AutóAddikt Magazin Sikeresen teljesített hosszú távú közúti tesztjén a Toyota Mirai Európában

Sikeresen teljesített hosszú távú közúti tesztjén a Toyota Mirai Európában

Az új hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai sikeresen teljesítette 100 000 kilométeres európai közúti tesztjét. A teszt 2015. szeptember 21-én kezdődött, és 2016. február 10-én ért véget. A Mirai 107 napon keresztül napi 16 órát töltött úton.

toyota_mirai

A 100 ezer kilométeres teszt során az autót csaknem 400-szor tankolták meg, több mint 1000 kilogramm hidrogénnel. Kétszer cseréltek rajta gumiabroncsot, valamint lecserélték az első fékbetéteket. Ez idő alatt egyáltalán nem tapasztaltak mechanikus meghibásodást.

A közúti teszt lebonyolításáért a hamburgi KJ Tech Services GmbH felelt. A Toyota meghatározta, mekkora távolságot kell megtennie az autónak, valamint hogy mennyi időt kell mennie különböző úttípusokon: városban, országutakon, illetve sebességkorlátozás nélküli német autópályákon. Ezeket figyelembe véve a KJ Tech Services megtervezett egy útvonalat, Hamburgon belül, illetve a város környékén, majd felállított egy nyolc pilótából álló csapatot, akik a hét hat napján, napi két műszakban váltották egymást.

„A Mirai kiválóan teljesített, egyáltalán nem történt mechanikus meghibásodás. Az üzemanyagcella 100 százalékos megbízhatósággal üzemelt. Ez azon a héten is érvényes volt, amikor a külső hőmérséklet mínusz 20°C alá süllyedt: munkatársaink ekkor sem számoltak be hidegindítási nehézségekről– mondta Patrick Hake, a KJ Tech Services projekt menedzsere.

A Toyota a Mirai vezetésével kapcsolatos személyes benyomásaikról is kikérdezte a nyolc pilótát. A vezetők szerint a Mirai utastere tetszetős és kényelmes; külön kiemelték a fényűző bőrüléseket és a bőr kormánykereket. A modell helykínálata is kiemelkedő, még a legmagasabb sofőr is bőséges lábtérről számolt be. Az autó remekül kanyarodik, könnyen manőverezhető, a kormánymű közvetlen és kellő visszajelzést ad. A gyorsulás egyenletes, rángatásnak nyoma sincs. A pilótákat lenyűgözte a motorteljesítmény, amely szükség esetén – például előzések során vagy lámpától elindulva – késlekedés nélkül rendelkezésükre állt.

A vezetők maguk töltötték fel a Mirai üzemanyag-tartályát hidrogénnel. Előzetesen mindenkinek röviden elmagyarázták a folyamatot, ám mivel ez a hidrogén üzemű járművek esetében csupán apróságokban tér el a hagyományos benzin- vagy dízelmotoros autók tankolásától, minimális oktatásra volt szükség. A vezetők szerint a tankolás nagyon egyszerű és biztonságos volt. Mindannyian felismerték, hogy a Mirai egy igen fontos előnnyel rendelkezik más elektromos járművekkel szemben: ahelyett, hogy egész éjszaka tölteni kellene az akkumulátorát (mely idő alatt nem lehet használni a járművet), a Mirai mindössze három perc alatt teljesen feltölthető, és újra menetkész állapotba hozható.