AutóAddikt Újdonságok Itt az új Volkswagen T-Cross, a sokoldalú és praktikus kis SUV

Itt az új Volkswagen T-Cross, a sokoldalú és praktikus kis SUV

A Volkswagen bemutatta az új T-Cross típusát, a márka első kiskategóriás SUV modelljét, és ezzel következetesen folytatja 2015-ben megkezdett offenzíváját.

Ez a teljesen új típus stílusával, praktikumával, rugalmasságával, connectivity lehetőségeivel és gazdaságosságával hamarosan rabul ejti a rajongók szívét három kontinens piacain, miközben sok tekintetben új normákat teremt a kategóriában. Így ez a városi crossover modell ideális társ a mindennapokban és azokon túl is.

A T-Cross típussal a Volkswagen egy újabb SUV modellt mutatott be: rövidebb, mint a T-Roc, így még alkalmasabb a városi használatra, és jóval kompaktabb, mint a Tiguan. Ralf Brandstätter, a Volkswagen márka operatív igazgatója így fogalmazott az amszterdami világpremieren: „Ma valójában háromszorosan mutatjuk be a T-Cross típust – néhány órával ezelőtt lelepleztük Sanghajban és néhány óra múlva pedig bemutatjuk São Pauloban. Ez is azt mutatja, hogy a Volkswagen márka számára mennyire fontos a T-Cross, mint globális termék.”

Brandstätter úr a T-Cross típust a brit szupermodell, színésznő, énekes Cara Delevinge-el mutatta be, aki egyben nagykövete is a T-Crossnak. Cara, akinek 41 millió követője van az Instagramon, azt mondta: „Állandóan úton vagyok, így a világ legnagyobb autógyártójával, a Volkswagennel való együttműködés ideális számomra. A T-Cross több, mint egy városi SUV – sokoldalú (mint én!), és imádom a stílusát!”

Az új T-Cross egy menő társ minden alkalomra

A T-Cross típus a moduláris keresztmotoros platformra épül (MQB), ami lehetővé teszi, hogy a hajtott első kerekek messze előre kerüljenek. Ennek köszönhető a 4,11 méteres teljes hossz melletti 2,56 méteres figyelemreméltóan nagy tengelytáv s az 5 felnőtt számára is kényelmes utastér. A csomagtér sokoldalúan variálható, a hátsó üléssor 14 centiméteres hosszon mozgatható, attól függően, hogy nagyobb lábtérre, vagy nagyobb csomagtérre van épp szükség. Ennek megfelelően a csomagtér térfogata 385 és 455 liter között változtatható. A részben, vagy teljesen lehajtható hátsó üléstámláknak köszönhetően pillanatok alatt egy akár 1281 literes, lapos felületű raktér is létrehozható.

Az új T-Cross típus négy turbófeltöltős motorral választható: három benzinüzemű és egy dízel. A két 1.0 TSI háromhengeres, részecskeszűrővel ellátott benzinmotor 70 kW/95 LE, illetve 85 kW/115 LE teljesítmény leadására képes. A csúcsmotor az 1.5 TSI négyhengeres, 110 kW/150 LE-s erőforrás. A kínálat negyedik tagja az 1.6 TDI négyhengeres dízelmotor, 70 kW/95 LE teljesítménnyel. Mind a négy erőforrás megfelel a legújabb Euro 6d-TEMP emissziós előírásoknak.

A T-Cross alapfelszereltségéhez számos olyan vezetői segédrendszer tartozik, amelyek ezelőtt csak nagyobb kategóriájú járművekben szerepeltek. A jármű kiváló ütközésvédelme mellett a példás utasvédelmi rendszer tovább növeli a biztonságot, csökkenti az ütközések kockázatát és egyben biztosítja a nagyobb utazási kényelmet. Az alapfelszereltség része a Front Assist környezetfelügyelő rendszer, a Pedestrian Monitoring gyalogosfelismerő rendszer, a városi vészfékfunkció, a Lane Assist sávtartó rendszer, a Hill Start Assist az emelkedőn elindulást segítő rendszer, a proaktív utasvédelmi rendszer és a holttérfigyelő is, amely a sávváltásoknál segít az integrált hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztetéssel (Rear Traffic Alert). A jármű kívánságra éberségfigyelő rendszerrel, adaptív sebességszabályzóval és parkolóasszisztenssel is felszerelhető. A T-Cross, a külvilággal való kapcsolattartás és connectivity jelenleg elérhető legmagasabb szintjét biztosítja. Még a fedélzeti funkciók működése és személyre szabhatósága is intuitív. Az okostelefonok induktív módon tölthetők és akár 4 USB csatlakozó segíti a digitális kényelmet.

A gyártás – Spanyolország, Dél-Amerika és Kína

Mint a kisebb testvértípus, a Polo, az új T-Cross is a spanyolországi Volkswagen üzemben készül, Navarrában. A Volkswagen itt nagyjából egymilliárd eurónyi beruházást tervez 2019-ben, hogy biztosítsa a kompakt SUV-modellek különösen erős piaci növekedését, ugyanakkor hozzávetőlegesen 10 százalékkal több munkahelyet is teremt. Független elemző intézetek a kisméretű autók piacán, az ún. CUV (Crossover Utility Vehicle – crossover szabadidőautó) kategória – ahová a T-Cross is tartozik – közel megduplázódását várják világszerte a 2017 és 2027 közötti periódusra. Dél-Amerikában és Kínában – két további növekvő piacon – a T-Cross ezekre a piacokra igazított változatai készülnek majd.

A Volkswagen SUV-offenzívája

A Volkswagen, az új T-Cross típussal folytatja a globális szabadidőautó-offenzíváját. Mindez 2016-ban kezdődött, a jelenlegi Tiguan2) típussal. Ezt követte 2017-ben a Tiguan Allspace3), amely akár 7 személyt is képes szállítani és a kompaktabb méretű T-Roc. Ugyanígy az amerikai piacra tervezett Atlas és kínai testvére a Teramont is 2017-ben jelent meg, mindkettő hétszemélyes változatban.

2018-ban a Volkswagen amerikai leányvállalata bemutatta az Atlas két koncepciómodelljét a Cross Sport és Tanoak típusokat. Kínában az új Touareg ünnepli világpremierjét, két jövőbeni kínai SUV-típussal együtt: a Tharu egy erős családi szabadidőautó, a Tayron pedig egy jelentősen átdolgozott középméretű SUV.

Előretekintés a jövőbe: 2020-ban az ID. CROZZ4) érkezik a Volkswagen első, teljesen elektromos SUV típusaként a piacra. A T-Cross-tól az ID. CROZZ-ig terjedő kínálatával a Volkswagen ajánlja majd a világ egyik legnagyobb SUV választékát, gyakorlatilag minden kategóriában.

Előző cikkNagy a kereslet a pickupokra, a Nissan bővíti a Navara gyártókapacitását
Következő cikkEmissziómentes örömautóként térhet vissza a Toyota MR2: az S-FR tanulmány ideális alap lehet