AutóAddikt Autóteszt Nissan Nissan Qashqai 1.6 dCi 130 Black Edition – ha számít az...

[TESZT] Nissan Qashqai 1.6 dCi 130 Black Edition – ha számít az egyediség

3360 darabos szériából az egyiket birtokolni? Nem rossz dolog, még akkor sem, ha a kérdéses modell a mainstreamet erősíti. A Nissan Qashqai Black Edition-nel tehát nem lehet melléfogni, s bár a korlátozott példányszám visszafogja majd elterjedését, de pontosan ez adja a varázsát. Nem meglepő módon tehát az egyik nemes darabot fogtuk tesztre.

Sok újdonságot magáról a modellfrissített Qashqai-ról nem nagyon tudunk zengeni, elegendő, ha részletesen végig böngészik olvasóink a korábban publikált célirányos tesztjeink valamelyikét, mondjuk ezt (itt a műszaki paraméterek is teljes mértékben megegyeznek, kivéve a hajtásláncba ékelt automataváltó meglétét – a Nissan Qashqai Black Edition 6 sebességes manuális kéziváltóval érkezett szerkesztőségünkhöz.

Nézzük, mennyi pluszt tud nyújtani egy Nissan Qashqai Black Edition a hagyományos értelmezésű teljes felszereltséghez képest. Mint ismeretes, a full extrás csomagot Tekna elnevezéssel kapjuk, itt viszont számos egyedi stíluselem egészíti ki az amúgy rendkívül csinos összképet.

Mivel Black Edition, nyilván a fekete tónusok, árnyalatok dominálnak jelen esetben. A 19 col átlóval felvértezett Ibiscus elnevezésre hallgató könnyűfém kerekek kiemelik az autó egyéniségét, nem beszélve a mattfekete küszöbburkolatokról, amely még inkább előtérbe helyezik a modell exkluzivitását.

Mindezeken felül egyedi panoráma üvegtetőt is konfigurálhatunk a frissen kiszemelt Nissan Qashqai Black Edition-höz, bár ez nem annyira kiemelkedő extra, itt viszont az amúgy is nagy harmóniában domborító összképet tökéletesen kiegészíthetjük ezzel. Így egyértelmű, hogy a stílusosság fogja végig kísérni minden egyes kilométerünket.

Kimondottan sportos, de nem bántóan

Bár ültetés, vagy további kaszni-kiszélesítés nem szerepel az opciós listán a Nissan Qashqai Black Edition esetében, mégis az egész arculat kimondottan sportosra sikeredett. Ez alapjaiban véve remek, hiszen plusz egy érvet jelent ez, ha levadásznánk egy Black Edition-t a kíłnálatból; persze mindenképp elkél némi fanatizmus és elhívatottság a Qashqai, vagy még inkább Nissan brand iránt. Ki tudja? Mindenesetre az alapkoncepció remek, kár, hogy a legtöbb márka nem ténykedik ilyen irányban.

Ahogyan azt már a korábbi Nissan Qashqai tesztautóknál is megismerhettük, a maximális közlekedésbiztonság szellemiségében fogant teljes LED technológiát alkalmazó fényszórók a Nissan Qashqai Black Edition-nél is megtalálhatók. Csak emlékeztetőül, ha anno kimaradt volna esetleg valakinek: a Qashqai-nál alkalmazott LED fényszórók a hagyományoshoz képest nem kevesebb, mint 50 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztást produkálnak, ugyanakkor az éjjeli belátható, megvilágított terület sokkal kiterjedtebb és sokkal optimálisabb látási viszonyokkal autózható.

A Nissan Qashqai Black Edition beltere is fekete, különféle tapintású és kialakítású felületek váltják egymást. A lakk hatású műanyag-berakások igényesen futnak a dizájnnak megfelelően, sok a párhuzam, az anyaghasználat remek, letisztultan elrendezett műszeregységekkel, komfortos első- és hátsó ülőfelületekkel.

Aszkéta dízelmotorral az igazi. Ugyanakkor van erőtartalék és nyomaték, nem is kevés

Tesztautónkba a már jól ismert 1.6 literes dCi gázolajos erőforrás került, 130 lóerős maximális teljesítménnyel (4000-es percenkénti fordulatszámon), 320 Newtonméteres csúcsnyomatékkal (1750-nél már érkezik is). A társított 6 gangos manuális váltó a legoptimálisabb ehhez a hajtáshoz, így az autóban rejlő dinamizmus jobban előtérbe helyezhető – igaz, a motor nyomatékossága alapjárat közelében továbbra is eléggé gyengécske, hajlamos a fulladásra.

Fogyasztás tekintetében hozta az elvártat a Nissan Qashqai Black Edition, városi közegben 5.7, országúton 3.7 literes átlagfogyasztást rögzítettünk 100 kilométerre.

2016 Nissan Qashqai 1.6 dCi 130 Black Edition specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű, négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1598 cm³

Maximális teljesítmény: 130 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 320 Nm @ 1750 ford./perc

Erőátvitel: 6 sebességes manuális kéziváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4377 mm

Szélesség: 1806 mm

Magasság: 1590 mm

Tengelytáv: 2646 mm

Első gumik mérete: 225/45 R19

Hátsó gumik mérete: 225/45 R19

Tömeg, üresen: 1518 kg

Össztömeg: 2110 kg

Csomagtartó mérete: 401 liter, bővíthető 1560 literig

Üzemanyagtartály mérete: 65 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 190 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 10.9 másodperc (gyári), 10.3 másodperc (saját, mért eredmény)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.7 l/100 km

Országúti: 3.7 l/100 km

Vegyes: 5.0 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.5 l/100km

Országúti: 4.6 l/100km

Vegyes: 4.8 l/100km

CO2 kibocsátás: 122 g/km

Bővebb információ a Nissan hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Együttműködő partnereink: ASUS, Acer Hungary, SonyEPSON, QNAP, AOC, PhilipsMyActionCam, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte
ÉRTÉKELÉS
Forma, design
92 %
Komfort
85 %
Kezelhetőség, teljesítmény
88 %
Anyagminőség
89 %
Biztonság
88 %
Ár-érték arány
87 %
Előző cikkMazda múzeum nyílik ma Augsburgban
Következő cikkA francia elnöki beiktatás hivatalos autója a DS 7 Crossback lett
teszt-nissan-qashqai-1-6-dci-130-black-edition-ha-szamit-az-egyedisegHa igazán ki akarunk tűnni a sorból egyedi crossoverünkkel, akkor a Nissan Qashqai Black Edition-t nekünk találták ki.