AutóAddikt Autóteszt Mini MINI Cooper SD 5 ajtós – sportos, mégis konzervatív szellemiség

[TESZT] MINI Cooper SD 5 ajtós – sportos, mégis konzervatív szellemiség

1961 – a MINI márka megalapítása, John Cooper-rel az élbolyban. Akkoriban a British Motor Corporation (BMC) egy olyasféle, tág rétegek által használni vélt koncepciót szeretett volna megvalósítani, amellyel tényleges, hétköznapi praktikumok becélzása lett volna a fő irányvonal.

mini_cooper_sd_5_ajtos_001

Nem mellesleg az ár-érték arány sem volt másodlagos a kivitelezés kapcsán, tehát egyfajta népautóként lett pozicionálva a MINI Cooper. A névadó-márkatulajdonos John Cooper pedig szorgalmasan vitte előre az elképzeléseket, s az eredeti ötletek mellett jelentős oroszlánrészt kanyarított a Formula 1, valamint a rally szegmensekből is, gondoljunk csak a MINI korai sikereire (Cooper, Morris).

Lehetőségek tárháza

A MINI számos verzióban (Van, pick-up) létezett, ezek nagyjából a nyolcvanas évek első felében futottak ki a gyártószalagról, majd 2000-ben a BMW égisze alá került a patinás brit konszern. A bajor vállalatóriás sikeres iránymutatásként meghagyta a MINI által létrehozott presztízst, tehát a méretek, kategorizáltság nyomokban is alig változott, viszont erőteljesen elvitte a márkát prémium-irányba, így elmondható, hogy a MINI a világ jelenlegi egyetlen igazi luxussal megspékelt kisautó brandje.

mini_cooper_sd_5_ajtos_008

Hogyan is sejlik fel előttünk a MINI, ha szóba kerül egy beszélgetés folyamán? A név kötelez, tehát apró, mini, igazi kompakt négykerekű. Ez így is volt, azonban a jelenlegi trendeknek és kívánalmaknak megfelelően nyilván a brit márka esetében is kellett térnövelés, a paraméterek újragondolása – így a klasszikus értelemben vett MINI már korántsem olyan atomi, mint mondjuk 20-25 évvel ezelőtt.

Tradicionálisan három ajtós egy MINI, de mi történik akkor, ha a gyártó nyitni akar még szélesebb körök felé, így csakis abban látja a megoldást, hogy ötajtóssá varázsolja a kaszni kialakítását? Minden kétséget kizáróan erre is van opció, így született meg a MINI Cooper SD is, jelenlegi autótesztünk alanya is.

Követi a tradíciókat, elénk tárja, de nem tolakodóan

A tesztautó színválasztása nem is lehetett volna remekebb – fekete alapszín, fehér tető és oldaltükör-hátlapok, sok króm, fekete felnik, peres gumikkal. Mindez már alaphangon megadja a kezdő adrenalinlöketet, s még az sem ront az egységen, hogy a B és C oszlopok közé bepréseltek mindkét oldalra egy-egy ajtót pluszban.

mini_cooper_sd_5_ajtos_002Morcos, harcsaszájra emlékeztető középen kettéosztott hűtőmaszkjával, hangsúlyos ködlámpa-fészkeivel, a lökhárító alsó felületeire helyezett, a hűtés beömlőjének határvonalait követő szellőzőnyílásaival a MINI Cooper SD szemből talán a leginkább sportosabb, lendületet sugárzóbb. Mindehhez a sárvédőívek szemközti részleteire rajzolt, döntött, kissé oválisra hajazó lámpatestek is hozzátesznek jelentősen, a tekintélyt sugárzó, beömlőnyílással felvértezett motorháztető egy elemként fogja közre ezeket, nyitásnál természetesen az első sárvédők oldallemezéből is elvesz. Mindez egyike azon sok hagyománynak, amely megmaradt a mai napig a MINI-nél, imádnivaló.

mini_cooper_sd_5_ajtos_003Ügyes arányok adagolásával lett a színvilág megvalósítva a tesztelt MINI Cooper SD esetében, ugyanis ahogyan már az imént említettük, a fekete-fehér kombináció dominál az autó színvilága esetében – a lakkfekete tónust pont jól eltaláltan dobják fel a motortértetőre húzott párhuzamos csíkok, a tető teljes fehérsége, valamint az oldaltükrök is (igaz, utóbbiak esetében a szárak a kaszni alapszínét hordozzák).

Mennyire igazi egy MINI, ha nem háromajtós?

Elsőre talán fel sem tűnik, mégis formabontó az ötajtós kocsiszekrény látványa. Leginkább a növelt, 2567 milliméteres tengelytáv az, ami a MINI Cooper SD-t kiragadja a sorból, úgy, hogy szigorúan megtartja a MINI-életérzést és hangulatot ezzel együtt. A hátsó ajtók egyébként kifejezetten keskenynek tűnnek, gyakorlatban nem kapunk sem többet, sem kevesebbet, amikor beszállunk hátra – de ennek taglalásáról majd lejjebb.

17 col átmérőjű felniken gurul a MINI Cooper SD, ez a méretekhez képest teljesen jól hozza ismételten az arányokat, a Bridgestone nevével fémjelzett Blizzak LM-25 RFT abroncsok viszont a pályák hangulatát hozzák, vékonyak, elvesznek az amúgy is fekete tónusú tárcsákon.

mini_cooper_sd_5_ajtos_004

Vonalvezetés tekintetében a hatchback jelleg adja magát, a tetővonal szinte teljesen egyenes ívet követ, csakúgy, mint az oldalablakok: nincsenek gömbölyítések, lekerekített oldalak – a hátsó ajtóhoz például szinte szabályos téglalap-alakzatú üvegfelület tartozik, lezárva a C oszlopig a csomagtér parányi részletével. Túlzásba vitt ezüstös csillogás itt sincsen, az autó menetirány szerinti bal oldalán az üzemanyag-betöltőnyílás, mely szintén figyelemfelkeltő, tradicionális.

Ízig-vérig fiatalos: a MINI Cooper SD pontosan az az autó, amely után akarva-akaratlanul is megfordul az utca népe, nemtől és kortól függetlenül. Érdekes ez, mivel a MINI visszatekintve valahogyan a gyengébbik nem stílusos választása volt mindig is, mára azonban leginkább uniszex alternatívát jelent a vásárlásnál – gondoljunk csak pont a S verziókra, s a számtalan konfigurálási lehetőségre, mellyel operálhatunk, ha vásárlásra adjuk a fejünket.

Miheztartás végett azért jár a dupla kipufogóvég

mini_cooper_sd_5_ajtos_009Dupla, középre helyezett krómozott kipufogóvég mutatja: sportos habitusú versenyzővel akad dolgunk a MINI Cooper SD esetében. A tálalás itt is illusztris, ugyanis a szpoilerezés mintázata egyedi, a hátsó ködlámpák kialakítása is itt, lenn kapott helyet. Az összetéveszthetetlen helyzetjelzők krómkeretet kapták, növelvén itt is a prémiumos küllemet; a csomagtérnyitó fogantyúja (szintén krómhatással) a rendszámtáblahely kiképzése felett kapott helyet.

Igényes, prémiumminőségű alapanyagokból építkezik a MINI Cooper SD enteriőrje. Nincs apelláta, az egyediség itt is folytatódik, ami örvendetes, hiszen a már jól megszokott kialakítás-jelleget vajmi kevés átértelmezéssel képes megoldani mindmáig a gyártó.

mini_cooper_sd_5_ajtos_017

A középkonzol például a klasszikus kilométeróra egységet próbálja visszahozni, úgy, hogy minden a körkörös ívek tükrében került elrendezésre – a központi érintésérzékeny LCD kijelző nagyjából a kialakítás centrumában helyezkedik el. Itt számos információt, menettulajdonságokat befolyásoló opciót indíthatunk el, tájékozódhatunk a részletes infotainment rendszer által, vagy épp visszajelzést kaphatunk arról, hogy környezettudatos, vad sportos (maximális gokart érzés), vagy épp az üdvözítő átmenetet választjuk vezetés közben.

Komfort- és minőségráta

Kellemes, jó fogású kormánykereket kapott a MINI Cooper SD, melyhez egy rendkívül közvetlen, jól közvetítő kormánymű társul. Az első ülések viszonylag tág skálán állíthatók hosszában és magasságában is, viszont átlagos testalkattal is kell kompromisszumot kötnünk térd- és válltér kapcsán is. A középre helyezett könyöktámasz hossza megfelelő, a váltó is viszonylag jól elérhető pihentetett karral, igaz, így már inkább visszafelé kell nyúlni a hatsebességes manuális kéziváltó karja után.

mini_cooper_sd_5_ajtos_013

A központi műszeregység elrendezése talán szokatlan lehet első blikkre, bár sok helyen láttunk már hasonlót. Közvetlenül a kormány mögé helyezett, két főbb részelemből álló számlapot találunk itt (fordulatszámmérő, sebességmérő), valamint a jobb sarokra helyezett, félkörívet formáló üzemanyagszintmérő LED csíkjait.

mini_cooper_sd_5_ajtos_015Kézre esik minden, nagy kedvenc a repülős-pilótafülkés kialakítást kapott középre applikált gombsor: itt találjuk az indításért felelő kallantyút, valamint egyebek mellett a Start/Stop automatika kapcsolóját is.

A hátsó üléssor két átlagos testmagassággal rendelkező utast képes úgy befogadni, hogy az utazás akár hosszabb távon is derűs maradhasson. Az első ülések háttámlájának kialakítása révén nőtt a térd- illetve lábtér, utóbbihoz sokat ad hozzá az optimálisra irányzott tengelytáv is. Mindkét esetben (első, illetve hátsó traktus) megfelelően hosszú és széles ülő- valamint hátlapok jellemzőek.

mini_cooper_sd_5_ajtos_016Nyilván nem a csomagok mennyisége és száma lesz az eldősleges szempont, ha MINI Cooper SD mellett tesszük le voksunkat, ám azért nem árt, ha tudunk e téren is kalkulálni az utazás előtt. Az autó alaphangon 278 liternyi rakodófelülettel rendelkezik, ez a 40:60 arányban osztott és dönthető ülések állításával közel 1 köbméteresre, konkrétan 941 literesre bővíthető.

