AutóAddikt Hírek Solt Tamás az osztrák Opel gyár igazgatója lett

Solt Tamás az osztrák Opel gyár igazgatója lett

Solt Tamás nem kevesebb, mint hat éven keresztül igazgatta a szentgotthárdi Opel motorgyárat, hathatós szakmai rálátással és affinitással.

opel_szentgotthard_8_millio_motor_autoaddikt_010

Most jelentős változás állt be Solt Tamás életében, ugyanis az osztrák, Bécs melletti Aspern-ben található Opel gyáregység igazgatójává nevezték ki.

Az új megbízatás Solt Tamásnak új lehetőségeket és egyben szakmai kihívásokat is jelent majd.

Szentgotthárdon egyelőre nincsen kinevezett utód, az új igazgató személyéről hamarosan döntenek.

Solt Tamás 1963. augusztus 11-én született Szombathelyen. Alap- és középfokú tanulmányait is szülővárosában végezte, majd 1987-ben a Gödöllői Szent István Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát.

A General Motors szentgotthárdi gyárában személyügyi területen kezdte pályafutását 1991-ben, majd több funkció ellátását követően 1997-től az osztály igazgatói feladatait látta el. Ezután termelő területre kerül: 2001-től négy éven át az Allison sebességváltó-gyár igazgatói posztján dolgozott, majd 2005-től a Gyári Szolgáltatások osztályának vezetését vette át.

Solt Tamás 2007-től Németországban, az Opel rüsselsheimi központi szervezeténél dolgozott és szerzett nemzetközi tapasztalatot, itt a termékekhez kapcsolódó tervezési feladatok irányítását végezte.

Kiküldetéséből visszatérve 2010 januárjában nevezték ki a szentgotthárdi gyár igazgatói posztjára, majd novemberben már az ő irányítása alatt indult el a gyár új, nagyszabású projektje, a Flex Motorgyár építése is.

Solt Tamás pályafutása alatt, illetve közreműködésével több nagyszabású, az Opel valamint a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó eseményre került sor Szentgotthárdon:

  • 1996-ban – elsőként a multinacionális cégek sorában – Solt Tamás vezetésével kezdődött meg, és fejeződött be sikeresen a kollektív szerződés tárgyalása a helyi szakszervezettel,
  • létrejött az új Allison váltógyár
  • elindult a motor-orsó javítás, és a váltófelújítás
  • az Európai Gyártómérnökségen (Product Engineering) belül felállításra került a Hajtómű Program Menedzsment Iroda (Powertrain Program Management Office)
  • az Opel/Vauxhall európai menedzsmentje 2010-ben döntött úgy, hogy az Opel Szentgotthárdi gyárába hozza három új motor-családjának a gyártását mintegy 500 millió euros beruházással több, mint 800 új munkahelyet teremtve
  • 2013-ban további kapcsolódó beruházásokra került sor 190 milló euro értékben

Solt Tamás 2015. október 1-e óta az Opel Asperni gyárának az igazgatója.