AutóAddikt Újdonságok Digitális műszerfal SEAT Arona és Ibiza modellekben

Digitális műszerfal SEAT Arona és Ibiza modellekben

A SEAT az Aronában és az Ibizában is bevezeti a sokoldalú és tetszés szerint beállítható digitális műszerfalat, amely áttekinthetőbb, és a gépkocsivezetők igényeinek jobban megfelelő információkat nyújt. A SEAT Arona az első crossover autó a piacon, amelyben kihasználhatóak a SEAT Leonban és az Atecában már 2018. januárjában bemutatott, 10.25 colos interaktív, és az egyéni igényekre is szabható képernyő előnyei.

A nagy felbontású digitális műszer nem csupán korszerűbb és jobban variálható formatervezést jelent, hanem nagyobb funkcionalitást is nyújt. A digitális műszerfal lehetővé teszi, hogy a gépkocsivezető az analóg műszerek hagyományos információitól kezdve – mint például a sebességmérő és a fordulatszámmérő – egészen az opcionálisan elérhető teljesen színes térképekig és a navigációig is mindent láthasson.

„Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az ügyfeleknek a legjobb design elemeket kínáljuk, melyekkel a klasszikus mérőműszerek pontosságát a digitális világban is elérhetővé tesszük, és ahol minden egyes pixelt ugyanolyan pontossággal terveznek meg”- mondta Alejandro Mesonero-Romanos, a SEAT formatervezési igazgatója. ”Kihasználva a digitális környezet előnyeit, a gépkocsi belső terének tervezésében újabb minőségi szintre léptünk.”

A rendelkezésre álló információ ellenőrzése és kezelése egyszerű, mert a gépkocsivezetőtől csupán azt követeli meg, hogy megnyomja a kormánykerékre szerelt „View” gombot. Ezzel eléri a három főképernyőt, és ez csak minimálisan vonja el a vezető figyelmét, ugyanakkor a gépkocsivezető igényeinek megfelelően a lehető legegyértelműbben mutatja a rendelkezésre álló információkat. Az 1280 x 480 pixeles felbontású TFT képernyőn az információk átkapcsolása a 75 Hz-es frissítési rátának köszönhetően egyszerű, így az információt könnyebben lehet olvasni.

Képernyő választási lehetőségek

A SEAT digitális műszerfala három fő képernyő módot biztosít: a klasszikus-, a digitális- és dinamikus nézetet.

A klasszikus információs mód a jól ismert analóg információkat adja, mint például a sebességmérő és a fordulatszámmérő, de e két adaton túl továbbiakat is ki lehet vetíteni a képernyőre, így a navigáció információit, a zenét, a telefont, a közlekedési információkat és a vezetést segítő információkat (sávtartás, holttér kizárása, automata vészfék funkció), valamint a gépkocsi állapotát.

A digitális képernyő mód maximálisan kihasználja a digitális műszerfal 10.25 colos képernyőjének felbontását, és részletesen mutatja a térkép információkat a gépkocsi tartózkodási helyének környezetéről, ezáltal megkönnyítve, hogy parkolóhelyet vagy garázst találjon, illetve a megfelelő irányba haladhasson. A térképet nagyítani és kicsinyíteni is lehet, így a vezető számára könnyebbé válik a tájékozódás. Ebben a képernyő módban olyan menü információk is elérhetők, mint a telefon, az utazási adatok, a vezetőt segítő információk és a gépkocsi állapota.

A dinamikus képernyő mód nagyobb pontossággal mutat olyan fontos információkat, mint a kanyarodási irányok, a vezetőt segítő rendszerek információi, így például a sávtartás, a holttér kizárása és az automatikus vészfék funkció vagy a gépkocsi állapota.
Minden képernyő módban ki lehet vetíteni a vezetésre vonatkozó adatokat, így például az üzemanyag fogyasztást, a megtett távolságot és a gépkocsi által addig megtett teljes távolságot. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az éppen lejátszott zene alatt a gépkocsivezető úgy kereshet a zenei könyvtárban, hogy az a minimális mértékben vonja el figyelmét a vezetéstől. És ha ebben az állandóan összekapcsolt világban egy telefonhívás jön, a képernyő is automatikusan alkalmazkodik, mert megmutatja a hívó fél adatait és a személlyel kapcsolatos információk is felugró menüként jelennek meg a képernyőn.

Rugalmasság

A digitális műszerfal egyénre szabhatósága azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy ki ül a kormány mögött, a képernyőn az adott személy számára legjobb információ jelenik meg. A képernyő módok közül kettőt, a klasszikust és a dinamikust be lehet állítani úgy, hogy specifikus információt mutassanak. Ez azt jelenti, hogy ha a gépkocsi vezetője vegyíteni szeretné a navigációs mutatókat a hagyományos kilométerórával és a fordulatszámmérővel, vagy az egész képernyős módot szeretné használni a részletes térkép megtekintése érdekében, akkor ezt el lehet menteni, mint az egyik felhasználó profilját, és a következő alkalommal könnyen ki lehet választani, amikor ugyanaz a vezető ül a kormány mögé. Stílusonként három profilt lehet létrehozni és a rendszerben elmenteni.

Mindezen túl a digitális műszerfal fényérzékelőket is tartalmaz, amelyek a környezet fényviszonyainak függvényében egy algoritmus segítségével a gépkocsi képernyőjének megvilágítási szintjét is ennek megfelelően állítják be.

A digitális műszerfal olyan műszer együttes, amelyet interaktív képernyőként fejlesztettek ki, és ami teljesen hozzáigazítható a gépkocsivezető igényeihez. A 133 dpi képfelbontással, a jobb áttekinthetőséggel és a rendelkezésre álló információk széles körével a gépkocsi vezetőjének jobb kezelési lehetőséget biztosít.