AutóAddikt Autóteszt Opel Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI Start/Stop 4×4 Innovation – a...

[TESZT] Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI Start/Stop 4×4 Innovation – a család remek felső-középkategóriás protokollautója

Lehet, némi ellentmondás átérződik a címben: hogy lehet egy családi autó, ami a felsőközépben foglal helyet, protokollautó? Nagyon egyszerűen: a Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI amilyen praktikus lett, olyannyira elegáns is. Még akkor is, ha kombi. Teszteltük.

Méghozzá nem is akárhogyan: szokásos németországi túraútvonalunkat pötyögtettük be indulás előtt az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI központi navigációjába. Ideális távolság ez a maga nagyjából 700 kilométerével, amelyet általában mindig egyhuzamban zavarunk le, családostul csomagostul, mindenestül.

Ám ne vágjunk ennyire a dolgok elébe, vessünk pár pillantást előtte a remekbeszabott formavilágot képviselő Insignia kombira, azaz konkrétan az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI-re. Bár folyamatosan, vagy inkább egyre erősebben érezhető a PSA jelenléte az egész karakterisztikában és szellemiségben (inkább átszellemülésben), még mindig igazán opeles az egész feeling globálisan. Úgy, hogy azért a tervezőgárda mindent megtett annak érdekében, hogy az összetéveszthetetlen stíluselemek megmaradjanak, tökély 2018-as igényeknek megfelelő ötvözésekkel, áthallásokkal.

Perfekt formaterv

Tehát az új Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI gyönyörűre sikerült, minden túlzás nélkül. Az orr jellegzetességét a hangsúlyos, mosoly-sziluettet formáló hűtőmaszkforma adja, stílusos fényszóróburákkal, kellemes rajzolatokkal. Az egész sportos hatást kelt, közben jó egyensúlyban van jelen az elegancia; a tálalás máris meggyőzi a tekinteteket.

Oldalról ltászik igazán az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI valódi arculata, valamint a pár milliméter híján beirányzott 5 méteres hossz is. Egyértelmű, hogy a csomagtér térfogatnöveléséhez hosszirányban kellett toldani, így sikerült is elérni az 560 literes kapacitást. A rakfelület tehát inkább hosszabb, mintsem mélyebb, ami a pakolásnál okozhat némi plusz fejtörést alacsonyabb testalkattal bíró sofőrök, utasok számára – a feltérdelés sem akadály, hiszen az autó építése kimondottan alacsony, ahogyan arra már utaltunkis feljebb. Az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI magassága kereken 1.5 méter, ebből jól tükröződik a lapos, dinamikus jelleg – ez az, ami az autót kimondottan különlegessé teszi.

Mi más lehetne a legjellegzetesebb része, mint a hátulja

Talán a leginkább jellegzetes részletegyüttes az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI esetében a far kiképzése: a tetőívet folytonosan követő krómcsík egészen belenyúlik a C oszlopba, és a zárófényekig tart, ezáltal kiemelve az autó 1.8 méteres szélességét, valamint sportkombi jellegét és előtérbe helyezi. A lámpatestek hasonló dizájnvilágot kaptak, mint a jelenlegi Opel portfülió többi tagja, ez nem meglepő, hiszen az egységesség a célkitűzés, mint tudjuk. A nyitott csomagtérajtóval történő parokolást segítő segédfények eltűntek két oldalról, ennek nem éreztük gyakorlati hiányát – mondjuk nem is kerültünk ilyen szituációba.

Átlátható, könnyedén megszokható belteret kapott az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI, Innovation felszereltségének megfelelően prémiumjellegű kialakítással és anyaghasználattal találkoztunk. Lágy tapintású felületek, puha borítások, közepesen kemény műanyagok teszik ki az enteriőrt, mindemellett a bőrkérpit minősége és komfortérzete is remek. Még hosszú távon is, ami lényeges, hiszen az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI vérbeli utazóautó, itt ténylegesen számít minden apró nüansz.

Az persze nem kérdés, hogy öten el lehet-e férni jól az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI-ben, de ha mégis felvetődne, a válasz: igen. Nem meglepő, hiszen a 2829 milliméteres tengelytáv nem is engedhet másra következtetni, egyedül a lapos kasznikiképzés miatt lehet kompromisszumképes a fejtér nagysága.

Aranyszabály itt is, hogy 1.9 méteres testmagasság felett már előjöhetnek olyan problémák, hogy mondjuk fejünk beleér egy-egy bukkanónál a hátsó, lefelé ívelő tetőmodulba, azaz annak belső borításába.

Ilyen problémába sem futottunk bele, itt csak becsléseinkre és előzetes számításainkra tudtunk hagyatkozni.

Magyarország-Ausztria-Németország

Első pihenőnket Ausztriában ejtettük meg, nem messze Bécstől, egy benzinkúton. Námi túlzással nevezhető pihenőnek, csak egy szokásos mellékhelyiséges történet volt kutyafuttában, aztán körülbelül 5 perc eltelte után folytattuk is útunkat. Mindenféle fáradtságérzet nélkül természetesen, ami ugyanígy jelen volt 5 óra elteltével is, amikor már Németország területén autóztunk.

Korábban is több ízben vezettünk Insignia-t Németországig, és vissza, ott sem volt különösebb kivetnivalót a kényelmet tekintve. Viszont az új Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI tökéletesen újraértelmezi az elődmodell megközelítéseit, ugyanis a teljes útidőtartam végére is nagyjából olyan fitten szállítunk ki az autóból, mintha csak 2 órát vezettünk volna – úgy gondoljuk, ez az egyik legnagyobb, gyakorlatban is jól értelmezhető erénye az autónak.

220 alatt

Menettulajdonságok kapcsán sincs ok panaszra: tesztautónkban egy soros elrendezésű, 4 hengeres gázolajos erőforrás dolgozott szorgalmasan, 170 lóerős teljesítménnyel (3500-as percenkélnti fordulatszámtól).

A masszív, 400 Newtonméteres nyomatékcsúcs már 1750-től gyakorlatban is rendelkezésre áll(t), ezt alapvetően az intenzívebb gyorsításoknál sikerült érzékelnünk. Mivel Németország autópályáinak egyes pontjain nincs sebességkorlátozás, ezért próbára is tettük az Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI-t: a gyárilag előirányzott 220 kilométer/órás végsebességet ugyan nem sikerült elérnünk a folyamatosan belső sávba kivágó (nem német) autósok miatt, de így is elégedetten zártuk tesztünk ezirányú részét, 208 kilométer/órával.

Bár az új Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI üzemanyagtankja 8 literrel kisebb, mint az elődé – 70 literesről 62 literesre csökkent – mégis remek hatótávot kaptunk, ugyanis München környékén még 208 kilométerre elegendő üzemanyagunk maradt a kijelzők szerint. Úgy, hogy Németországban az átlagtempónk 160-180 kilométer/óra környékén mozgott (sajnos egyébként egyre több helyen futunk bele 100-as, 110-es korlátozásokba).

Optimális fogyasztás jellemzi

Fogyasztás tekintetében is kiváló értékek születtek. Átlagos haladással, klasszikusan 130-as pályatempóval, 90-es országútival az átlag 6.9 liter/100 kilométerre jött ki. 200 felett a pillanatnyi fogyasztásunk 12-13 liter volt, 130-nál (2400-2500 RPM) 5.2-7.2 litert rögzítettünk 100 kilométeres átlagra, pillanatnyi fogyasztásként, terepviszonyoktól függően.

2018 Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1956 cm³

Maximális teljesítmény: 170 LE @ 3500-4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 400 Nm @ 1750-2500 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, hatfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4986 mm

Szélesség: 1863 mm

Magasság: 1500 mm

Tengelytáv: 2829 mm

Első gumik mérete: 245/45 R18

Hátsó gumik mérete: 245/45 R18

Tömeg, üresen: 1641 kg

Megengedett össztömeg: 2530 kg

Csomagtartó mérete: 560 liter, 1665 literre bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 62 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 220 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 9.9 s (gyári), 9.5 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.8 l/100 km

Országúti: 4.9 l/100 km

Vegyes: 6.9 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 8.3 l/100km

Országúti: 5.2 l/100km

Vegyes: 6.3 l/100km

CO2 kibocsátás: 166 g/km

Bővebb információ az Opel magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS
ÉRTÉKELÉS
Forma, design
94 %
Kialakítás
90 %
Kezelhetőség, teljesítmány
91 %
Anyagminőség
91 %
Biztonság
92 %
Ár-érték arány
90 %
Előző cikkA Toyota és a Lexus Magyarország legnagyobb szabású egészségvédelmi programja mellett kampányol
Következő cikkSuzuki kisautóval tanulják a közlekedést a kicsik Esztergomban
teszt-opel-insignia-sports-tourer-2-0-cdti-start-stop-4x4-innovation-a-csalad-remek-felso-kozepkategorias-protokollautojaKitűnő utazókombi az új Opel Insignia Sports Tourer. A tesztautóban helyet kapott 2 literes CDTI gázolajos remek, a társított hatsebességes manuális kéziváltó szintén. Az adaptív lengéscsillapítás remek, csakúgy, mint az állandó összkerékhajtás. Utóbbi jelenléte csökkent a hatótávon, tehát érezhető valamennyi többletfogyasztás.