AutóAddikt Magazin Benzingőz-illatú parfüm a Ford Mustang Mach-E GT mellé

Benzingőz-illatú parfüm a Ford Mustang Mach-E GT mellé

A Ford egy prémium parfümöt alkotott azok számára, akik vágynak ugyan a tisztán elektromos hajtású Mustang Mach-E teljesítményére, ám a hagyományos benzinmotoros autók megszokott illatát is szeretik.

A márka egyik közvélemény-kutatásából kiderült, hogy minden ötödik autósnak a benzin szaga hiányozna a leginkább, ha elektromos hajtásra váltana, sőt valamilyen mértékben a válaszadók 70 százaléka hiányolná a benzin kipárolgását. A benzin illata egyébként a népszerűbbnek számít, mint a boré vagy a sajté, és majdnem ugyanolyan közkedvelt, mint az új könyveké.

Az új illatot úgy állították össze, hogy ne csupán a benzin szagával varázsolja el a vezető orrát: a Mach-Eau egy csúcskategóriás illat, amelyben izgalmasan vegyülnek a füstös akkordok, a gumik kipárolgása és még egy animális elem is, egyfajta tiszteletadásként a Mustang-örökség előtt.

A Ford nemrégiben mutatta be új parfümjét a Goodwood Festival of Speed rendezvényen, ahol minden évben összegyűlnek a világ autórajongói. Az illat (ami egyébként kereskedelmi forgalomban egyenlőre nem kapható), a Ford azon törekvéséből született, hogy segítsen eloszlatni az elektromos autókkal kapcsolatos téveszméket, és meggyőzni a hagyományos autók rajongóit az elektromos hajtásban rejlő lehetőségekről.

Bár a megkérdezettek majdnem egynegyede (24 százalék) azt mondta, hogy hiányozna neki a benzinmotorok teljesítménye, ha elektromos járműre váltana, a Mach-E GT 487 lóerős, 860 Nm nyomatékú elektromos hajtáslánca okafogyottá teszi ezt a félelmüket. Az új modell 3,7 másodperces gyorsul 100 km/órás tempóra – márpedig ez olyan eredmény, ami miatt egyetlen izomautó-rajongó sem fintoroghat.

Hogyan készült a parfüm?

A Mach-Eau parfümöt az Olfictionnevű ismert illatkreációs stúdió alkotta meg olyan összetevőkből, amelyek mindegyike sajátságos módon gazdagítja az elegyet. A munkában már a kezdetektől részt vett Pia Long, a Brit Parfümőrök Társulatának szakértője is, aki eddigi pályafutása során a leghíresebb parfümmárkák illatainak összeállításában működött közre.

Kiindulási pontként megvizsgálta azokat az illékony kipárolgásokat, amelyeket az autó belső burkolatai, a motorok és a benzin bocsátanak ki. Ilyen például a benzaldehid, egy mandulaszerű illat, ami az utasterekben érezhető, illetve a parakrezol, ami az abroncsok gumiillatának meghatározó eleme. Mindezt olyan összetevőkkel vegyítették, mint a kék gyömbér, a levendula, a muskátli és a szantálfa, amelyek fémes, füstös és további gumiszerű hangsúlyokat csempésztek az illatba. Az összhang egy animális elemmel vált kerekké: a lovak illatára emlékeztető aroma a Mustang-örökséget idézi fel.

„Felmérésünk eredményéből ítélve sok autós még mindig nem tud elszakadni a benzinmotorok érzéki vonzerejétől. Éppen ezért a Mach-Eau illatot úgy állítottuk össze, hogy felidézze bennük az üzemanyag-illatát, amihez annyira kötődnek. Ehhez jön még a GT teljesítménye – és biztos vagyok benne, hogy hamarosan minden kétségük elillan majd!” vélekedett Jay Ward, a Ford Európa termékkommunikációs igazgatója.