AutóAddikt Hírek Toyota-Uber együttműködés: újabb egymilliárd dollárnyi befektetés

Toyota-Uber együttműködés: újabb egymilliárd dollárnyi befektetés

A Toyota és két üzleti partnere összesen egymilliárd dolláros befektetéssel támogatja az Uber frissen létrehozott fejlett technológiai leányvállalatát.

A Toyota Motor Corporation, a Denso Corporation és a SoftBank Vision Fund összesen egymilliárd dolláros (290 milliárd forint) befektetéssel járul hozzá az Uber Advanced Technologies Group (Uber ATG) vállalatának működéséhez, és ezen keresztül az autonóm utazásmegosztó szolgáltatások fejlesztésének és piaci bevezetésének felgyorsításához. Az egymilliárd dolláros befektetési összeg egyharmadát a SoftBank Vision Fund, kétharmadát a Toyota és a Denso közösen biztosítja. Ezzel a befektetéssel az Uber ATG piaci értéke 7,25 milliárd dollárra nő.

A Toyota nem először segíti jelentős erőforrásokkal az Uber autonóm mobilitási kutatási és fejlesztési tevékenységeit. A két vállalat tavaly augusztusban jelentette be, hogy megkezdik azoknak az önvezető Toyota Sienna alapú fuvarmegosztó gépkocsiknak a fejlesztését, amelyek 2021-ben állnak szolgálatba az Uber flottájában. A Toyota akkor félmilliárd dollárral járult hozzá a projekthez, amely az Uber ATG önvezető technológiáját, valamint a Toyota Guardian vezetőtámogató rendszereket hasznosítja. Az autógyártó a következő három év során további 300 millió dollárral járul hozzá a projekthez, amelynek végső célja az automatizált fuvarmegosztó járművek sorozatgyártása és piaci forgalmazása.

„A Toyota célja egy biztonságos mobilitású társadalom megteremtése. Az Uber ATG autonóm járműtechnológiai és szolgáltatási hálózata a Toyota-csoport saját járművezérlő rendszereivel, termelési kapacitásával és fejlett vezetőtámogató rendszereivel együtt lehetővé teszi, hogy kedvező költségek mellett fejlesszük ki biztonságos autonóm fuvarmegosztó járműveinket és szolgáltatásainkat” – nyilatkozta a 2019 harmadik negyedévében lezáruló tranzakció kapcsán Tomojama Sigeki, a Toyota Connected vállalat elnöke.

Előző cikkAz új BMW X5-öt General Tire abroncsokkal szerelik
Következő cikkVolkswagen ID. R: első teszt a Nordschleifén