AutóAddikt Újdonságok Kiemelten kedvező fogyasztással kecsegtet a Ford Transit Connect

Kiemelten kedvező fogyasztással kecsegtet a Ford Transit Connect

A Ford Transit Connect kishaszongépjármű új, még takarékosabb hajtásláncokkal és a szegmensben elsőként alkalmazott vezetősegítő technológiákkal jelenik meg. Az új 1.5 literes TDCi dízel a kategória legkedvezőbb üzemanyag-fogyasztását kínálja.

ford_transit_connect_autoaddikt

A Ford bejelentette, hogy idén nyártól a Transit Connect áruszállító a kategória legtakarékosabb hajtáslánc-opcióival, valamint a szegmensben elsőként kínált vezetősegítő és kapcsolódási technológiákkal jelenik meg a piacon.

A Ford bevezeti a modell kínálatában az új, rendkívül takarékos 1.5 literes TDCi dízelmotort, aminek CO₂-kibocsátása 99 g/km, üzemanyag-fogyasztása pedig csupán 3.8 l/100 km az ECOnetic modellváltozatban – ez 6 százalékos javulást jelent a most kifutó 1.6 literes blokk értékeihez képest. A vásárlók most először PowerShift automata sebességváltót is rendelhetnek az 1.5 literes erőforráshoz.

Mindemellett a Transit Connect a szegmens első modellje, amelyhez fejlett vezetősegítő rendszerek (többek közt Közlekedési Tábla Felismerés és a Sávtartó Asszisztens) is kaphatók, s ez a Ford első haszongépjárműve az európai piacon, amiben megjelenik hangvezérlésű SYNC 2 fedélzeti kihangosító technológia.

A dobozos, duplakabinos és Kombi karosszériaváltozatban, valamint rövid és hosszú tengelytávolsággal kapható Transit Connect rendkívül népszerűvé vált Európában: 2013-as bemutatkozását követően a modell értékesítési eredménye minden más vetélytársánál gyorsabban növekedett. Míg 2013-ban 36.800 Transit Connect talált gazdára, 2014-ben már 85 százalékkal több kelt el az autóból, s a modell 2015 első öt hónapjában is 58 százalékkal magasabb eladásokat produkált, mint az előző év azonos időszakában.

A Transit Connect áruszállító tágas és praktikus rakterének térfogata teljes rekeszfallal 2.9 illetve 3.6 m³, az elülső rakodótérrel együtt pedig 3.7 illetve 4.4 m³ (rövid és hosszú tengelytávolság, SAE-szabvány szerint mérve). Az autó hasznos teherbírása eléri az 1000 kilogrammot.

A Transit, a Transit Custom és a Transit Courier mellett a Connect is a teljes egészében megújult és kibővített Transit-család tagja, amelynek sikeres modelljei 2015 első negyedévében Európa legsikeresebb haszongépjármű-márkájává avatták a Fordot.

“Intelligens kialakításának, remek fogyasztásának és tágas rakterének köszönhetően a vadonatúj Transit Connect igazi slágernek bizonyult az európai vállalkozások körében,” fogalmaz Phil Hollins, a Ford Európa haszongépjárműveinek marketingjéért, értékesítéséért és szolgáltatásaiért felelős igazgató. “Most pedig még vonzóbb ajánlattá válik, hiszen üzemanyag-fogyasztása tovább csökken, ráadásul olyan új technológiák is rendelhetők hozzá, mint a Közlekedési Tábla Felismerés vagy a Sávtartó Asszisztens.”

Új, üzemanyag-takarékos hajtásláncok nagyobb teljesítménnyel

A Ford új, 1.5 literes TDCi dízelmotorja megfelel a szigorú Euro VI károsanyag-kibocsátási előírásoknak; az erőforrást a vállalat két fázisban vezeti be a Transit Connect kínálatában. Az ECOnetic modellváltozatban teljesítménye 100 LE, forgatónyomatéka pedig 250 Nm – szemben az idén nyáron kifutó modell 95 lóerős és 230 Nm-es értékeivel. A Transit Connect ECOnetic változatban alapfelszerelésként jelenik meg Auto-Start-Stop rendszer és Aktív Hűtőrács technológia.

Idén nyártól az 1.5 literes TDCi blokk 120 LE teljesítménnyel és 300 Nm forgatónyomatékkal is kapható lesz; a hatfokozatú PowerShift automata sebességváltóval párosított motor váltja majd le az 1.6 literes benzinmotoros automata modellváltozatot.

