AutóAddikt Bemutatók Jeep Bemutatták az új Jeep Compass-t

Bemutatták az új Jeep Compass-t

A tegnapi napon Antonella Bruno, a Jeep márka európai képviseletének vezetője leleplezte az új Compass-t, az első Jeep szabadidőjárművet, amelyet a Stellantis csoport vezet be Európában. A bemutató fontos lépés a márka jelentősége szempontjából világszerte, de különösen az európai kontinensen.

Az új Compasst kifejezetten úgy fejlesztették, hogy minden korábbinál európaibb legyen, a jobb minőségű kidolgozástól kezdve a fejlett fedélzeti technológiákig. Emellett a modell olyan nagy jelentőségű, új jellemzőket vezet be, amelyek a formatervezés, a biztonság, a technológia és a funkcionalitás terén még magasabb szintet képviselnek.

Miben rejlik a titka? A Compass a Jeep két személyiségét – a terepjárót és a városi modellt – elegyítve elégíti ki a kompakt szabadidőjáművek vásárlóinak igényeit. Racionális, tényszerű emberekről van szó, akik ugyanakkor nagyra értékelik a lehetőséget, hogy elszabaduljanak a mindennapok monotóniájától. Úgy nevezzük őket, „pragmatikus álmodók”.

Az új modell erőteljes esztétikumát kifinomult, karakteres stílusa teszi még hangsúlyosabbá. Így az autó hű marad a márka jellemző stílusjegyeihez, megőrzi annak kiemelkedő menetdinamikai jellemzőit, és ezeket még kifinomultabb biztonsággal és kapcsolódással társítja. Mindezt az offroad-piac vezető szereplőjeként eltöltött 80 év során tökéletesített, legendás Jeep 4×4 terepalkalmasság koronázza meg.

Röviden: akár ésszerű közlekedési megoldásra van szükségünk, akár lelkesítő, mindennapi kalandokat keresünk, a választ megtaláljuk az új Compassban, amely a teljesítmény és az érzelmek egységét kínálja, az ésszerű használati értékeket a szabadságról és a kalandról szőtt álmokkal kombinálja. Mindez a márka jelmondatának égisze alatt: „Bárhová eljuthat, bármit megtehet.” Hiszen a Jeep még nyolcvan év elteltével is Jeep maradt.

A Compass tavaly még kifinomultabbá és európaibbá vált. Komoly logisztikai előnyt jelentett, hogy az olaszországi Melfi üzemében is megkezdődött a modell gyártása: ezzel a szállítási idő hat hónapról háromra csökkent. A technológia, a képzés és a szervezetfejlesztés terén eszközölt beruházások javították az üzemi hatásfokot, köszönhetően a gyártósor nagyobb fokú automatizálásának, valamint a környezeti fenntarthatóságnak, amely magas színvonalával a világ autóiparának is mércét állít.

Az első generációs Jeep Compass 2017-es bevezetésekor a márka visszatért a kompakt szabadidőjárművek szegmensébe; ez volt az első, kifejezetten globális forgalmazásra tervezett Jeep modell. Ez fektette le a modell sikerének alapjait: a Compass bevezetése óta több mint 200 000 példányban talált gazdára Európában. A Jeep kompakt szabadidőjárműveként egyben a márka értékesítési teljesítményét is meghatározza. Az eladások több mint 40 százalékát megtestesítő modell az egyik leginkább közkedvelt Jeep típus Európában, és az egyik legkeresettebb típus a 4xe plug-in hybrid hajtásláncot kereső ügyfelek körében. Az Európában eladott Compass modellek mintegy negyedét a 4xe kivitelek teszik ki. A 4xe kivitel Olaszország legkeresettebb plug-in hibrid szabadidőjárműve.

Az új Compass takarékos belső égésű és plug-in hibrid hajtásláncok széles választékával elérhető. Minden egyes erőforrás teljesíti az Euro 6D Final előírást, míg az élvonalbeli aktív és passzív biztonsági funkciók még dinamikusabbá teszik, és még kiválóbb terepalkalmassággal vértezik fel a modellt.

A motorkínálatban új az 1,3 literes, négyhengeres GSE benzines turbómotor, amely kiemelkedő menetdinamikát és kimagasló vezetési komfortot kínál, miközben üzemanyag-fogyasztása és CO2kibocsátása akár 27 százalékkal kedvezőbb (WLTP ciklus szerint,) mint a korábbi benzines modellé. Mindezt még lenyűgözőbbé teszi a plug-in hibrid modellváltozat bevezetése. A 100% elektromos, károsanyagkibocsátástól mentes közlekedésre alkalmas 4xe egység a kiemelkedő terepképességeket kombinálja a fenntartható mobilitással: íme, így értelmezi a Jeep márka a villamosítást.

