AutóAddikt Autó-motorsport Szalay-Bunkoczi: 48. hely a Silk Way-en

Szalay-Bunkoczi: 48. hely a Silk Way-en

Hosszadalmas, és igen kemény verseny volt, de lehetetlent nem ismerve teljesítették a közel 11 ezer kilométeres távot, és megérkeztek Pekingbe: a Szalay Balázs-Bunkoczi László kettõs a 48. helyen végzett a Silk Way-ralin, de a pilóta korábbi sérülése és a technikai gondok után talán nem is a helyezés volt a legfontosabb.

silk-way-2016-autoaddikt

Az utolsó napon már nem teljesített mért szakaszt a mezõny, hanem csak jó korán felkelt és karavánban elautózott a kínai fõvárosig – a céldobogót a Madárfészeknél, vagyis a pekingi olimpiai stadionnál állították fel (érdekesség, hogy egy másik olimpiai helyszínrõl, a moszkvai Luzsnyiki stadiontól rajtoltak több mint két héttel ezelõtt), ahol az ünneplõ szurkolók várták a kimerült versenyzõket.

„Hosszú, maratoni viadal volt, s igazából ez, vagyis a táv jelentette a nehézségét” – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, majd hozzátettre: „A szervezés jó volt, de ha rajtam múlna, biztos hosszabbak lennének a mért szakaszok, és rövidebbek az összekötõk, hiszen a terepralisok versenyezni szeretnek, nem pedig közúton autózni. Ami a saját teljesítményünket illeti, tíz hete, a versenybalesetünk után abszolút nem gondoltam, hogy eljutunk idáig. A még mindig nem tökéletes bal vállammal az volt a legnagyobb célunk, hogy beérjünk a pekingi célba, és ez sikerült… Nagyon örülök neki!”

S hogy mi tetszett a legjobban? Erre a kérdésre Szalay azt válaszolta: a dûnés szakaszok. Ami aligha lepett meg bárkit is, hiszen az Opel Mokka pilótájának az ilyen típusú pályák fekszenek a legjobban.

„Jó ritmusú homokos szakaszokat jelöltek ki a szervezõk, nagyon élveztem rajtuk az autózást, kár, hogy az utolsó napokban már technikai problémák nehezítették a dolgunkat. Jó kis verseny volt, a következõ remélhetõleg még jobb lesz!” – tette hozzá Szalay.

Silk Way-rali, részletek

15. szakasz, Hohhot–Peking (össztáv: 490.48 km). A végeredmény. Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 2008DKR) 36:15:18, 2. Al-Radzsi, Gottschalk (szaúd-arábiai, német, Mini All4) 25:51 p h., 3. Vasziljev, Zsilcov (orosz, Mini All4) 49:46 p h., …48. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 229:39:34 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 39:23:18, 2. Szotnyikov, Ahmegyejev, Romanov (orosz, Kamaz) 15:28 p h., 3. Van Den Brink, Willemsen, Kozlovsky (holland, belga, cseh, Renault) 33:26 p h