AutóAddikt Hírek BMW ConnectedDrive: intelligens parkolóhely-figyelő alkalmazást fejlesztettek

BMW ConnectedDrive: intelligens parkolóhely-figyelő alkalmazást fejlesztettek

A BMW az egyik első autógyártó volt, aki felismerte a vezető, a jármű és a környezet közötti állandó kapcsolat fontosságát, majd a BMW ConnectedDrive úttörő szolgáltatásaival egyhamar világelsővé lépett elő e téren.
bmw_connected_drive_parkolas_autoaddikt
A bajor gyártó ugyanakkor az olyan intelligens szolgáltatásaival és alkalmazásaival, mint a ChargeNow, a ParkNow, vagy az egyszerre több lehetőségből építkező (intermodális) navigáció, időről időre tovább erősíti vezető pozícióját a prémium mobilitás területén. A Dinamikus Parkolóhely-figyelő (Dynamic Parking Prediction) kutatási projekttel a BMW Group most azt a megoldást szemlélteti, hogy a jövőben az okos alkalmazás miként gyorsíthatja fel a parkolási folyamatokat, különösen a nagyvárosi forgatagban. Partnerével, a közlekedésiintelligencia-szolgáltatások és az interaktív járműcsatlakoztatási fejlesztések területén világelsőnek számító INRIX-szel együttműködve, a BMW 2015. június 3-4. között mutatta be a közösen életre hívott alkalmazás kutatási prototípusát, az intelligens járműszolgáltatások egyik legnagyobb nemzetközi vásárán, a TU-Automotive Detroit expón. A rendszert egy BMW i3 modellbe építve prezentálták a készítők.

Gyorsabb parkolás: kevésbé torlódó forgalom

A BMW legújabb intelligens megoldása újfent a járművek közötti interaktív kapcsolat előnyeit igazolja. A bajor gyártó egyik legfőbb járműcsatlakoztatási technológiai alhálózata az interaktív, több forrásból dolgozó navigációs rendszer (Connected Navigation), amely a valós idejű forgalmi információkkal (RTTI – Real-Time Traffic Information) már most jelentős mértékben segíti a BMW ügyfeleit, pontos torlódás- és fennakadás-figyelmeztetésekkel, egyúttal alternatív útvonalakkal téve még hatékonyabbá, még biztonságosabbá és még kényelmesebbé a nagyvárosi utazást. A vadonatúj Dinamikus Parkolóhely-figyelő (Dynamic Parking Prediction) kutatási projekttel kiegészítve a rendszer immáron a kiválasztott úti cél közelében található szabad parkolóhelyeket is előre megmutatja, a csatlakoztatott járműflotta autóinak mozgási adatait elemezve. Mint ilyen, az alkalmazás leegyszerűsíti és egyúttal felgyorsítja a parkolóhely-keresési folyamatot, ezzel csökkentve a parkoló járművek körül kialakuló forgalmi torlódások esélyét, különösen a nagyvárosokban.

BMW Group: sokéves tapasztalat és szakértelem a parkolást segítő intelligens rendszerek fejlesztése területén

A BMW Group 2011 óta átfogó kutatási projektek fejlesztésével munkálkodik a parkolás okozta stressz módszeres csökkentésén és a parkolási folyamatok egyszerűsítésén, az egykori tanulmányok pedig időről időre megjelennek a vállalatcsoport sorozatgyártott modelljeiben is. A legújabb, intelligens parkolóhely-figyelő alkalmazás digitális térképe naprakészen mutatja a kijelölt utcákban található nyilvános parkolóhelyeket, miközben az aktuális információkat a több ezer autóból álló tesztflotta ezeken a parkolóhelyeken álló járművei szolgáltatják. Az autók parkolóhely-keresés és parkolóhely-elhagyás közben is mindvégig adatokkal látják el a tanulékony alkalmazás központi rendszerét. Az alkalmazás a digitális térkép szerint, a járművektől érkező adatok és az előrevetített algoritmusok összevetésével számítja ki az előre kijelölt terület aktuális parkolási opcióit, amelyeket a műszerfali központi kijelzőn ezzel párhuzamosan mutat is. Az opcionális parkolóhelyek kiszámításánál a rendszer az aktuálisan szabad parkolóhelyeket és a kijelölt területen éppen parkolóhelyet kereső autóvezetőket is számításba veszi. Jóllehet, a rendszer pontossága az adatokat küldő járművek és az éppen parkoló autósok számával párhuzamosan nő, az alkalmazás olyan esetekben is megbízhatóan működik, amikor a rendszer csak a járműflotta autóinak adataiból kalkulálhat. A Dinamikus Parkolóhely-figyelő projekt így akkor is pontos információkkal segíti a BMW ügyfeleit, amikor kevesebb autóvezető tartózkodik a kijelölt területen. A BMW ConnectedDrive legfrissebb innovációja a vezetők és a belvárosi lakosok feszültségét egyaránt csökkenti.