A Renegade mellett a Compass is elsőként kapta meg azt a 4xe logót, amely a hibrid technológiával felvértezett, összkerékhajtású Jeep modelleket jelöli, és amely a takarékosság, az élvezetes vezethetőség és a környezettudatosság optimális kombinációját kínálja.

Az új modell megújult, modern profilja mellett megőrizte közkedvelt városi, kifinomult, környezettudatos szellemiségét. A még elegánsabb, még modernebb jármű vadonatúj utasteret kapott, amely kényelmesebb, tartalmasabb utazást és élvezetesebb városi vezethetőséget biztosít. A legfontosabb funkciók a 10,25 colos Full HD digitális műszeregység, a digitális rádióvevő, a 8,4 – 10,1 colos érintőképernyővel szerelt Uconnect 5 rendszer, amely a műszerfal közepén feljebb költözött, így a vezető könnyebben és gyorsabban tekintheti át a kijelző tartalmát. A rendszer ötször gyorsabb processzort kapott, Android operációs rendszere vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto okostelefon integrációt biztosít, további szolgáltatásai között említést érdemel az interaktív 3D TomTom navigációs rendszer, a természetes beszédhang felismerő rendszer, vagy a Uconnect szolgáltatások. A belső tér még funkcionálisabb kialakítást kapott, hála az áttervezett középkonzolnak és a továbbfejlesztett tárolórekesznek (amely a korábbi modell 2,8 literje helyett 7,2 liternyi helyet biztosítanak.) Ezen túlmenően az autó modernebb, karakteresebb stílust sugároz, köszönhetően a prémium anyagokból építkező, igényes kidolgozású új műszerfalnak, padlókonzolnak, kormánykeréknek és ajtópaneleknek.

Az új Compass az első olyan Jeep az európai piacon, amely 2. szintű autonóm mobilitási technológiákkal rendelkezik. A modell minden kivitelén alapfelszerelésként kínálja a legújabb generációs vezetőtámogató szolgáltatásokat.

Olyan funkciókról van szó, mint a forgalmi jelzőtábla felismerés, amely észleli és értelmezi a jelzőtáblákat; az intelligens sebesség asszisztens, amely az érvényes sebességkorlátozáson belül tartja a jármű sebességét; a vezető éberség-felügyelet, amely figyelmezteti a vezetőt, ha lankad a figyelme, vagy elbóbiskol; vagy a kerékpárosok és gyalogosok észlelésére képes, automatikus vészfékező rendszer, amely a fenyegető baleset elkerülése vagy enyhítése érdekében álló helyzetig fékezi a járművet.

A legnagyobb újdonság azonban az autópálya asszisztens, amely az adaptív sebességtartó automatikát a járművet a sáv középvonalában tartó technológiával kombinálja, automatikusan szabályozva a gépkocsi sebességét és nyomvonalát. A jármű automatikusan a sáv középvonalában marad, ésszerű követési távolságot tartva az előtte haladó gépkocsi mögött, így biztosítva a teljesen stresszmentes vezetési élményt (a technológia az év második felétől rendelhető.)

Végezetül a Jeep Compass változatainak összetétele is módosul. Ötféle felszereltségi szint (Sport, Longitude, Limited, S és Trailhawk) mellett ötféle hajtáslánc-kombinációt kapunk – benzin- és dízelmotor, valamint plug-in hibrid, háromféle sebességváltóval (hatfokozatú kézi, dupla száraz kuplungos (DDCT) automata és hatfokozatú automata, továbbá első vagy összkerékhajtás.

Az 1,3 literes GSE benzinmotor 130 vagy 150 lóerős kivitelben, kézi, illetve DDCT duplakuplungos sebességváltóval, elsőkerék-hajtással rendelhető. A belső égésű motorok kínálatát az 1,6 literes, 130 lóerős dízelmotor teszi teljessé, az erőforráshoz hatfokozatú kézi sebességváltó társul, az első kerekek hajtottak. A plug-in hibrid kínálat szintén kétféle teljesítményszintet (190 vagy 240 LE) kínál, hatfokozatú automatikus sebességváltóval és eAWD összkerékhajtással.