AutóAddikt Autóteszt BMW BMW 320d Touring – családok józan választása?

[TESZT] BMW 320d Touring – családok józan választása?

1975 óta kereken 40 év telt el. Ez önmagában véve sem kevés idő, 10 év híján fél évszázad: bármilyen hihetetlen, de a BMW 3-as szériájának piaci jelenléte innen számítandó. Ezalatt nem kevesebb, mint 6 generációt sikerült produkálnia a bajor márkának a 3-asból, indulva az E21 „cápa” verziótól, folytatva a talán legsikeresebb E30 generációval – s így tovább.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-001

Jelenleg az F30/F31/F34 kódjelű sorozat modelljei futnak az utakon, legalábbis, ami a legfrissebb szériagyártást illeti. Az F30 kapcsán már írtunk is korábban, ez a szedán, valamint létezik GT variáns is az F34 személyében. Olvasóink máris kitalálhatták, hogy jelen tesztünk alanya, a kombi BMW 320d Touring az F31-es jelzést viseli.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-005

2012 óta van piacon a 6. generáció tehát, azóta kisebb-nagyobb átalakítások, változtatások jellemzik a kifejezetten népszerű modellt. Népszerű, mivel a BMW eladásainak jelentős hányadát a 3-as széria teszi ki, annak ellenére, hogy házon belüli konkurenciának számíthat a 4-es megjelenése: mint ismeretes, a 3-as kupéja már a 4-esé (M verzió is M4-ként létezik, minden esetben azonos padlólemezre építve).

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-004

Alapvetően kiknek is javalott a BMW 320d Touring, vagy csak úgy, magában a 3-as kombi? Mindenkinek, aki elhívatott a márka irányába – ez alapvető, de természetesen minden olyan vásárló is a célréteg szerves részét képezi, akik adnak a minőségre, funkcionalitásra, praktikumra. Józan, ész érvek szolhatnak tehát a BMW 320d Touring megvásárlása mellett – most nézzük részleteiben.

Legyen lendületes. Persze nem csak a szó szoros értelmében véve

Mi kellhet a BMW 320d Touring esetében a kitűnő recepthez? Természetesen a sportosan elegáns külső, úgy, hogy még laikus szemlélődés révén is úgy tűnhessen, hogy az autó ültetett, rendkívül lapos. Pedig nem, a tesztautóban nem volt sportpakett, a Luxury Line felszereltség viszont annál több érdekességet és ékességet tartogatott.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-003

Esztétikum és dinamizmus: a BMW 320d Touring erről szól alapvetően a sportosság mellett, a front kiemelten hangsúlyos megközelítését ismételten a BMW vesék kapják, a mellső lökhárító kialakítása tökéletesen harmonizál a mára teljes LED alapokat kapott adaptív fényszórókkal. Személyes kedvenc a nappali menetfény, amely a tradicionális dupla BMW-lámpatestek köré gyűrűzik fel, összetéveszthetetlen karaktert adva az autónak.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-002

Lehet pakolni bőségesen

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-018Ha már LED, legyen hátul is LED: a far szintén megkapta a kötelező jellegű, ám apró faceliftes részleteket, ennek fő eleme a zárófények tokozása, azok mintázata, s a már imént említett LED csíkok. Ahogyan már megszokhattuk, a Touring-mivolt révén a hátsó, egyébként 495 literes, zsebekkel, rekeszekkel és lezárható kampókkal felszerelt csomagteret záró ajtó üvegezése külön nyitható, amely remek abban az esetben, ha csak gyorsan ki- és be szeretnénk pakolni valamit a csomagtérbe, annak nyitása nélkül.

Egyébként a BMW 3-as kombijához rendelhető a lábmozdulattal nyitható csomagtérajtó: ez különösképp praktikus, amikor tele van mindkét kezünk pakkokkal a bevásárlások végeztével, zsebünkben az indítókulccsal; így ténylegesen elegendő egy gyors lábmozdulat, és máris nyílik a csomagtérajtó.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-020Elkél a Luxury Line a BMW 320d Touring-hoz, kétségtelen. Eleve a 18-as felnik rettentő sokat dobnak az összhatáson, talán ettől lejjebb már nem is az igazi, bár ne legyünk elkényeztetve, mutatós a koncepció minden megközelítésben. Oldalról a klasszikus Touring vonalvezetés köszön vissza, sok gömbölyded, lekerekített részlettel, megoldással, melyek kétségkívül vonzzák a tekintetet. Még akkor is, ha a BMW 320d alapvetően hozzátartozik az utcaképhez, mivel relatíve bő a felhozatal, igaz, inkább a korábbi modellekből.

Mindent a vezetés élményéért

Ismét minden a vezetőről szól a BMW 320d Touring esetében is: a vezetőállás minden apró porcikája a pilóta felé irányul, értve ezalatt a központi műszerek beállítását, a középkonzol kissé balra döntését.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-014

Az alkalmazott anyagok (Luxury Line) minősége kiváló, igényes illesztések, kopogásmentes műanyagok, remek fogású kormány jellemzik. Letisztultság keverve a praktikummal: míg a BMW 320d Touring-ben minden tökélyre hangoltan a kéz alá dolgozik, közben számtalan fiók, rejtett tárolórekesz gondoskodik arról, hogy az utazás kivitelezése a legjobb lehessen.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-015Kategóriáján belül tehát túl is mutat a határokon a BMW 320d Touring Luxury Line-ja, igaz, ennek vaskos árcédula a kiegészítője, de erről majd bővebben a cikk végén. A középkonzol éke egyértelműen a Professional opcionálisan rendelhető 8.8 col képátlós érintőképernyős infotainment, melyhez a részletes járműfunkciók taglalása, fő és kevésbé releváns adatok kijelzése mellett jó navigációs szoftver is tartozik, gyors GPS eléréssel és szinte 100 százalékos pontossággal.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-021

Ahhoz, hogy a prémiumérzet szárnyaljon, a BMW dizájnerei úgy alkották meg az összhangot jelen esetben is, hogy az mindenekelőtt a csillogásra, kifinomult ízlésre összpontosítson. Ennek folyományaként rengeteg krómhatású felület került kialakításra, díszbetétekkel, egyéb berakásokkal.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-017

A BMW 320d Touring kényelme szintén piros pontot érdemel, hiszen az ergonómiai kialakítás ismét sokat tesz le az asztalra: az első fotelek jó tartásuk mellett megfelelő hosszt és szélességet adnak az ülő- és hátlapok tekintetében, igaz, a combtámasz elkelt volna még pluszban a teljes kényelem érdekében.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-016Hátul sem lehet ok a panaszra, igaz, itt a korábbi, E46, de még az E90 szériánál is visszatérő helyszűke a jelenlegi F31-ben is visszaköszön: a hátsó felfüggesztés miatt megjelenő oldalkialakítás az ülőfelületből vesz el, ez leginkább a szélesség leredukálásából vehető észre elsősorban. Hátul két átlagos termetű felnőtt utas tud kompromisszumoktól mentesen helyet foglalni, a fejtér átlagos, a lábtér szintén – optimális beállítás kérdése (első ülések), hogy meddig fokozható a komfortráta.
Sportosnak tűnik kívülről a BMW 320d Touring, a futómű is ennek megfelelően feszesebb, mint az átlag. Viszont túlzás azt állítani, hogy egyértelműen kemény, pattogós; az úthibákat jól simítja, de az is tény, hogy sima felületeken van elemében leginkább. Autópályázáshoz kifejezetten javallott, de kanyarodásnál úttartás tekintetében is példamutatóan viselkedik.

Tekintélyes forgatónyomaték, jól eltalált menettulajdonságok. Nem véletlen, ez egy 20d

Finom, kulturált járású a BMW 320d Touring 20d dízele, a TwinPower Turbo feliratot kapott sornégyes aggregát a BMW EfficientDynamics szemlélet és technológia alapján lett optimalizálva.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-025

A motor legnagyobb teljesítménye 190 lóerő, melyet 4000-es percenkénti fordulatszámon képes leadni, a csúcsnyomaték 400 Newtonméter, 1750-től érkezve, 2500-ig gyönyörűen építkezve. A blokk, és a megmunkált alkatrészek is túlnyomó részt ultrakönnyű alumínium alapanyagokból készültek, erőforrástól függően kettő vagy három változó turbinageometriájú turbófeltöltőt kapnak (esetünkben kettőt).

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-023

Közvetlen gázreakciók, érzet szerint szinte a teljes fordulatszám-tartományban rendelkezésre álló nyomatékhátteret kapunk, ennek megfelelően a hajtáslánchoz társított 8 sebességes Steptronic automata remekül, hajszálpontosan teszi a dolgát. Még mindig nincs apelláta: a BMW e téren (is) irdatlan magasra tette a lécet.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-013Üzemanyag-fogyasztás tekintetében sincs ok a panaszra, ugyanis a BMW 320d Touring átlagos, városi környezetben kivitelezett használattal 5.9-6.2 liter között teljesített 100 kilométerre, míg országúti viszonyok között le tudtunk menni 4 liter alá 1 tizeddel, így 3.9 liter/100 kilométer is teljesíthető. A reális vegyes átlag azonban 5.8 liter, ami teljesen jó, elvárt érték, főként, ha figyelembe vesszük az automata hajtáslánc jelenlétét.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-011

Úgy tűnik, a jól megalapozott presztízst kiválóan hozza a BMW 320d Touring 2015-ben is, a kicsit szűkös hátsó terek miatt nem száz százalékos csak az összkép. Minőségi, tartós használatra javasolt, s persze nem kell nélkülöznünk a hétköznapi használat során felmerült igényeinket sem.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-008

A tesztben szereplő BMW 320d Touring alap listaára 10 840 000 forint, melyhez egyértelműen hozzátesz a választott felszereltségi csomag – a tesztautó konfigurálásának köszönhetően közelít a 17 millió forintos értékhatárhoz.

bmw-320d-touring-teszt-autoaddikt-006

2015 BMW 420d Gran Coupé xDrive specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű 4 hengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1995 cm³

Maximális teljesítmény: 190 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 400 Nm @ 1750-2500 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, 8 fokozatú automataváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4633 mm

Szélesség: 1811 mm

Magasság: 1429 mm

Tengelytáv: 2810 mm

Első gumik mérete: 225/45 R18

Hátsó gumik mérete: 225/45 R18

Tömeg, üresen: 1605 kg

Megengedett össztömeg: 2125 kg

Csomagtartó mérete: 495 liter

Üzemanyagtartály mérete: 57 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 226 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 7.4 s (gyári), 7.2 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.9 l/100 km

Országúti: 3.9 l/100 km

Vegyes: 5.0 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.4 l/100km

Országúti: 4.0 l/100km

Vegyes: 5.2 l/100km

CO2 kibocsátás: 119 g/km

Bővebb információ a BMW hazai importőrének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D Mark IV fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte