AutóAddikt Magazin Hardcore terepjárók fejlesztésébe kezdene a Lexus

Hardcore terepjárók fejlesztésébe kezdene a Lexus

Ha a vásárlók igénye találkozik a döntéshozók szándékával, az merőben új terepre terelheti a Lexust – szó szerint. Felmerült ugyanis, hogy a márka robusztus szabadidőjárműveit komoly terepalkalmassággal kellene felruházni, és habár hivatalos döntés még nem született a kérdésben, iparági hírek szerint az érintettek nem csak elvi síkon vették fontolóra az ötletet.

Ha csak néhány évvel ezelőtt megpróbáltuk volna definiálni a luxus fogalmát, egészen más válaszokat kaptunk volna, mint ma. A rohamosan változó világban a kedvünk szerint eltölthető idő lett a legnagyobb kincs, az anyagi javaknál fontosabb és értékesebb a tudat, hogy a magunk urai vagyunk, hogy szabadon rendelkezhetünk néhány óra, nap vagy hét felett.

Ez hatványozottan érvényesült 2020-ban, egyéb időtöltési lehetőségek hiányában ugyanis rendkívül módon felértékelődött a természet, mint a szabadidős programok ideális, nagy befogadóképességű helyszíne. Mozi vagy színház helyett kirándulni járunk, a zsúfolt tengerpartoknál pedig sokak számára vonzóbbá vált egy hegyvidéki sátorozás, kilométerekre mindenkitől.

Ezzel párhuzamosan világszerte reneszánszukat élik a valódi, hamisítatlan terepjárók, amelyekkel nemcsak az elvakult offroaderek, de egyre gyakrabban az átlagos emberek is örömmel letérnek a kitaposott útról. A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a piac messze van még a telítődéstől – ellenkezőleg, az újonnan érkezőknek is bőven jut hely és esély a kibontakozásra.

Optimálisak tehát a körülmények ahhoz, hogy a Lexus is megpróbálkozzon a szegmensben. Annál inkább, mert az Európai Unión kívüli piacokon két olyan típus is szerepel a portfoliójában, amelyek közvetlenül a világ egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező terepjárójára, a Toyota Land Cruiserre vezethetik vissza vérvonalukat. „A milliószor bizonyított összkerékhajtási rendszerrel felszerelt, alvázas szerkezetű Lexus GX és Lexus LX modellek tökéletes kiindulási alapot jelentenek egy keményvonalas terepjáró megépítéséhez”– emlékeztet a szerencsés alaphelyzetre Andrew Gilleland, a Lexus észak-amerikai tevékenységeinek vezetője.

A feladat ugyanakkor rendkívül összetett, hiszen egy Lexus modellnek akkor is meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak, ha az övvonalig sár vagy víz borítja a karosszériáját. „A márka ügyfelei nemcsak városi crossover modellekre vágynak, ugyanakkor ilyen esetekben igenis le kell mondani bizonyos kényelmi funkciókról ahhoz, hogy igazán közel engedhessük magunkhoz a természetet. Üzletileg életképesnek tartom, magánemberként pedig lelkesen támogatom az ötletet, hogy a Lexus valódi terepjárókkal bővítse a kínálatát” – nyilatkozta az Automotive News-nak Gilleland, hozzátéve, hogy „az elmúlt évben akkora volt a kereslet az alvázas, valódi terepalkalmassággal rendelkező terepjárók iránt a kontinensen, hogy a Lexus is komolyan mérlegeli egy (vagy több) ilyen hangolású modell fejlesztését.”

Persze nem kell az alapokról kezdeni mindent: a japán prémium márka az elmúlt évek folyamán már demonstrálta, hogy pontosan érzi a kihívás lényegét, és meg is tud felelni annak. A 2019 nyarán debütált GXOR tanulmányautót expedíciós túrajárműnek álmodták meg, majd ennek nyomán egy fél évre rá elkészítették a GX Overland típust. Tavaly ősszel pedig egy terepralira, méghozzá a kizárólag hölgyek számára kiírt Rebelle ralira építettek offroad versenyautót, Lexus J201 Concept néven. A hírek szerint a GXOR adhatja a fejlesztés alapját.

HIRDETÉS
Előző cikkContinental Mobilitási Tanulmány 2020: a járvány alatt nőtt a privát közlekedés jelentősége
Következő cikkVirtuálisan mutatkozott be az új Jeep 80th Anniversary modellpaletta