AutóAddikt Újdonságok Bemutatkozott az új Jeep Wrangler 4xe

Bemutatkozott az új Jeep Wrangler 4xe

Minden csúcs elérhető, minden határ kitolható. Mindig is ez a szemlélet határozta meg a Jeep® Wrangler létezését – az autóét, amely mértékadó funkcióinak és technológiáinak köszönhetően szó szerint képes bármilyen akadályt leküzdeni. Ugyanez a 80 évnyi dicsőséges, eredményes, innovációkkal teli múltra visszatekintő márka legfőbb erőssége, ami lehetővé tette, hogy létrehozzák minden idők legtöbb elismerésben részesített szabadidőjármű-palettáját.

A Jeep márka technológiai evolúcióját ma a 4xe modellek folytatják – a sort a Renegade és a Compass kezdte, most pedig a Wrangler veszi át a stafétát. Ezek a modellek egytől egyig kulcsszerepet játszanak a jövőbeli mobilitás új „területeinek” feltérképezésében.

A legújabb kaland hőse az új Wrangler 4xe plug-in hibrid, a legjobb terepalkalmasságú, legnagyobb teljesítményű, legtakarékosabb, legtisztább üzemű, műszakilag legfejlettebb Wrangler, amelyet Európa valaha látott. A legendás Willys MA/MB, a legelső Jeep gépkocsi 1941-ben megismertette a világgal a 4×4 hajtáskoncepciót, és a felismerést, hogy a megfelelő járművel bármilyen terep leküzdhető. A Wrangler ennek a hagyatéknak a letéteményese. A modell története egybefonódott a márkáéval, megtestesíti és egyben tovább is fejleszti annak meghatározó értékeit – mindenekelőtt a szabadságot.

Az új Wrangler 4xe 2021-ben ismét megerősíti a szabadság fogalmát, amennyiben lehetővé teszi a márka ügyfeleinek, hogy bárhová eljussanak – beleértve a korlátozott behajtási övezeteket is. Az első Jeep modell természetes utódjaként és örököseként a Wrangler 4xe a legmagasabb színvonalú terepalkalmasságot a legkiválóbb villamosított hajtástechnológiával kombinálva erősíti meg a márka modellkínálatán belül elfoglalt, ikonikus pozícióját, miközben újabb fontos lépést tesz a fenntartható, tudatos jövő irányába. Mindeközben élő példája annak, hogy a terepjárás igenis összeegyeztethető a környezet védelmével, az érzelmek a takarékossággal, az elektromos mobilitás a vezetési élménnyel.

A mai napon Antonella Bruno, a Jeep márka európai igazgatója, Maria Grazia Lisbona, a vállalat vezető globális hajtástechnológiai főmérnöke, és Fabio Carli, a Jeep Wrangler márkaigazgatója elárultak mindent, amit a márka történetében fontos mérföldkőnek számító, az egész modellkínálat későbbi villamosításában szerepet játszó új Jeep Wrangler 4xe-ről tudni lehet.

A 4xe technológia lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a mindennapi városi ingázások során tisztán elektromos üzemben közlekedjenek, hogy az országúton takarékosan és élvezetesen autózhassanak, valamint, hogy terepen minden eddiginél hatékonyabban, ráadásul csaknem teljesen nesztelenül közlekedjenek.

Az exkluzív „Electric Blue” külső stíluselemekkel felvértezett új Wrangler 4xe plug-in hibrid modell hatékonyan társítja a legmodernebb technológiákat a Jeep szellemiségének legszabadabb, leghitelesebb megnyilvánulásával. Tökéletesen kielégíti az offroad-rajongók minden elvárását, hiszen a villamosított hajtáslánc még ütőképesebbé tette a modell eleve legendás terepalkalmasságát.

Ugyanakkor ideális megoldást jelent azon ügyfelek számára, akik mindennapi használatra keresnek szabadidőjárművet, de nem szeretnének kompromisszumot kötni a szabadság, a vezetési élmény és a környezettudatosság terén. Így született meg egy különleges Wrangler modell, amely a Jeep legjobb hagyományait követve 100 százalékig megállíthatatlan, ugyanakkor soha nem látott funkciókkal bír: minden idők leginkább környezetbarát, egyben legjobb terepalkalmasságú Wrangler változata, amely ugyanakkor hiánytalanul nyújtja a Wrangler modellekre mindig is jellemző, nyitható tetős szabadságot.

A menetteljesítmények is javultak. A Wrangler 4xe 6,4 másodperc alatt gyorsul 0 – 100 km/órára, maximális rendszerteljesítménye 380 LE, kombinált nyomatéki csúcsa pedig 637 Nm. Ezen túlmenően a modell tisztán elektromos üzemben is képes összkerékhajtással haladni. Ez soha nem látott pontosságú kissebességű manőverezési képességet tesz lehetővé, míg a modell a városi WLTP ciklus szerint több mint 50 kilométert képes megtenni tisztán elektromos üzemben, ami tökéletes választássá teszi a mindennapi belvárosi közlekedésre. Az akkumulátor nem egészen három óra alatt teljesen feltölthető. A töltés időzíthető, illetve a beállítható mértékű fékenergia-visszanyerés funkciónak köszönhetően menet közben is növelhető az akkumulátor töltöttségi szintje.

