AutóAddikt Autó-motorsport Driftelési rekordot állított fel a Nissan

Driftelési rekordot állított fel a Nissan

A Nissan Middle East vadonatúj Guinness-rekordot állított fel a világ leghosszabb páros driftelésével.

nissan_drift_rekord

A versenypályán két Nissan Z driftelt egyszerre, megállás nélkül 28.52 kilométeren keresztül. A rekord felállítása a Nissan 370Z Drift Experience bevezetési eseményén második próbálkozásra sikerült. A Nissan 370Z Drift Experience program célja, hogy mindenki számára lehetőséget nyújtson a driftelés technikájának elsajátítására és tökéletesítésére.

Az eseményről Samir Cherfan, a Nissan Middle East ügyvezető igazgatója a következőket mondta: „A mai új Guiness-rekordkategóriával újból megmutathattuk a világnak autóink teljesítményét, és világrekordlistánkat is sikerült újabb Guiness-rekorddal bővítenünk. A Nissan Z a driftversenyek igen kedvelt autója, az új rekorddal pedig ismét bebizonyosodott, hogy a Nissan Z-vel a driftelés is könnyed mutatványnak tűnik.”

A Nissan Middle East és a Prodrift Academy együttműködéséből létrejött „Nissan 370Z Drift Experience” program résztvevői Nissan 370Z autókkal a Prodrift Academy profi driftoktatóitól biztonságos és ellenőrzött környezetben sajátíthatják el a driftelés fortélyait.

„A Nissan a Közel-Keleten igen elkötelezett a motorsport iránt. Mivel a Nissannál a biztonságot tartjuk a legfontosabbnak, partnerségre léptünk a Prodrift Academyvel, hogy legális és biztonságos platformot biztosíthassunk a driftelés megszállottjainak régiónkban.” – tette hozzá Cherfan.

A Nissan közel 80 éve feszegeti az innováció határait a motorsportban. Amióta a Datsun NL-75 megnyerte első versenyét a japán Tamagawa Speedway pályán 1936-ban, a Nissan a versenypályák legelismertebb autói közül többet is magáénak tudhat. A Nissan először 1964-ben tett szert nemzetközi hírnévre az első Skyline GT németországi bemutatásával. Ez volt az az autó, amely aztán a japán Grand Prix futamon egy kör alatt megelőzött egy Porschét. Ekkor kezdte az iparág és a világ is elismerni, hogy a Nissan innovációi és technológiája a nyugati világéval vetekszik. A Nissan 1969-ben – már az egész világ figyelmétől övezve – mutatta be a legendás Skyline GT-R-t, az autós versenytechnológia úttörőjét. Az eredeti Skyline GT-R számos jegye napjaink GT-R modelljeiben is tovább él.

Innen már csak egy lépés volt a Nissan védjegyének számító turbómotor 1979-es bemutatása, valamint – a motorsportok eladások növelésében játszott kulcsszerepének felismerése után – a NISMO 1984-es létrehozása. Azóta a vállalat számos rekordot megdöntött, modelljei pedig a világ leggyorsabb autói között szerepelnek. A közel-keleti régióban a Nissan Middle East az Abu Dhabi Desert Challenge-en kitűnő eredményeket elérő Emil Kneisser vezette Patrol szponzorálásával, a minden évben nagy sikerrel megrendezett GT Academy kezdeményezéssel, most pedig a Nissan 370Z Drift Experience létrehozásával tűnt ki.

A közel-keleti driftláz még 2009-ben, a régió első driftbajnokságának megszervezésekor tört ki. Az évek során ez a verseny a térség egyik legsikeresebb rendezvényévé nőtte ki magát, amelynek közönsége minden országban meghaladja a 15 000-et is.

Mohammad Al Falasi, a Prodrift Academy ügyvezető igazgatója a következőket fűzte hozzá: „A driftelés a térség fiataljainak körében igen népszerű sportággá vált, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Nissan Middle Eastnek köszönhetően a sportot mostantól biztonságos és hivatalos keretek között ápolhatjuk. Profi oktatóink elkötelezetten dolgoznak rajta, hogy a fiatal tehetségekből világklasszis versenyzőket faragjanak a legendás Nissan Z és annak fantasztikus irányíthatóságának hathatós segítségével.”

2013 augusztusában a Nissan Middle East egy másik Guiness-világrekordot is megdöntött, amikor a Nissan Patrol erejét a világ legnehezebb repülőgépének sikeres vontatásával demonstrálta. A terepjárók valódi hősének becézett, közel 3 tonnás négykerékhajtású terepjáró sikeresen vontatott egy 170,9 tonnás teherszállító repülőgépet több mint 50 méteren keresztül az Egyesült Arab Emírségekben található Sharjah nemzetközi repülőtér kifutóján.