AutóAddikt Magazin Európában elkelt a félmilliomodik Lexus SUV

Európában elkelt a félmilliomodik Lexus SUV

A Lexus annakidején az első RX bemutatásával gyakorlatilag forradalmasította a prémium crossoverek piacát, majd 2005-ben, szintén az RX modellel bevezette a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtást is a szegmensben.

Az európai vásárlók ma 3 három Lexus SUV közül választhatnak: a márka a kompakt crossover szegmensben az UX, a közepes crossover kategóriában az NX, míg a nagyméretű SUV-ok piacán az RX modellel versenyez. Mindhárom modell esetében a világ legfejlettebb környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtásával szerelt változat a legnépszerűbb az ügyfelek körében. A hibrid elektromos hajtás ugyanis ma már a Lexus SUV-termékstratégiájának olyannyira alapvető eleme, hogy a nyugat-európai vásárlók 96 százaléka ezt a technológiát választja. 2020-ban egyébiránt a Lexus tovább bővíti környezetbarát SUV-termékkínálatát, bevezetve a márka első akkumulátoros elektromos autóját, az UX 300e modellt.

A Lexus fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen európai SUV-értékesítése immár meghaladja a félmilliós darabszámot. E sikertörténetet a luxus SUV koncepció megteremtésével alapozta meg a márka, amikor az ezredfordulón bemutatta az RX 300 modellt. 2019 novemberének végére az összesített értékesítési eredmény több mint 501.000 darab volt, vagyis ennyi új Lexus SUV talált gazdára a legelső RX megjelenése óta. Az immár negyedik generációs RX továbbra is a Lexus legnépszerűbb SUV-ja a régióban, amiből közel 275.000 darab kelt el eddig. Mindemellett az RX volt a világ első hibrid hajtású luxus SUV-modellje is: az RX 400h változat 2005-ben jelent meg a márkakereskedésekben. A Lexus a kezdetektől folyamatosan fejlesztette öntöltő hibrid technológiáját, és ez képezte a márka új generációs SUV-fejlesztéseinek alapját, legyen szó akár a 2014-ben bemutatott közepes méretű NX, akár az idén piacra lépett új, kompakt UX modellről.

Évről évre egyre több vásárló fedezi fel a Lexus hibridek kifinomultságát, számtalanszor bizonyított megbízhatóságát, folyamatosan javuló teljesítményét és lenyűgözően csekély üzemanyag-fogyasztását. Napjainkban a Lexus hibridek már a zsúfolt városi forgalomban eltöltött idő akár 50 százalékát is képesek tisztán elektromos hajtással működni, vagyis anélkül, hogy benzinmotorjuk beindulna. Az eddig eladott félmillió Lexus SUV közel fele hibrid hajtású volt, és ez az arány folyamatosan növekszik. 2019-ben eddig az európai vásárlók 63 százaléka választotta ezt a technológiát*, Nyugat-Európában pedig 96 százalék a hibridek aránya a Lexus SUV-értékesítésében. A márka SUV-kínálatában a nem hibrid hajtású LX és GX modellek is szerepelnek, amelyeket Oroszországban és más európai piacokon forgalmaz a Lexus.

Lexus SUV-eladások 2000-től 2019. november végéig
RX sorozat274.116RX Hybrid125.724
NX sorozat139.831NX Hybrid  97.174
UX sorozat  18.700UX Hybrid  16.975
LX sorozat  55.187  
GX sorozat  14.053  
Összes SUV501,887Összes hibrid SUV239,873

*A Lexus Europe értékesítési adatai az Európai Unió országaiban, valamint Norvégiában, Izlandon és Svájcban, illetve a következő európai piacokon: Oroszország, Ukrajna, a kaukázusi régió, Törökország és Izrael.

Előző cikk[TESZT] Ford Edge ST-Line 2.0 TD A8 AWD – méretpontos családi SUV, kellő amerikai felhanggal
Következő cikkSikeres évet zár a Peugeot magyarországi flottaértékesítése