AutóAddikt Magazin Még leharcolt állapotban is többet ér ez a veteránkorú Toyota Supra, mint...

Még leharcolt állapotban is többet ér ez a veteránkorú Toyota Supra, mint amennyibe újonnan került

A több mint 620 ezer km-t futott japán sportkocsiért 25 százalékkal több dollárt fizetett új tulajdonosa, mint amennyit 1993-ban kértek érte a szalonban.

Már többször írtunk róla, hogy az 1993 és 2002 között gyártott, negyedik generációs (A80-as) Toyota Suprák manapság hihetetlen összegekért cserélnek gazdát, részben az örökzöld formaterv, a remek vezethetőség és megbízhatóság, részben pedig a Halálos iramban (Fast & Furious) c. mozifilm-franchise-ban játszott szerep miatt. Az első részben ugyanis az azóta már elhunyt Paul Walkerhajtott egy alaposan felpiszkált, narancsszínű példányt, amely 2021-ben rekordáron, 550 ezer dollárért kelt el a Barrett-Jackson aukciós ház árverésén.

Szintén hozzájárul ennek a Supra-generációnak a népszerűségéhez, hogy ez az utolsó, amit a Toyota még önállóan fejlesztett ki. A 2019-ben bemutatott ötödik nemzedék (GR Supra) ugyanis már egy partnerségi megállapodásnak köszönhetően a BMW Z4 technikájára épül (ezért csak kétüléses), és nem is Japánban, hanem Ausztriában készül. És van még egy ok, ami miatt az A80-as nemzedék egyre keresettebb a használtautó-piacon: a hihetetlen tuningpotenciál. A háromliteres, soros, hathengeres, ikerturbós 2JZ-GTE motorból ugyanis a bőségesen rendelkezésre álló tuningalkatrészek felhasználásával akár az eredeti teljesítmény háromszorosát, 1000 lóerőt is könnyen ki lehet hozni.

Ennek fényében érthető, hogy az utóbbi években nem csak a Fast & Furious forgatásán használt példányok ára lőtt ki, hanem mindegyiké: 2022-ben az egyik legnagyobb amerikai online autóaukciós oldalon, a Bring a Traileren két vevő is kifizetett több mint 230 ezer dollárt egy-egy teljesen tuningmentes, makulátlan állapotú Supra Turbóért, melyek órájában mindössze 13 ezer, illetve 53 ezer mérföld (21 ezer és 85 ezer km) volt. A 2023-as rekord pedig 190 ezer dollár egy 25 ezer mérföldet (40 ezer km) futott, kézi váltós, fekete kupé Turbóért.

A képeken látható, legelső évjáratba tartozó Toyota Supra Turbóért nem ennyit, de azért szép summát fizettek nemrég a Bring a Traileren, pedig sem jó állapotúnak, sem keveset futottnak nem lehet nevezni. 1993-ban, a néhai tulajdonos floridai értékbecslő vállalkozása vásárolta újonnan, aztán beutazta az Egyesült Államokat, a tulajdonjoga a 2000-es évek közepén szállt át közvetlenül a férfira.

A 388 ezer mérföldet (624 ezer km) futott autót a legendás, ikerturbós sorhatos motor hajtja, amelyet 250 ezer mérföldnél (400 ezer km) teljesen felújítottak és újraépítettek. Ekkor kerülhetett bele a HKS Twin Power gyújtásmodul, a HKS vezérműtengely fogaskerékkészlet, a Greddy Profec B II töltésszabályozó, valamint az utólagos lefúvószelep, sportlégszűrő és töltőlevegő-hűtő is. Egy Greddy cat-back sportkipufogórendszert és egy Clifford riasztót is kapott a gyors Toyota, amelynek több mint 300 lóerejét egy hatfokozatú kézi sebességváltó és egy önzáró differenciálmű továbbítja a hátsó kerekekhez.

Még tízéves sem volt a Supra Turbo, amikor az ezredfordulót követően újrafényezték a karosszériáját az eredeti kék színre, és a jellegzetes hátsó lámpáit is újra cserélték. Most az amerikai stílusú, krómozott, gyári 17 colos keréktárcsákon elöl 245/40-es, hátul 275/40-es Toyo Proxies R888R gumiabroncsok vannak, amelyek bőséges tapadást biztosítanak. A megfelelő lassulásról minden sarkon szellőztetett tárcsák gondoskodnak, a féknyergeket a látvány érdekében pirosra festették. A sebességfüggő rásegítésű, progresszív kormánymű szivárog, és szervizelést igényel.

A 2+2-es utastérben az ülések elefántcsont színű bőrrel vannak kárpitozva, amely azonban az évek folyamán kirepedezett és már több helyen kiszakadt, de legalább ennyire rontja az összképet a Simpson-családot ábrázoló szőnyeg is. Nem működnek a vezetőülést mozgató villanymotorok, és a csomagtérfedél alján rozsda található az ablaktörlőnél. Legalább a szőnyeget kitisztították, a váltógombot, a gyertyákat, a kormánykereket, a középkonzolt és a csomagtérajtót tartó teleszkópokat pedig kicserélték az eladásra történő felkészítés során. Megvan a kézifékkar mellett az a plakett is, amely bizonyítja, hogy ez az autó a bevezető szériához, a Premier Editionhöz tartozik. Az analóg műszercsoport egy vízhőfokmérőből, egy üzemanyagszint-jelzőből, egy 180 mérföld/h-ig (és 300 km/h-ig) kalibrált sebességmérőből és egy fordulatszámmérőből áll, utóbbin 6800-nál kezdődik a piros mező. A középkonzolra egy AutoMeter töltőnyomásmérő is került.

Ezt a Supra Turbót az eladója az összes eltávolított és lecserélt alkatrésszel, az eredeti felhasználói kézikönyvvel, szervizkönyvvel, a két gyári kulccsal, és egy tiszta kártörténeti jelentéssel hirdette eladásra nemrég a Bring a Traileren, és végül február 9-én 49 500 dollárért (18 millió forintért) kelt el az online aukciós oldalon. Ez jelentősen több, mint a 39 900 dolláros alapár, amennyibe 1993-ban került egy Supra Turbo újonnan, igaz, az akkor „csak” 3,6 millió forintot ért.