AutóAddikt Újdonságok Goodwood Festival of Speed 2018: leleplezték a BMW M Performance Parts tanulmányautót

Goodwood Festival of Speed 2018: leleplezték a BMW M Performance Parts tanulmányautót

A könnyűszerkezetes járműépítés jegyében megtervezett koncepciót július 12-én, a Goodwood Festival of Speed első napján leplezte le a BMW.

A nagyteljesítményű BMW M Performance alkatrészek a lehető legsportosabb megjelenés és a fizika törvényeivel dacoló menettulajdonságok csúcstechnológiás hírnökei, amelyeket a bajor prémiumgyártó most egyetlen modellbe sűrítve tár a vezetés szerelmesei elé. A vadonatúj BMW M Performance Parts tanulmányautó a BMW M2 Coupé műszaki alapjaira épült (100 kilométerre vetített 8,5 liter átlagos üzemanyag-fogyasztás és kilométerenkénti 199 gramm kombinált károsanyag-kibocsátás mellett)*, a motorsport élvonalát idéző menetteljesítményről, a még tovább redukált légellenállásról és a több mint 60 kilogrammnyi súlycsökkentésről pedig a könnyűszerkezetes járműépítés legkorszerűbb innovációi gondoskodnak.

A tervezők a BMW M Performance Parts tanulmányautót Frozen Black matt fekete fényezésbe csomagolták, amellyel élénk arany dekorcsíkok és M Performance feliratok harmonizálnak. Az utastérben Alcantara, szénszál és élénk arany betétek fokozzák az exkluzivitást. A július 12-15. között megrendezett Goodwood Festival of Speed első napján leleplezett koncepció kifejlesztésében a nagyteljesítményű BMW M Performance alkatrészeket is tervező BMW M GmbH közreműködött.

Szénszálból készült alkatrészek a súlycsökkentés érdekében

A BMW M Performance Parts tanulmányautó az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, nagyteljesítményű BMW M Performance alkatrészek mellett számos vadonatúj, exkluzív megoldást tartogat. A végeredmény kisebb saját tömeg, alacsonyabb súlypont és még tovább optimalizált menettulajdonságok – miként a versenypályára edzett sportautók esetében is. A mérnökök mindezt egy sor olyan innovatív megoldás alkalmazásával érték el, amelyekben a szénszál alkalmazása központi szerepet játszik. A csúcstechnológiás anyag rendkívüli karosszériamerevséget garantál, miközben sokkalta könnyebb, mint a hagyományos, acélból vagy alumíniumból készült alkatrészek. Különleges kialakítása okán ráadásul extrém sportos megjelenést is kölcsönöz a modellnek.

A szénszálból készült BMW M Performance hűtőrács – a koncepció tökéletesen harmonizáló élénk arany dekorcsíkjaival – és az ugyancsak szénszálból készült BMW M Performance motorháztető kiváló párost alkot, utóbbi elem ráadásul 8 kilogrammal kevesebbet nyom a mérlegen, mint hagyományos társa. A két alkatrész a tervek szerint idén júliusban kerül fel a BMW M2 Competition opcionális extrafelszereltségként elérhető tételei közé. A szénszálból készült BMW M Performance első kerékjárati ívek a tervek szerint 2018 novemberében válnak elérhetővé ugyanitt, 3 kilogrammal csökkentve a kétajtós élsportoló saját tömegét és még tovább javítva aerodinamikai tulajdonságát. A végtelenül sportos, egyedi megjelenést erősítik a szénszálból készült BMW M Performance koptatók, amelyekből egy-egy pár került az első lökhárító elé és az oldalsó küszöbtoldatok alá (az opcionális extrafelszereltség részeként mindkettő már most elérhető), a koncepció esetében élénk arany dekorcsíkkal. A szénszálból készült BMW M Performance tető (sorozatgyártásban a tervek szerint 2019 márciusától válik elérhetővé) további 6 kilogrammal redukálja a modell saját tömegét, egyúttal az autó súlypontját is tovább csökkenti. A 19” méretű, Y-küllődizájnú, Frozen Gold aranysárgára fényezett BMW M Performance 763M könnyűfém keréktárcsákon semi-slick gumiabroncsok feszülnek. A tervek szerint idén júliustól elérhető felnigarnitúra nem csupán látványos megjelenést garantál, de a széria keréktárcsákhoz viszonyítva további 6 kilogrammal csökkenti a modell önsúlyát és így a rugózatlan tömeget, amely az intenzívebb menettulajdonságokra és az azonnali kormányreakciókra is jótékony hatással van.