A Wrangler 4xe plug-in hibrid két villanymotor/generátor egységből, egy nagyfeszültségű akkumulátorcsomagból, egy ultramodern, 2,0 literes turbómotorból, valamint a jól ismert nyolcfokozatú TorqueFlite automata sebességváltóból áll. A benzines turbómotor és a villanymotorok kombinációjából adódó, nagyobb motorteljesítmény és késlekedés nélkül rendelkezésre álló forgatónyomaték még jobb terepalkalmassággal ruházza fel, és a legtechnikásabb környezetben is megállíthatatlanná teszi az offroadbajnokot. A 4xe technológiának köszönhetően az új Wrangler plug-in hibrid tisztán elektromos üzemben is képes összkerékhajtással közlekedni. Ez új szintre emeli a modell terepalkalmasságát: mostantól nem csupán tökéletes biztonságban, de zajtalanul is közlekedhetünk terepen, gyönyörködve a természet hangjaiban.

Mindemellett a Wrangler megőrizte az egyedülálló ‘Trail-Rated’ minősítést lehetővé tevő műszaki tartalmat. Ez felszereltségi szinttől függően olyan technológiákat foglal magában, mint a kétféle, fejlett 4×4-es rendszer, az aktív, kapcsolható és állandó rendszerek (Selec-Trac vagy Rock Trac), az új generációs Dana hidak, az elektromosan kapcsolható Tru-Lock első és hátsó differenciálzár, a Trac-Lok részlegesen önzáró differenciálmű, vagy az elektronikusan oldható elülső kanyarstabilizátor. A 4xe hajtástechnológia nem csupán a fenntarthatóság és a takarékos üzem záloga (a modell átlagos üzemanyag-fogyasztása hibrid üzemben hozzávetőlegesen 3,5 l/100km, míg a WLTP szerinti CO2-kibocsátás csaknem 70%-kal alacsonyabb, mint a benzinmotoros változaté), de egyszerű és kifejezetten élvezetes vezethetőséget is biztosít.

Az új Jeep Wrangler 4xe könnyen, ösztönös módon tölthető, hála a nyilvános, illetve otthoni töltési megoldásoknak, beleértve az easyWallbox fali töltőt, amely nem egészen 3 óra alatt feltölti a 7,4 kWh-os akkumulátort. Az easyWallbox a Free2Move eSolutions (a Stellantist képviselő FCA Italy S.p.A. és az Engie EPS közötti vegyes vállalat) és a Mopar® együttműködésében elérhető.

Könnyen vezethető, könnyen választható

Az új Wrangler 4xe plug-in hibrid három felszereltségi szinten (Sahara 4xe, Rubicon 4xe, valamint az exkluzív 4xe “80th Anniversary” limitált kivitel), kétféle összkerékhajtási rendszerrel, valamint egyedi 17 és 18 colos könnyűfém keréktárcsákkal elérhető. A Wrangler mindig is komolyan vette a testre szabhatóságot; a plug-in hibrid modell tízféle karosszériaszínben (Fekete, Fehér, Firecracker piros, Gránitkirstály, Gecko zöld, Ezüstmetál, Sting szürke és az újdonságok: Hydro Blue, Snazzberry bordó és Sarge zöld) rendelhető. Az összes választható karosszériaszín kombinálható a modellhez kínált összes tetőtípussal (ponyvatető, keménytető, elektromos vászontető, Dual top dupla tető), amelyek a Wranglerre jellemző stílusban utolérhetetlen nyitott tetős vezetési élményt kínálnak.

A modell technológiai alapfelszereltségének része többek között a 8,4 colos Uconnect TM NAV rendszer érintőképernyővel, az Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integráción és a jármű paramétereinek (a MY Uconnect alkalmazáson keresztül történő) felügyeletére szolgáló MY Uconnect alkalmazáson keresztül megvalósuló online kapcsolódás; az akkumulátor töltöttségét és a hatótávolságot (elektromos és hibrid üzemben) megjelenítő, 4xe-specifikus 8 colos TFT képernyő, vagy az 552W-os mélynyomóval szerelt, 9 hangszórós Alpine audiorendszer. A biztonság terén a Wrangler 4xe a legfejlettebb ADAS rendszereket alkalmazza, így hátsó keresztirányú forgalom-felügyelettel kiegészített holttér-figyelő rendszert, tolatókamerát, menetstabilizáló elektronikát (ESC), elektronikus borulásvédelmet (ERM), első és hátsó parkolóradart, valamint kulcs nélküli nyitás és indítási rendszert. Opciós szolgáltatás az adaptív sebességtartó automatika, a ráfutásos ütközésre figyelmeztető, továbbfejlesztett rendszer (FCW+), vagy az új, előre tekintő kamera (Rubicon szinten alapfelszerelés).

Az egyedi kialakítás lehetősége szintén fontos a Jeep Wrangler 4xe ügyfelei számára, akik a Mopar® jóvoltából több mint 100 tartozék közül választva fokozhatják a jármű funkcionalitását extra tartalommal. A modell nem csak a testre szabási opciók kibővített tárházát kínálja, de az ikonikus Wrangler terepalkalmasságot is még magasabb szintre emeli.