AutóAddikt Magazin Ford: a téli vezetés nem gyerekjáték!

Ford: a téli vezetés nem gyerekjáték!

Hó, jég, eső, sötétség, szél és vakítóan alacsonyan járó Nap… még a legrutinosabb autósokat is próbára teszi. Nem csoda, ha a rutintalanabb fiatal sofőrök sem szeretnek télen vezetni – áll a Ford sajtóközleményében.

Nagy-Britanniában a halálos kimenetelű autópálya-balesetek fele éjszaka történik, méghozzá esőben vagy havas, jeges úton, és ugyanez a helyzet a lakott területeken is. A téli balesetek során a leggyakoribb hiba, hogy az autósok a körülményekhez képest túl gyorsan hajtanak, és ez fokozottan igaz a fiatal, tapasztalatlan autóvezetőkre.

Néhány elgondolkodtató tény ezzel kapcsolatban:

Az Európai Bizottság egyik jelentése megállapítja, hogy egy tipikus fiatal autós péntek vagy szombat este 8 és hajnali 2 óra között (vagyis a legsötétebb órákban) szenved balesetet a legnagyobb eséllyel.
Az Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont elemzése szerint a fiatal autósok baleseteinek leggyakoribb oka a nem megfelelő tervezés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezetőnek nem állnak rendelkezésére a szükséges ismeretek, illetve hogy elképzelései nem felelnek meg a valóságnak, és nincs megfelelő vezetési rutinja.
Az európai utakon történt halálos kimenetelű gyalogosgázolások legnagyobb része október és március között történik.

A Ford Driving Skills for Life programjának legújabb animációja, mely elsősorban a fiatal korosztálynak készült, bemutatja, hogy melyek a téli autózás leggyakoribb veszélyei, a lenti tippek pedig segítenek majd, hogy felkészülten vágjanak neki a téli utaknak:

Látni és látszani: tisztítsd meg az ablakfelületeket, a fényszórókat és a hátsó lámpákat, hogy jól láss és mások is jól lássanak – különösen akkor, amikor fékezel.

Lassíts: csökkentsd a sebességet, és hagyj elég helyet az autó előtt a biztonságos megálláshoz. A behavazott vagy csúszós utakon minden másodperc számít.

Ne fröcskölj: ha az út vizes, neked pedig egy nagy pocsolyán kell áthajtanod, lassíts le és kapcsolj vissza, hogy a motor magasabb fordulaton járjon.

Autózz alacsonyabb fokozatban: ha alacsonyabb sebességfokozatot választasz, azzal a havas vagy csúszós utakon javíthatja a kerekek tapadását. Ha nem tudsz elindulni a jeges úton, a magasabb sebességfokozat segíthet mozgásba hozni az autót, de utána kapcsolj vissza.

Csak visszafogottan: kezeld finomabban a gázpedált, a féket és a kormánykereket, így jobban uralod majd autódat.

Csak semmi pánik: ha az autó megcsúszik a jeges, behavazott vagy vizes úton, finoman kormányozz ellen, – a ahogy a Driving Skill for Life tréningen tanultad – vagyis ha az autó hátulja balra tör ki, kormányozz te balra, és kerüld az erős fékezést.

A tréning online videoi, és egyéb hasznos, életmentő vezetési tippek letölthetők innen: https://www.drivingskillsforlife.hu/video-gallery/56/

HIRDETÉS
Előző cikkAutobest 2019 díjat nyert az új Citroën Berlingo
Következő cikkNövelte eladásait novemberben a BMW Group