2016 tavaszától az 1,5 literes TDCi erőforrás további variánsai egészítik ki a Transit Connect kínálatát, leváltva a jelenlegi 1,6 literes TDCi motort, ami addig továbbra is 75, 95 és 115 lóerős kivitelben rendelhető meg.

Ugyancsak nyártól jelenik meg a palettán a Ford többszörösen díjnyertes, szintén Euro VI besorolású 1.0 literes EcoBoost benzinmotorja. A 100 LE teljesítményű és 170 Nm forgatónyomatékú erőforrás üzemanyag-fogyasztása 5.6 l/100 km, CO₂-kibocsátása pedig 129 g/km.

A vezető kényelmét és konnektivitását a legmodernebb technológiák fokozzák

A Ford legújabb személyautóival – például az új Focus és Kuga modellekkel – azonos, globális padlólemezre épített Transit Connect kínálatában a vállalat legfejlettebb járműtechnológiái is megjelennek:

  • A Közlekedési Tábla Felismerés figyelmezteti a vezetőt az éppen aktuális sebességkorlátozásokra, az azokat feloldó táblákra és az előzési tilalmakra, amelyeket a műszeregység kijelzőjén jelenít meg
  • A Holttérfigyelő figyelmezteti a vezetőt, ha az autó bal vagy jobb oldalán egy másik jármű halad a visszapillantó tükrökben nem látható holttérben
  • A Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer és a Sávtartó Asszisztens segít megakadályozni, hogy a jármű kisodródjon a forgalmi sávból. Ha az előre tekintő kamera azt érzékeli, hogy az autó kitér a sávból, a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer a kormánykerék rezgetésével figyelmezteti a vezetőt. Ha az autós nem korrigálja a kisodródást, a Sávtartó Asszisztens kormányzási nyomatékot ad, hogy visszatérítse a járművet a kijelölt sávba
  • Az Automatikus Távfény önműködően vált a távolsági és a tompított világítás között, ha másik járművet érzékel a Transit Connect előtt, vagy a szembejövő sávban
  • A SYNC 2 csatlakozási rendszer hangvezérlésével és nagy felbontású, 6 colos, színes érintőképernyőjével könnyen kezelhető az audiorendszer, a navigáció, a klímaberendezés és a mobiltelefon. A vezető könnyedén betáplálhatja a navigációs rendszerbe a célállomást, és arra is utasíthatja a berendezést, hogy egy bizonyos előadó dalait játssza le. Az egyszerű hangutasításokkal használható rendszer azt is megérti, ha a vezető kimondja, hogy “éhes vagyok”, és máris felkínálja a környékbeli éttermek címeit, majd megmutatja a kiválasztott helyhez vezető utat
  • A MyKey technológia segítségével az autó tulajdonosai – például a flottaüzemeltetők – beprogramozhatják az indítókulcsot, korlátozva a végsebességet, megakadályozva a biztonsági rendszerek kikapcsolását, csökkentve az audiorendszer hangerejét, sőt azt is beállíthatják, hogy a hifi mindaddig ne szólaljon meg, amíg a vezető és utasai be nem kötik a biztonsági öveiket

Mindemellett a Transit Connecthez immár motoros tükörállítás is rendelhető, s a jármű leállítása után a tükrök automatikusan becsukódnak.

A Ford legapróbb Transit-modellje, a Transit Courier kisáruszállító is frissül

A Ford takarékosabb erőforrásokat vezet be az első kis Transit-haszongépjármű, a Transit Courier kínálatában is, amely eddig is kategóriája legalacsonyabb fogyasztású benzin- és dízelmotorjaival büszkélkedhetett. A kisautó-méretű Transit Courier hasznos teherbírása 660 kg.

Az Auto-Start-Stop rendszerrel kiegészített 1,0 literes EcoBoost benzinmotor üzemanyag-fogyasztása további 3 százalékkal javult (5,1 l/100 km), CO₂-kibocsátása pedig mindössze 115 g/km. A 95 lóerős 1,6 literes TDCi blokk az Auto-Start-Stop rendszerrel továbbra is a kategória legalacsonyabb (3.7 l/100 km) fogyasztású erőforrása, amelynek CO₂-kibocsátása mindössze 97 g/km.