Cooper S, Cooper SD. Utóbbi lehet az élen, ha például a nyomatékgörbét elemezzük

Hozzávetőlegesen 375 ezer forintos felárat jelent a MINI Cooper SD dízelmotorja a 192 lóerős Cooper S-éhez képest.

mini_cooper_sd_5_ajtos_011

A tesztautóban egy 2 literes, 170 lóerőt mozgósítani képes öngyulladós aggregát dolgozott, mely a maximális teljesítményét kereken 4000-es percenkénti fordulatszámon adta le, a meggyőző 360 Newtonméteres forgatónyomaték-csúcs már alacsony, 1500 RPM-nél rendelkezésre állt. Csekély, 1230 kilogrammos száraz tömegéhez képest a nagy hengerűrtartalom, a jól választott sebességváltófokozat-áttételezések jótékony hatást gyakorlnak az autó menettulajdonságaira, nem utolsó sorban a fogyasztására is (A kategória). A hidegen kicsit hangosabb és teljesítmény szempontjából visszafogottabb gázolajos pár perc után erőre kap, a vízhőmérséklet kellő idő alatt áll megfelelő szintre, majd kezdődhet is városi-elővárosi, országúti, vagy akár autópályás közlekedés. Azért fontos mindegyik kategóriát külön megemlíteni, mivel a MINI Cooper SD kiválóan alkalmas minden téren az utazáshoz, akár gyors, pár kilométeres, amolyan A-ból B-be átszaladós, vagy akár több száz kilométeres autópálya-autóút szakaszok megtételéről legyen szó.

mini_cooper_sd_5_ajtos_010Amíg zöld módban közlekedünk, minden nyugodtnak, és visszafogottnak tűnik, a gázreakciók lassabbak, a kormányzás is lágyabb, a fogyasztás nagyjából 3.7-4.4 liter/100 kilométer közti átlaggal kecsegtet (90-100 kilométer/órás átlagokkal). Viszont ha kihagyjuk a köztes átmenetet, és masszívan Sport módba állítjuk a profilváltót, minden az ellenkezőjére vált, a szolid viselkedés agresszívvá válik, a kormányzás és a futómű érezhetően keményedik, közvetlenebb habitust kap az egész összesség. Mit nekünk Cooper S, vagy John Cooper Works, itt a Cooper SD, amely hozzávetőlegesen ugyanazt az élményt ígéri, mint a kifejezetten gyorsulásra, végsebességre kihegyezett társaik. Méréseink szerint a MINI Cooper SD 7.2 másodperc alatt katapultálta magát 0-ról 100-ra, rugalmasság tekintetében pedig negyedik fokozatban, erőtartalékokkal 60-ról 100-ra mindösszesen 4.8 másodperc kellett a hajtásláncnak a végkifejletig. Dinamikusabb gázpedál-kezeléssel sem kell aggódnunk, ugyanis az átlagfogyasztás 5.9 liter/100 kilométeres értéknél stabilizálódott.

7 millió forintos tételt jelent

Árképzés tekintetében az 5 ajtós MINI Cooper SD 7 155 000 forintos bruttó listaárat kapott, ami ha figyelembe vesszük, hogy a szóban forgó termék luxuscikk, mindenképp kedvező vásárlást ígér. 5 ajtós MINI Cooper létezik még benzines, 1.5 literes motorral, 136 lóerővel (5 869 000 forint), választhatunk Cooper S-t, 192 lóerős, 2 literes benzinmotorral, valamint gázolajos kivitelt (SD verziót lásd tesztünkben), továbbá a gyengébb, 116 lóerős, 1.5 literes, szintén öngyulladós motorral szereltet, 6 374 000 forintos bruttó listaárral.

mini_cooper_sd_5_ajtos_005

2014 MINI Cooper SD 5 ajtós specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1995 cm³

Maximális teljesítmény: 170 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 360 Nm @ 1500 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4005 mm

Szélesség: 1727 mm

Magasság: 1425 mm

Tengelytáv: 2567 mm

Első gumik mérete: 205/45 R17

Hátsó gumik mérete: 205/45 R17

Tömeg, üresen: 1230 kg

Megengedett össztömeg: 1755 kg

Csomagtartó mérete: 278 liter, 941 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 40 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 225 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra:7.4 s (gyári), 7.2 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.5 l/100 km

Országúti: 4.2 l/100 km

Vegyes: 4.7 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.1 l/100km

Országúti: 3.8 l/100km

Vegyes: 4.3 l/100km

CO2 kibocsátás: 112 g/km

Bővebb információ a MINI magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS