AutóAddikt Bemutatók Ford Ford Credit: szemléletváltás az autófinanszírozásban

Ford Credit: szemléletváltás az autófinanszírozásban

A Ford Credit, a Ford Motor Company globális pénzügyi szolgáltatója bemutatta új, Ford Opció névre keresztelt termékét, amely gyakoribb gépjármű csereciklust és rövidebb finanszírozási futamidőt biztosítva teszi kiszámíthatóvá és tervezhetővé az újautó finanszírozást az ügyfeleknek.

A 2018-as esztendőben az új személy- és kishaszongépjármű-eladások közel 17 százalékkal növekedtek Magyarországon, és túlszárnyalták a 166 ezres összesített darabszámot*.

Magyarországon az autópiac elmúlt években tapasztalható növekedése elsősorban a magánvásárlói piac feléledésének köszönhető. A magánvásárlói piac élénkülésének fő mozgatórugója pedig az ezen ügyfeleknek kínált különböző finanszírozási konstrukciók igénybevételének növekvő aránya.

A 2008-2009-es válság évei után 2014 óta dinamikus növekedés tapasztalható a finanszírozási termékek piacán – tudhattuk meg a Magyar Lízing Szövetség hivatalos adataiból. 2014 óta a kiskereskedelmi személygépkocsi- és kishaszonjármű-lízing piaconon a kihelyezések mértéke a 2018-as éves adatokat figyelembe véve már több mint kétszeresére nőtt, és meghaladta a 244 milliárd forintot.**

A magánvásárlói piac növekedése a kiskereskedelmi új gépjármű lízing piacon is érezteti hatását. Míg 2016 -ban a kihelyezett finanszírozási összegek 24%-át, addig 2018-ban már 31%-át folyósították magánszemélyek számára.*

Ebben a szegmensben kínál vadonatúj konstrukciót a Ford Credit: a Ford Opció nevű terméket.

A Ford Credit a Ford Motor Company saját tulajdonú globális pénzügyi szolgáltatója, melynek Budapesten működő magyar kirendeltsége, a Ford Credit Hungary együttműködő finanszírozó partnerével a Merkantil Bankkal idén egy, Nyugat-Európában már nagy múltra visszatekintő, és rendkívül népszerű lakossági finanszírozási terméket vezet be.

A Ford Opció 1992-ben debütált a Ford legnagyobb európai piacán, az Egyesült Királyságban, és a Ford kirobbanó piaci sikere nyomán más pénzügyi szolgáltatók is hamarosan hasonló ”Personal Contract Purchases” PCP termékeket indítottak el. 2018-ban a becslések szerint az Egyesült Királyságban újonnan forgalomba helyezett autók 83 már százalékát PCP-konstrukcióban finanszírozták.

Az Egyesült Királyság autópiacáról származó tapasztalatok azt mutatják, hogy a PCP-finanszírozás eredményeként a vásárlók gyakrabban ülnek át új autóba, mint a hagyományos hitelszerződések mellett, illetve akadnak, akik azért maradnak PCP-programok részvevői, hogy idővel több új autót is használhassanak.

„A Ford Opció valójában egy új szemléletet képvisel a Ford-finanszírozás tekintetében Magyarországon” – nyilatkozta Gyureskó Tamás, a Ford Credit operatív vezetője.

„Az ehhez hasonló termékek azért bizonyultak annyira sikeresnek más európai piacokon, mert a autófinanszírozás költségét kiszámíthatóvá teszik alacsonyabb fix havi lízingdíj és rövidebb csere ciklus mellett. Ez lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy járművüket a finanszírozási szerződés lejárta után újabb Fordra cseréljék, amiben élvezhetik a legfrissebb biztonsági, formatervezési és technológiai újításokat – méghozzá anélkül, hogy jelentős mértékben emelkedne a finanszírozás havi költsége, vagy fáradozniuk kellene a régi autójuk eladásával”– tette hozzá Gyureskó Tamás.

Hogy működik a Ford Opció?

1. A vásárló kiválasztja új Fordját, a finanszírozási szerződés futamidejét (37 vagy 49 hónap), a várható éves futásteljesítményt és a fizetendő önerő mértékét (20 és 30 százalék között)

2. A Ford Credit együttműködő finanszírozó partnere a Merkantil Bank Zrt. meghatározza a fix havi lízingdíj mértékét a szerződés időtartamára, és az utolsó kiemelt lízingdíj összegét. Emellett a Ford márkakereskedő megállapodik egy Opciós Vételárban a vásárlóval, amit a márkakereskedő a futamidő végén fizet az ügyfél autójáért akkor, ha az autó nem lépi túl az ügyfél által vállalt futásteljesítményt, és a futamidő végi elvárt állapotban marad a kopási/elhasználódási útmutató szerint.

3. A szerződés lejártakor a vásárlónak két lehetősége van: újra cseréli, vagy megtartja autóját.

Megújítás: A vásárló átülhet egy új Fordba a régi gépjárműve beszámítása után. Ez általában az előző autót értékesítő márkakereskedőnél történik az előre meghatározott Opciós Vételáron, vagy miután saját maga eladta a régi autóját. Miután a vásárló maradéktalanul rendezte a Ford Opció szerződés lezárásához szükséges költségeket, beleértve az utolsó kiemelt lízingdíj összegét is, az Opciós Vételárból esetlegesen fennmaradó összeget (Beszámítási Különbözet) fel lehet használni önerőként új Fordjának finanszírozásához.

Megtartás: Ha a vásárló úgy dönt, hogy megtartja az autót feltételezve, hogy az összes havi lízingdíj befizetésre került, akkor csak az utolsó kiemelt lízingdíjat kell befizetni, és övé az autó.

2018-ban Európában a Ford Credit magánügyfelekkel kötött finanszírozási szerződéseinek közel fele vonatkozott olyan ciklikus finanszírozási termékekre, mint a Ford Opció. Mivel a tapasztalatok szerint a ciklikus finanszírozás alkalmazásával az autók használati ideje 3-4 évre csökkent, a vásárlók akár harmadik, negyedik, ötödik, vagy hatodik Fordjukat is hasonló feltételekkel finanszíroztathatják. Magyarországi piacvezető márkájának pénzügyi szolgáltatója, a Ford Credit azon dolgozik, hogy változtasson a finanszírozás terén uralkodó szemléleten, illetve fejlessze a járművásárlók pénzügyi ismereteit. A Ford Opció kizárólag azon Ford márkakereskedésekben érhető el, ahol teljes körűen képzett szakemberek segítenek a vásárlóknak megismerni az új termék által kínált lehetőségeket.

*A Datahouse adatai alapján

**www.lizingszovetseg.hu/hasznos/elemzesek