AutóAddikt Magazin Ford Fiesta ST-vel, Guarcinoból Campocitanoba

Ford Fiesta ST-vel, Guarcinoból Campocitanoba

A Guarcino városától Campocitano síterepéig vezető, 1800 méteres magasságba felkapaszkodó utat minden télen benépesítik a síelés szerelmesei. Ám az év többi részében a Rómától alig 80 kilométerre fekvő Via Campocitano szinte teljesen néptelen, így aztán tökéletes helyszín egy kis örömautózáshoz, például egy Ford Fiesta ST fedélzetén.

“Vegyünk egy csomó Amaretto kekszet Olaszország egyik legrégebbi városában, Guarcinoban, hogy megfelelően felkészüljünk a csúcsra vezető út rengeteg kanyarjára és izgalmára” – javasolta Steve Sutcliffe, aki az Európa legszebb autóstúra-útvonalai című Ford-filmsorozat legújabb részében egy új Ford Fiesta ST volánja mögött autózik végig ezen a vidéken.

A csúcsra érve elénk tárul az északon húzódó Monti Velino természetvédelmi terület látványa és a délkeletre fekvő Lazio festői hegyvidéke, délnyugatra pedig az Örök Város, Róma látható.

“Ha egy felhőtlen éjszakán autózunk fel ide, fölénk borul a csillagos égbolt; az ide vezető úton egy csillagvizsgáló is útba esik, ami a világ sok más ilyen intézményével hálózatba kapcsolva vizsgálja az égitesteket. Az obszervatórium azért épült éppen erre a hegyre, mert itt nagyon kicsi a fényszennyezés” – mondta el Sutcliffe.

Ez a nyolcadik epizód abban a sorozatban, amelyben Sutcliffe a Ford Performance katalógus összes modelljét végigpróbálja, méghozzá lélegzetelállító tájakon: a Ford GT szupersportkocsit a norvég Altanti Úton, vagy éppen a Focus RS-t az angliai Észak-Yorkshire-ben, a Blakey Ridge szerpentinjén. Ez a sorozat első olasz útvonala, ám a Via Campocitano máris maximális pontszámot kapott a szerkesztőktől a látnivalókra, az ételre-italra és az autózás izgalmára. Ezzel 60-ból 53 pontot ért el, s így jelenleg a harmadik helyen áll Európa legszebb autóstúra-útvonalainak listáján.