AutóAddikt Hírek Öt Euro NCAP csillagot kapott az új Opel Astra

Öt Euro NCAP csillagot kapott az új Opel Astra

Minden tekintetben biztonságos az új Opel Astra – ezt igazolta a független Euro NCAP fogyasztóvédelmi szervezet, amely ma hozta nyilvánosságra az Opel új nemzedékre vonatkozó eredményeit.

opel-astra-k-magyarorszag-menetproba-autoaddikt-006

Az Astra a maximális ötcsillagos értékelést kapta. Az alapjairól újonnan konstruált ötajtós kocsi valamennyi releváns kategóriában maximális eredményt ért el: a felnőtt és a gyermek utasok és a gyalogosok védelmében éppúgy, mint a vezetőtámogató biztonsági rendszereivel.

Az Opel személyautók és könnyű haszonjárművek esetében abszolút elsődleges szempont az optimális védelem, mind a normál közlekedésben, mind baleset alkalmával. Ezt valósítja meg az új Astra is. Az alap az aktív és passzív biztonsági rendszereket egységbe foglaló koncepció. A stabil, merev utascella ütközéskor csak a lehető legcsekélyebb mértékben deformálódik, ezáltal a lehető legnagyobb marad a túlélőtér. Az ütközési energia hatásainak minimumra csökkentése érdekében az utascellát elöl, oldalt és hátul úgynevezett energiaelnyelő zóna veszi körül, amely kontrolláltan deformálódik.

Az Astra utasterébe épített légzsákrendszer háromféleképpen védelmez: a vezető és az első utas front- és mellkas-medence légzsákját az első és a második üléssor oldallégzsákja és fejlégzsákja egészíti ki. A valamennyi ülésnél elhelyezett hárompontos biztonsági övvel, az első överő-határolóval és dupla övfeszítővel, illetve a hátsó övfeszítővel együtt ezek olyan körkörös védelmet képeznek, amely minimalizálja minden egyes bennülő sérülésveszélyét.

Ehhez járulnak további modern biztonsági és vezetőtámogató rendszerek, amelyek valamennyi közlekedő védelmét szolgálják:

A kormányzást aktívan korrigáló sávtartó asszisztens nemcsak figyelmezteti az autóst, ha az új Astrával véletlenül elhagyná a forgalmi sávot, hanem finom, de határozott kormányzási impulzussal be is avatkozik. A súlyos utoléréses ütközéseket teszi elkerülhetővé, vagy legalább enyhébbé a figyelmeztetés a követési távolságra és az ütközésveszélyre, valamint a helyzetnek megfelelő, több fokozatú vészfékezés, kiegészítve olyan funkciókkal, mint integrált féktámogatás és az automatikus fékezés. Az előttünk haladó járműhöz képest túlságosan kis távközre, illetve ütközésveszélyre hívja fel a figyelmet a szélvédőre fénydiódákkal vetített jelzés is. Az ehhez szükséges adatokat a szélvédő felső részénél elhelyezett Opel frontkamera legújabb nemzedéke szolgáltatja. Az új Astra az első kompaktautó egy volumengyártótól, amelynek valamennyi funkcióját egyetlen kamera vezérli. Továbbá ez az első Opel, amely féktámogatásra is felhasználja a kamera információit.

Tovább fokozza a biztonságot a holttérfigyelő, amely a parkolóasszisztens ultrahangos érzékelőit felhasználva jelzi a „láthatatlan” veszélyt sávváltáskor, előzéskor, vagy kanyargós útszakaszon. Az új, iránymutató IntelliLux LED Matrix-világítás pedig automatikusan alkalmazkodik a forgalmi helyzethez, illetve a környezethez, és állandó, de vakításmentes távfénnyel gondoskodik az optimális látási viszonyokról.

Az új Astra azonban nemcsak a vezetőjét, az utasait vagy a közlekedés többi résztvevőjét védelmezi, hanem attól is megóv, hogy beleszaladjon az ember egy bírságba, vagy elvegyék a jogosítványát. A jelzőtábla-asszisztens ugyanis folyamatosan észleli az Opel Eye frontkamerával az út menti táblákat, és az információkat összehasonlítja a Navi 900 IntelliLink-rendszerrel. Így a műszerfalon mindig az aktuális sebességkorlátozás jelenik meg – nem kell tehát vakuvillanástól félni.