AutóAddikt Magazin Már javában épül a Volvo Cars dél-karolinai gyártóüzeme

Már javában épül a Volvo Cars dél-karolinai gyártóüzeme

A Volvo Cars megtette az első kapavágásokat ezelőtt nagyjából két héttel az Egyesült Államokban, Dél-Karolina állam Berkeley megyéjében, ahol a vállalat vadonatúj gyártóüzemet létesít.

volvo_xc90_menetproba_2015_autoaddikt_010

Az új létesítmény első terméke a Volvo Cars új, méretezhető padlólemezére (SPA) épülő, új generációs Volvo S60 szedán lesz. A vállalat 500 millió dollár értékű beruházással hozza létre az új üzemet, amelynek kezdeti kapacitása majd elérheti az évi 100 000 autót.

A dél-karolinai ünnepségben részt vett Lex Kerssemakers, a Volvo Cars amerikai tevékenységekért felelős alelnöke, valamint Nikki Haley, Dél-Karolina állam kormányzója, továbbá egyéb magas rangú tisztviselők.

„A Volvo Cars új, dél-karolinai üzemével hitet tesz az Egyesült Államok mellett” – mondta Lex Kerssemakers. „Az USA kulcsfontosságú szereppel bír a Volvo Cars globális növekedési terveiben, így a következő években érkező vadonatúj modellek mellett az új üzem is meghatározó jelentőségű vállalatunk Egyesült Államok-beli jelenléte szempontjából.”

Az SPA alapra épülő Volvo S60 szedán fejlesztése jelenleg a Volvo Cars göteborgi központjában zajlik. Az Amerikában gyártandó S60-asokat az Egyesült Államok piacán, továbbá (a Charleston-i kikötőből) exportpiacokon forgalmazzák majd, egy másk, még nem meghatározott modellel együtt. Az első, Dél-Karolinában készülő Volvók várhatóan 2018 végén gördülnek le a gyártószalagról.

A Volvo Cars választása azért esett Berkeley megyére, mert onnan egyszerűen megközelíthetők a nemzetközi kereskedelmi kikötők, és a  szállítmányozási infrastruktúra; a térség magasan képzett munkavállalókkal rendelkezik, kedvező befektetési környezetet kínál, és kellő tapasztalattal bír a modern technológiákat alkalmazó gyártóiparban. A Volvo Cars előzetes számításai szerint a gyár a következő évtizedben akár 2000, hosszú távon pedig akár 4000 embernek is munkát adhat.

Amint elkészül az új észak-amerikai üzem, a Volvo három földrészen rendelkezik majd gyártóbázissal, kihangsúlyozva valódi globális gyártói pozícióját. A márka jelenleg két gyárat üzemeltet Európában, és további kettőt Kínában.