AutóAddikt Újdonságok Genfi Autószalon 2016: Škoda VisionS dizájntanulmány

Genfi Autószalon 2016: Škoda VisionS dizájntanulmány

Ezúttal a SUV-modellek piaci szegmensében jelenik meg a Škoda modern és újszerű formai nyelvezete. A Genfi Autószalon alkalmával mutatja be elsőként a Škoda VisionS tanulmányával, hogy milyenek lehetnek a jövő Škoda SUV-modelljei.

skoda-visions-genfi-autoszalon-2016-autoaddikt

A dizájntanulmány formavilágát az esztétikum, az érzelmekben gazdag dizájn, az erőteljes fellépés és a magas fokú funkcionalitás kiegyensúlyozott harmóniája jellemzi. A Škoda alapjaiban újította meg, illetve bővítette modellpalettáját az elmúlt évek során, amelynek következő fázisában a SUV-modellek szegmensét kívánja célba venni.

Új formai nyelvezetet mutatott be a Škoda 2014-ben VisionC dizájntanulmányával, amely most a SUV-modellek piaci szegmensében is megjelenik. VisionS tanulmányával (az „S” jelentése SUV) első ízben kínál kitekintést arra, milyen lehet egy a nagysikerű Škoda Yeti modell fölé pozícionált Škoda SUV modell. 4,70 méteres hosszúságával és 1,91 méteres szélességével az 1,68 méter magas tanulmányautó kimondottan határozott fellépésű. Utasterét a márkára jellemző első osztályú térkínálat jellemzi, a Škoda VisionS ugyanis három üléssorában összesen hat személy számára kínál kényelmes helyet.

A Škoda VisionS külső formavilágát a márka újszerű, érzelmekben gazdag kisugárzása jellemzi. Minden vonal és él letisztult, precíz és karakteres kidolgozású, miközben semmi mással össze nem téveszthetőek a kristályüvegeket idéző külső elemek. A markánsan kiformált felületeken erőteljes fény-árnyék hatások figyelhetők meg.

A plasztikusan kiformált motorházfedél élei a márkaemblémáig futnak, a széles hűtőrács és a négy magasra helyezett, ék alakú és LED-fényforrásokkal szerelt fényszóróegység pedig SUV-karakterét kiemelve határozza meg a dizájntanulmány arculatát. A fényszórókat, a márkaemblémát és a hűtőrács függőleges tagjait – a Škoda Design tiszteletadásaként a nagy múltú cseh üvegművészet előtt – egyaránt a kristályüvegeket idéző elemek teszik egyénivé.

Oldalnézete szintén a Škoda VisionS intenzív SUV-karakterét erősíti. Éles tornádóvonala erőteljes formákon halad át, a kerékjáratok szögletesek és az off-roadstílust hangsúlyozzák. Oldala a küszöbök felett mélyen bordázott, korán ereszkedő tetőíve pedig a hosszú légterelővel és a meredek farral már álló helyzetben is lendületes megjelenést kölcsönöznek a tanulmányautó számára.

A Škoda VisionS hátulját szintén már-már művészien plasztikus formák határozzák meg. A nagyméretű kipufogó-véget az erőteljes diffúzorelem foglalja magában, határozott kiállást kölcsönözve a SUV-modell számára. A keskeny hátsó szélvédő alatt tűnik fel a Škoda embléma, valamint a dinamikus és szintén karcsú, kristályhatású hátsó lámpatestek. Utóbbiak a Škoda modelljeire jellemző C-alakú íve ezúttal a lökhárító fényvisszaverőiben válik teljessé.