AutóAddikt Autóteszt Renault Renault Captur TCe 100 Zen – alapfelszereltséggel is igazán szerethető

[TESZT] Renault Captur TCe 100 Zen – alapfelszereltséggel is igazán szerethető

Mára ténylegesen elmondhatjuk, hogy a Renault modellek kinőtték összes gyerekbetegségüket. Ezt a kijelentést alapvetően azok tudják alátámasztani, akik régebbről Renault-élményekkel, emlékekkel gazdagon olvassák most a szalagcímet – legyenek azok az emlékek pozitívak, vagy akár negatívak. Ráadásul a Captur korai verziója pár évvel ezelőtt még igencsak más ligában játszott, mint az aktuális, 2020-as modell. Renault Captur TCe 100 Zen, a belépőszintet képviselő modell. Teszt.

Végeredményben nem is nagyon az jut eszünkbe a Renault Captur TCe 100 Zen-ről, hogy ez egy belépőmodell, hiszen minden esetlegesen ilyesmire utaló elemet feledtet a már alapszinten is futó felszereltség. Vagy inkább minőség. De lehet, hogy a kettő összessége mérvadó inkább.

Eleve a Renault Captur TCe 100 Zen 2020-as modellje klasszisokkal mutatósabb, trendibb, modernebb, mint a korábbi változat. Markáns dizájnt kapott például az orr-kialakítás, a széthúzott, több szinten tagolt lámpatestek személyes kedvenceink. Tényleg jól néznek ki, főként, ahogyan beleolvadnak komplex módon a hűtőmaszkba, úgy, hogy nem is látszik nagyon a két különböző anyaghasználat (plexi és műanyag). Középen pedig természetesen a hangsúlyos Renault logó terpeszkedik. Nagy, de arányosan az, így egész biztos, hogy nem tévesztjük össze más, hasonló szegmenst képviselő versenytárssal.

Maradt a klasszikus értelemben vett Captur-crossover fazon

Mert a Renault Captur TCe 100 Zen formavilága egyértelműen a mid-crossover kategóriába rangsorolható. Az AC kidobja a megfelelő formatervet CW-érték alapján, és kész is, persze módosításokkal, olyanokkal, amelyek megkülönböztetik az egyes típusokat, márkákat. De ez így is van jól, korábban sem volt túl nagy eltérés egyes modellek, brandek közt – gondoljunk csak az USA-autógyártásra. Ami európai márkák esetében történő összehasonlításnál nem a legszerencsésebb, de az alapséma ugyanaz.

Oldalnézetből a “legkaptűrösebb” a Renault Captur TCe 100 Zen, értve ezalatt a korábbi formaterv átültetését, nyomokban. A séma persze midsize crossover-feeling itt is, sőt, itt leginkább: viszonylag kiemelt frontrész, magas homlok, csapott tetőív a B-oszloptól, ehhez játékosan kacskaringós övvonal, felkanyarítva a C oszlopra. Természetesen két színárnyalattal, a tesztautó esetében fehér-fekete kombóval, ami mutatós egyértelműen. A szimpla mivolt már itt is remekbeszabottan tükröződik.

Keginkább a far-rész az, ami a Renault Captur TCe 100 Zen esetében szerethetőbb változtatást kapott az elődéhez képest. A lámpabúrák ívvonalai követik az elsők fazonját, teljesen egy és ugyanaz a formavilág, remek harmónia. Nincs túébonyolítva, de éppen ez a varázsa, ettől lesz talán picit formabontó is egyben; a Captur felirat, valamint a Renault-embléma ismét középen virít, útmutató jelleggel. Az alsó lökhárítóelemre diffúzorszerű műanyag burkolat került (vagy inkább haspáncél?), ami egyébként még akár hasznos is lehet gyakorlatban, ha nekiállnánk feszegetni az autó terepszögeit.

Meglepően jó a minőség. Legalábbis ahhoz a kategóriához képest, amit képvisel

Mint ahogyan utaltunk is rá pár bekezdéssel feljebb, a Renault Captur TCe 100 Zen tesztautó a belépőszint ellenére remek felszereltséggel rendelkezett. S a remek felszereltséghez kiváló minőségérzet is társult, ami nem utolsó szempont: az illesztések, az alkalmazott anyaghasználat mind kellemes meglepetéseket okoztak (főként a kategóriát figyelembe véve). Az utaskabin ergonómiája szintén nem hagy kivetnivalót maga után, a kormánykerék fogása jó, vaskos, tapintásra kellemes, lágy érzetet hordoz. A kapcsolók – belértve a bajuszkapcsolókat is – jól organizáltak, kézre esik minden, csakúgy, mint a központi infotainment kezelőegysége is, amely tabletszerűen, manapság jól megszokott módon türemkedik ki a cockpitből.

Hely van bőven. Elöl és hátul is egyaránt: az ülések ülő- és hátlapjai jól hangoltak, kényelmesek, megfelelő hosszal és szélességgel rendelkeznek. Rövid- és hosszútávon egyaránt komfortos a Renault Captur TCe 100 Zen, hátul hárman el lehet férni korrekt módon, viszonylag kompromisszumoktól mentesen.

Ha tűrázni indulunk a Renault Captur TCe 100 Zen-nel – márpedig ez a kategória erről szólhat alapbvetően – a 422 literes csomagtér (bővíthető 536 literig a hátsó ülések előrehajtásával) elegendő lehet, akár hosszabb távolságra is.

Nincs gond az alulméretezettnek hitt hajtáslánccal sem. Sőt!

999 köbcentis, 3 hengeres benzinmotor került a tesztelt Renault Captur TCe 100 Zen orrába, mely 101 lóerő leadására képes 5000-es percenkénti fordulatszámon. Az aggregát csúcsnyomatéka 160 Newtonméter 2750-től, ami első blikkre karcsúnak tűnhet. De nem az, és itt jött az újabb meglepetés: nem igazán barátunk a downsizing, vannak megalapozott előítéletek is, viszont olyan kellemes agilitással és dinamizmussal dolgozott az 1 literes háromhengeres, hogy csak ámultunk, bámultunk. Na jó, túlzásokba nyilván nem szeretnénk esni, meg elfogultak sem vagyunk, de ami tény, az tény. Persze más kérdés, hogy a visszafogott nyomatékgörbe átlagfelhasználós napi közlekedésnél azért éreztette hatását – fulladásra való hajlam azért elég bőven volt “kimutatható”. Ehhez nyilvánvalóan nem tett hozzá pozitív értelemben a bizonytalankodó start-stop automatika sem, viszont az egyébiránt pörgős karakterisztika, valamint az 1.2 tonnás önsúly révén egész barátságos lendületet volt képes venni a tesztelt Renault Captur TCe 100 Zen.

Általában az alulméretezett apró motorok sokat fogyasztanak. Ez viszont nem olyan volt, ami újabb meglepetéssel szolgált a Renault Captur TCe 100 Zen tesztelése során. Átlagértékként 5.8 liter/100 kilométer jött ki, országúton 3.9-4.4, míg városban 5.9-7.1 környékén zártunk. Tehát attól, hogy alulméretezett, még lehet gazdaságos is – bár ehhez nem árt, ha a kocsiszekrény súlya arányaiban legalább annyira visszafogott, mint a cikk tárgyát képező autóé.

Általában az alulméretezett apró motorok sokat fogyasztanak. Ez viszont nem olyan volt, ami újabb meglepetéssel szolgált a Renault Captur TCe 100 Zen tesztelése során. Átlagértékként 5.8 liter/100 kilométer jött ki, országúton 3.9-4.4, míg városban 5.9-7.1 környékén zártunk. Tehát attól, hogy alulméretezett, még lehet gazdaságos is – bár ehhez nem árt, ha a kocsiszekrény súlya arányaiban legalább annyira visszafogott, mint a cikk tárgyát képező autóé.

Mennyit kérnek érte?

Tesztelt Renault Captur TCe 100 Zen modellünk alapára 5.2 millió forint, míg cikkalany 5.8 millió forintos vételáron vihető haza, és állítható be a garázsba.

2020 Renault Captur TCe 100 Zen specifikációk

Motor

Motortípus: soros elerendezésű 3 hengeres dízelmotor turbóval

Lökettérfogat: 999 ccm

Maximális teljesítmény: 101 LE @ 5000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 160 Nm @ 2750 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, 6 fokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4227 mm

Szélesség: 1797 mm

Magasság: 1576 mm

Tengelytáv: 2639 mm

Első gumik mérete: 205/60 R16

Hátsó gumik mérete: 205/60 R16

Tömeg, üresen: 1190 kg

Terhelhetőség, össztömeg: 1751 kg

Csomagtartó mérete: 422 liter, 536 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 51 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 173 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 13.3 másodperc (gyári), 14.1 (mért)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.9 l/100 km

Országúti: 3.9-4.4 l/100 km

Vegyes: 5.8 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.9 l/100km

Országúti: 4.4 l/100km

Vegyes: 6.4 l/100km

CO2 kibocsátás: 133 g/km

Bővebb információ a Renault hazai importőrének honlapján, IDE kattintva.

Facebook: ITT

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: Acer HungaryCamera Kft.

Utómunka hardver: Acer