AutóAddikt Újdonságok Indul az új Mercedes-Benz Citan értékesítése 

Indul az új Mercedes-Benz Citan értékesítése 

Rendelhető az új Mercedes-Benz Citan – a kisteherautó – úgynevezett small van, amely először zárt áruszállítóként és személygépkocsiként lesz elérhető a piacon.

Később további változatok is jönnek, beleértve egy hosszú tengelytávú, valamint a Mixto változatot. Az új Citant október végén szállítják ki az első piacokra. A Citan 110-es dobozos kivitelű, 75 kW-os (102 LE) benzinmotorral rendelkező és alap-felszereltségű (BASE) modellek ára bruttó 7 007 860 forintnál kezdődik. A Citan Tourer 110 személygépkocsi kivitel esetén (kombinált üzemanyag-fogyasztás: 6,4-6,3 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 146-144 g/km[1]) az alapmodell bruttó 8 347 700 forintba kerül.

Az új Mercedes‑Benz Citan rendelkezik a márkára jellemző DNS-sel: összetéveszthetetlen dizájn, vezetés közbeni viselkedés, biztonság és kapcsolódási lehetőségek. A kompakt külső méretek mellett tágas, jól pakolható belső rakteret kínál; ennek köszönhetően mindenekelőtt a belvárosi szállítások számára kínál sokrétű felhasználási lehetőséget az új small van. 

A dobozos és a személygépkocsi kivitel alap- (BASE) és PRO felszereltséggel egyaránt kapható. A Citan PRO esetében az ajtónyitók és a tolóajtó sínjének burkolata a jármű színével megegyező fényezést kapott. A belső- és az utastér/csomagtér megvilágítása LED-technológiával történik. Ugyancsak szériatartozék a Mercedes-Benz audio-rendszer, az állítható magasságú vezetőülés, a klímaberendezés, valamint az elektromos ablakemelők, elől komfortfunkcióval. A PRO felszereltségű dobozos kivitelnél a raktér műanyag padlóval rendelkezik. 

A beltéri dizájn-csomag kiváló minőségű felszereltséget foglal magában – mint például a középkonzolba beépített magas fényű fekete díszítőelem, a levegő fúvókák, valamint a hangszórók krómozott kerete, továbbá a beltéri ajtónyitók krómozott bevonata. 

Akár két tolóajtó és többféle válaszfal-verzió

A tolóajtók elsősorban a szűk parkolóhelyeken praktikusak. A Citan Tourer személygépkocsi szériában két, a Citan dobozos modell pedig egy tolóajtóval rendelkezik. 

A vezetőfülke és a raktér közötti zárt válaszfal mellett a Citan dobozos modellnél egy nyitható megoldás is választható.

Vonzó MBUX kínálat

Az MBUX (Mercedes‑Benz User Experience) multimédiás rendszer erősségei közé tartozik az intuitív kezelési koncepció – hétcolos érintőképernyőn vagy a kormánykeréken lévő „Touch Control” gombokon keresztül –, az Apple Car Play és Android Auto okos telefonos funkciók integrálása, a Bluetooth-csatlakozáson keresztül történő kihangosítás és a digitális rádió (DAB és DAB+). 

A navigációval rendelkező MBUX emellett gyors merevlemez-navigációt kínál, amely a „Hey Mercedes“ beszédvezérlésnek köszönhetően különösen kényelmes kezelést biztosít. Segítségével a többi információs és szórakoztató funkció is vezérelhető. 

Vészhelyzeti és vezetési támogatás

A nagy teljesítményű LED-es fényszórók nagyobb biztonságot jelentenek az éjszakai vezetésnél a fénycsóva széles sávú elosztása és a nappali fényhez hasonló színe révén, illetve kevesebb energiát fogyasztanak. 

A szériakivitel mellett a Citan dobozos autóhoz kapható aktív biztonsági csomagban további vezetéstámogató asszisztens rendszerek érhetők el. Ezek közé tartozik az Aktív fékasszisztens, az Aktív sávváltásasszisztens, az Aktív sebességkorlátozás-asszisztens és az Aktív holttérfigyelő asszisztens.

A parkoló csomag magában foglalja a PARKTRONIC-kal felszerelt Aktív parkolásasszisztenst. Ez segítséget nyújt a parkolóhelyre történő beálláskor és az onnan történő kiálláskor. Az útra merőleges parkolóhelyek esetén a rendszer előre és hátrafelé is képes leparkolni, a párhuzamos helyek esetén pedig hátrafelé. Ha a parkolás az Aktív parkolásasszisztens segítségével történt, a rendszer a parkolóhely elhagyásakor szintén használható. A PARKTRONIC képes az oldalsó akadályok érzékelésére, és figyelmeztet is ezekre. 

A hátsó parkolócsomag támogatást nyújt a hátrafelé történő leparkolásnál. Ultrahangos szenzorok és a csomagtérajtó fogantyújában elhelyezett kamera figyelik az autó mögötti történéseket. Így a vonóhorogra akasztott utánfutóval is könnyebb a tolatás. Az MBUX nélküli Citanban a kamera képe a belső tükörben jelenik meg, egyébként pedig az MBUX központi kijelzőjén.


[1] A megadott értékek a 2017/1153 (EU) végrehajtási rendelet 2. cikk 1. sz. értelmében vett, megállapított „NEFZ-CO2-értékek“. Az üzemanyag-fogyasztási értékeket ezeknek az értékeknek alapján számították ki. A gépjármű-adó kiszabásának szempontjából a WLTP-érték irányadó.