AutóAddikt Magazin Toyota Mirai: bubisat, vagy menteset?

Toyota Mirai: bubisat, vagy menteset?

Limitált szériás változatot fejlesztett és mutat be a Toyota az immáron Európa több országában forgalmazott, vizet kipufogó hidrogén üzemanyagcellás sorozatgyártott autójából, a Miraiból. A korlátozott darabszámban elérhető modell tulajdonosai egy gombnyomással eldönthetik, bubis vagy mentes legyen az autó működése során kibocsátott víz.

A Toyota Mirai valódi fordulópontot jelent az autók történetében, hiszen egy olyan új korszak hírnöke, amikor a járművek maguk fejlesztik hidrogénből a hajtásukhoz szükséges elektromos áramot. A Mirai (amelynek neve japánul azt jelenti: „jövő”) arra született, hogy az emberiség végre csökkenthesse függését az olajtól, és mérsékelje környezeti terhelését. A 2016-os World Green Car címet is elnyert Toyota Mirai egy nulla károsanyag-kibocsátású autó – méghozzá napjaink hagyományos hajtású járműveinek minden előnyével.

Két beépített tartályában mintegy 5 kilogrammnyi sűrített hidrogénnel a Mirai hatótávolsága körülbelül 550 kilométer. A tank újratöltése mindössze 3-5 percig tart, és az autó egyetlen emissziója a vízpára. A hidrogén ugyanolyan biztonságos, mint az autók bármely más üzemanyaga, ám a fosszilis anyagoktól eltérően nem súlyosbítja a globális felmelegedést.

A hidrogén a világegyetem egyik leggyakoribb eleme, ami szinte bármiből – akár még szennyvíziszapból is – előállítható, és a szél- és napenergiához hasonlóan rengeteg területen használható tiszta energiaforrásként.

A Mirai kifejezetten élvezetesen vezethető autó, hiszen teljesítménye és komfortja ugyanolyan, mint egy hagyományos hajtású járműé. Több mint 110 kW teljesítményű elektromotorját az üzemanyagcellában termelt áram hajtja. A Miraiban ugyanaz a hybrid technológia működik, amit a Toyota a Hybrid Synergy Drive rendszerhez fejlesztett ki, csak ebben az autóban az üzemanyagcella helyettesíti a benzinmotort.

A Toyota mérnökei most egy olyan egyedi, limitált szériás változatot fejlesztettek az autóból, ahol a sofőr egyetlen gombnyomással eldöntheti, hogy az emisszióként távozó víz buborékos, vagy mentes legyen, ami számos esetben rendkívül hasznosnak bizonyulhat.

„Az ötlet onnan jött, hogy mérnökeink korábban a Mirai tiszta üzemének demonstrálása céljából több alkalommal maguk is fogyasztottak az autó által kibocsátott vízből egy-egy prezentáció során. Egyik főmérnökünk ugyanakkor kizárólag a szénsavas ásványvizet kedveli, és felvetődött, hogy jó eséllyel ezzel nincs egyedül. A gondolatot szerencsére tett követte, és megszületett a szénsavas vagy mentes vizet kipufogó Toyota Mirai” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„A Toyota Mirai limitált szériás, egyedi módon szénvasas és mentes víz kibocsátására egyaránt alkalmas változatának forgalmazása az érintett piacokon április 1-én kezdődik” – avat be a szakember.

Hozzátesszük: ne feledkezzünk meg arról, hogy ma április 1-e van (ez Varga Zsombor fenti hozzászólásából is kiderült), tehát az írás tartalmát e tekintetben kéretik komolyan, vagy komolytalanul venni.