetesebben vezethető.

Ezt hangsúlyozzák a motorok is. Az Astra gépteteje alatt kizárólag a kompletten új motorportfólió tagjai dolgoznak, 70 kW/95 LE – 147 kW/200 LE teljesítménnyel. Az 1,6 literig terjedő lökettérfogatú benzinesek és dízelek maximális hatékonyságot nyújtanak, élénk reagálással, sima és csendes járással. Először alkalmazzák a teljesen új 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbót. A súlytakarékos alumíniumépítésű, négyhengeres konstrukció teljesítménye 92 kW/125 LE vagy 110 kW/150 LE, nyomatékmaximuma 245 newtonméter. Változattól függően akár 4,9 liter per 100 kilométerre is lemehet a kombinált ciklus szerint mért fogyasztása (114 g/km CO2). A benzines kínálat legtakarékosabbja a 77 kW/105 LE teljesítményű egyliteres, háromhengeres 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo – 4,2 litert fogyaszt, 96 g/km CO2-kibocsátás mellett. Kiválók az 1.6 CDTI suttogó dízel család adatai is, amelynek teljesítménylépcsői 70 kW/95 LE, 81 kW/110 LE és 100 kW/136 LE. A széria hatfokozatú sebességváltóval mindig 100 g/km alatt marad a CO2-emissziójuk, sőt 90-ig is lecsökkenhet (3,4 liter/100 kilométer).

Hatékonyságot tükröz az autó formája is. A „szoborszerű elegancia, német precizitás” designfilozófiát viszi tovább, és még atletikusabb lett. Frontján egyöntetű látványt kelt az átrajzolt, dupla keresztléc és hűtőmaszk, a markáns mátrix-fényszóróval. A legfeltűnőbb a hátrafelé áttört C-oszlop, amely szinte lebegni mutatja a tetőt a karosszéria fölött. A 4,37 méteres kocsi öt centit rövidült az elődjéhez képest, magassága 2,5 centiméteres csökkenés után lett kereken 1,48 méter, légellenállási alaktényezője kiváló 0,285.

opel_astra_2015_frankfurt_autoaddikt_001

Kívül kisebb, belül tágasabb: a látszólagos ellentmondás feloldása az Opel mérnökeinek munkáját dicséri. Hátul 35 milliméterrel nőtt a lábtér az eddigihez képest. A hatékonyságot viszi tovább a vezetőhely is, ahol minimumra szorították le a kapcsolók és a gombok számát, az érintőképernyőre telepítve az infotainment-funkciók zömét. Letisztult és ergonomikus az egész. Középen található a díjazott IntelliLink rendszer – remekül látható képernyővel és könnyű kezeléssel.

Iránymutató az új Astra kapcsolódása, komfortja és biztonságtechnikája is: elérhető vele az Opel OnStar személyes online- és szolgáltatási asszisztens. Az új IntelliLink-változatok az Apple CarPlay és az Android Auto segítségével integrálják az okostelefont. Abszolút újdonság az intelligens IntelliLux LED® világítás, vakításmentes távfénnyel. Az Opel frontkamerán alapuló további innovatív rendszerek is segítik a vezetőt, például a kibővített funkciókörű és precízebb jelzőtábla-felismerő- és sávtartó asszisztens, az utóbbi aktív kormánykorrigálással, vagy az automatikusan vészfékező frontális ütközésveszély-figyelmeztető. Extra komfortról az új generációs, AGR-minősítésű, kiváló ergonómiájú ülések gondoskodnak, állítható szegéllyel, masszázzsal, memóriával és szellőzéssel.

Könnyed csatlakoztathatóság: az Opel OnStar

Az Astra új fejezetet nyit a járműkapcsolódásban is. Nyugat-Európában már futnak az első autók az Opel OnStarral – ez a személyes online- és szolgáltatási asszisztens nemcsak kellemesebbé, de főképp lazábbá teszi az autózást, és mostantól fokozatosan jelenik meg a márka valamennyi személygépkocsi-sorozatában. Elsőként 13 európai országban indul be, Magyarországra 2016-ban érkezik. Az Opel OnStar portfóliójában van automatikus baleseti segély, 24 órás műszaki segélyszolgálat, autólopás esetén segélynyújtás és nagy teljesítményű 4G/LTE-WLAN-hotspot, gyors és stabil kapcsolattal – az első 12 hónapban ingyen. Megint egy prémiumtechnika, amelyet széles vevőkörnek tesz elérhetővé az Opel.

Az Opel OnStar az év 365 napján, éjjel-nappal tesz gombnyomással felhívhatóvá egy beszélgető partnert. Híváskor az autó infotainment rendszerének beállításai alapján az Opel OnStar azonosítja az autós nyelvét, így olyan diszpécser jelentkezik, aki folyékonyan beszéli azt. Még az autótól távol is lekérdezhetők a jármű adatai, de működtethető a központi zár is egy okostelefon-alkalmazással. Ám akárhogy állítsák is be az Opel OnStart, ez a szolgáltató- és vészrendszer nem kémkedik utánunk: a Privat-gomb megnyomásakor rejtve marad a tartózkodási helyünk. Egyedül légzsákos balesetkor küldi meg automatikusan a hely adatait – ilyenkor az életmentésé az elsőbbség!

Innovációk ötven éve: a sikert garantáló Kadett B frankfurti premiere

Víziókat megvalósítani és újszerű technikát széles vevőkörnek megfizethetővé tenni régi hagyomány az Opelnél. Épp ötven éve, fél évszázaddal az eddigi leghatékonyabb Astra premiere előtt, csigázta fel a márka Frankfurt közönségét egy másik kompakt osztállyal. Az 1965-ös Autószalonon volt először látható a mai Astra őse, a Kadett B. A második világháború utáni első Kadett utóda rögtön a piaci bevezetéskor négyféle karosszériával jelent meg: készült két- és négyajtós limuzin, CarAvan nevű kombi és csinos kupé. Minden tekintetben siker lett, hiszen 2,6 millió darab készült belőle, az autósportban pedig sorozat-győztes lett a Rallye-Kadett.

Nem csak autók az Opelnél

Az új Opel kompakt osztály áll a Frankfurti Autószalon Astra-Universumának centrumában, de a látogatók sokkal többet tudhatnak meg a márkáról. 2015-ben lett 150 éves az Opel szakmunkásképzése – akit szakmaszerzés vagy elhelyezkedés érdekel a villámos márkánál, a „job and career at IAA 2015“ területen kérdezősködhet. Jelen lesz az Opel Bank, az Opel Rent és a biztosító is. A potenciális magán-autóbérbeadók az innovatív Carsharing-Modellel ismerkedhetnek meg. Az Opel Minősített Használtautók program és az Ügyfélszolgálati Központ képviselői teszik teljessé a stand kínálatát. Aki pedig személyes emléktárgyat vinne haza, bőséges választékot talál az autómodellektől a pólókig.