A DriveNow autómegosztó szolgáltatás müncheni járműflottájának adataiból a BMW Group rengeteg hasznos tapasztalatot szerzett. A közeljövőben az innovatív parkolóhely-figyelő alkalmazás az autómegosztó szolgáltatás többi járműflottájára is kiterjeszthető lesz.

A BMW és az INRIX sorozatgyártásra kész rendszer kifejlesztésén dolgozik

A BMW és az INRIX a közösen életre hívott parkolóhely-figyelő alkalmazás kutatási prototípusát 2015. június 3-4. között az intelligens járműszolgáltatások egyik legnagyobb nemzetközi vásárán, a TU-Automotive Detroit expón mutatta be, egy BMW i3 modellbe építve. A két vállalat a jövőben még tovább finomítja a rendszert és a kutatási prototípust, hogy a parkolóhely-figyelő alkalmazás a közeljövőben sorozatgyártott modellekben is megjelenhessen.

„Nagyvárosokban élő ügyfeleink részéről egyértelmű igény mutatkozik egy olyan megbízható rendszerre, amely előre látja a kijelölt utcákban elérhető parkolóhelyeket. A BMW Group célja, hogy az INRIX-szel együttműködve a jövőben is világelső innovációkat kínáljon a nagyvárosi mobilitás területén. Kiváló helyzetből tekintünk az újabb és újabb kihívások elé, hiszen legtöbb járművünket már a gyárban intelligens kapcsolatra képes technológiával látjuk el” – mondta Martin Hauschild, a BMW Group forgalomtechnikai és forgalomkezelési részlegének vezetője.

Innovatív, intelligens kutatási platform: a BMW i3

A BMW i3 nem csupán a világ első, elektromos hajtáslánccal szerelt prémium kisautója, hiszen gyárilag integrált SIM kártyájának köszönhetően az innovatív, intelligens és interaktív vezetési szolgáltatások páratlanul egyedülálló tárházát kínálja. Ilyen az egyszerre több lehetőségből építkező (intermodális) navigáció is, amely az úti célhoz vezető leghatékonyabb útvonal érdekében az összes elérhető közlekedési eszközt számításba veszi, így amennyiben az úti cél legkönnyebben tömegközlekedéssel érhető el, úgy a rendszer ezt a lehetőséget is felajánlja. Emisszió-mentes, innovatív elektromos hajtásláncával, agilitásának és kompakt méreteinek köszönhetően a BMW i3 a valaha készült legideálisabb nagyvárosi kisautó, s mint ilyen, a legoptimálisabb jármű a Dinamikus Parkolóhely-figyelő (Dynamic Parking Prediction) kutatási projekt bemutatására.

A prototípus kezdeti tesztjei sikerrel zárultak Münchenben. A tanulékony rendszer könnyedén alkalmazható más városokban is. A Dinamikus Parkolóhely-figyelő (Dynamic Parking Prediction) rendszer ismét beigazolta, hogy a BMW képes intelligens megoldásokkal válaszolni az ügyfeleiben felmerülő újabbnál újabb igényekre.

A BMW mobilitási szolgáltatásainak folyamatos bővítése

A BMW ConnectedDrive intelligens parkolóhely-figyelő alkalmazásának kifejlesztése ékes példa a BMW i almárka innovatív mobilitási szolgáltatásainak folyamatos bővítésére. A nagyvárosi parkolást övező kérdések napjaink egyik legégetőbb autós problémái, amelyekre egyfajta válaszként a BMW Group már 2012-ben elindította ParkNow névre keresztelt prémium parkolási szolgáltatását. A ParkNow segítségével felhasználóbarát módon, könnyedén kereshetik ki és foglalhatják el a nagyváros szabad parkolóhelyeit a BMW ügyfelei, a szolgáltatást ráadásul készpénzmentes fizetési opció egészíti ki. A BMW Group egyik kiemelkedő ParkNow-partnere a Parkmobile, a világ vezető mobil fizetési megoldásokat kínáló parkolási szolgáltatója.