A BMW M2 Competition modell opcionális extrafelszereltségeit egyesítő termékpalettán a tervek szerint 2018 novemberében válik elérhetővé a szénszálból készült BMW M Performance csomagtérajtó, amely 5 kilogrammal könnyebb a hagyományos elemnél. A szénszálból készült hátsó diffúzor 0,5 kilogrammal csökkenti a kétajtós élsportoló saját tömegét, miközben még tovább optimalizálja a modell aerodinamikai tulajdonságát – a BMW M Performance Parts tanulmányautó esetében élénk arany dekorcsíkkal.

Az utastérben szénszál, Alcantara és élénk arany betétek uralkodnak

A koncepció motorsportos beállítottsága az ajtók mögött is egyértelműen visszaköszön: a sportos hangulatról szénszálból készült, Alcantarával borított és élénk aranyra fényezett betétek gondoskodnak. A szénszálból készült, arany kontrasztvarrást viselő BMW M Performance sportülések még a legextrémebb vezetési szituációkban is tökéletesen tartanak. Az Alcantarával borított első ülések könnyedén előredönthetők, ezzel megkönnyítve a hátsó üléssorba való beszállást. A két ülés együttesen összesen 9 kilogrammal könnyebb, mint hagyományos társaik. A szénszálból készült BMW M Performance hátsó üléseket ugyancsak Alcantara borítja, és együtt 13 kilogrammal nyomnak kevesebbet a mérlegen, mint a hagyományos hátsó üléssor. Az első háttámlákba gravírozott BMW M logók mellett mindegyik ülés fejtámlája aranysárga kontrasztvarrással öltött BMW M emblémát visel, az exkluzív cérnából ráadásul az első ülések huzataiba, valamint az Alcantarával és bőrrel borított ajtókárpitokra is jutott. Az utastérben ezen felül számos elemet az Alcantara és a bőr kombinációjával húztak be a tervezők.

A hamisítatlan motorsport-hangulatról mindemellett BMW M Performance Pro sportkormány gondoskodik (amely az opcionális extrafelszereltség részeként már most elérhető), arany kontrasztvarrással, a karima alsó és felső részén bőrborítással, két oldalt pedig kellemes markolatot kínáló Alcantarával. A szénszál és az Alcantara kettőse a szénszálból készült BMW M Performance kéziféken is visszaköszön, amely Alcantara szoknyát kapott (és az opcionális extrafelszereltség részeként már most elérhető). Utóbbi a BMW M Performance Parts tanulmányautó esetében ugyancsak aranysárga kontrasztvarrást visel – ahogyan a velúr szőnyegek is.

BMW M Performance kerékfelfüggesztés állítható keménységgel és ellentartással

A BMW M Performance Parts tanulmányautó tökéletes úttartását – még a legextrémebb vezetési szituációkban is – BMW M Performance kerékfelfüggesztés garantálja, amely a sorozatgyártásban kínált BMW M2 Competition modellhez már most elérhető utólagosan beszerelhető extrafelszereltségként. A spirálrugós lengéscsillapítókkal dolgozó kerékfelfüggesztés 20 milliméteres hasmagasság-csökkenést kínál, miközben a lengéscsillapítók keménysége tizenkét, ellentartása pedig tizenhat fokozatban állítható. Ezen tulajdonságok kivételesen közvetlen reakciókkal vértezik fel a BMW M Performance kerékfelfüggesztéssel felszerelt koncepciót, miközben a modell mozgási ellenállását is csökkentik. A BMW M Performance kerékfelfüggesztés lengéscsillapítóit és a 18” méretű féktárcsákat szorító féknyergeket a Frozen Black matt fekete karosszériafényezéssel párhuzamosan, feketére fényezték a tervezők. A modell energiaellátásáról minden korábbinál könnyebb BMW akkumulátor gondoskodik, amely 14 kilogrammal csökkenti a koncepció saját tömegét.