AutóAddikt Hírek Új kínai stratégia és gyártókapacitás: a Volvo felvázolta a részleteket

Új kínai stratégia és gyártókapacitás: a Volvo felvázolta a részleteket

A Volvo új kínai gyártási stratégiáját, amelynek keretében megnöveli termelési darabszámait, és Kínát globális gyártó- és exportközponttá fejleszti, amely képes lesz kielégíteni a márka új generációs modelljei iránti, folyamatosan növekvő keresletet az észak-amerikai és európai piacokon, valamint az ázsiai és Csendes-óceániai térségben.

volvo-v60-cross-country-d4-awd-teszt-autoaddikt-010

A Volvo Cars az északi-kínai Heilongjiang tartományban, Daqing városában működő üzemében készíti majd SPA padlólemezen nyugvó zászlóshajóját, az S90-es modellcsaládot. Szintén a mai napon jelentették be, hogy az új S90 prémium szedán gyártása 2017 nyarától Európából Kínába költözik.

A jelenlegi és leendő középkategóriás 60-as széria (SPA platform) típusai emellett a nyugat-kínai Szecsuán tartományban, Csengdu városában működő gyártóüzemben is készülnek majd, míg a tervezett kompakt méretű 40-es modellcsalád CMA platformon nyugvó, helyi piacra szánt tagjait az az üzem fogja előállítani, amelyet jelenleg építenek a Sanghajtól 350 kilométerre délre fekvő Luqiao körzetben.

„Három üzemünkkel – és üzemenként egy-egy típusra tervezett gyártósorral – olyan hatékony gyártási struktúrát teremtünk meg, amely biztosítja a Volvo számára a növekedéshez szükséges jövőbeli kapacitást.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója

A CMA padlólemezen nyugvó, kompakt Volvo 40-es modellcsalád mellett a Zhejiang Geely Holdings tulajdonában álló, ám a Volvo Cars által üzemeltetett Luqiao-i üzem gyártja majd a Geely Auto által októberben bemutatott új autómárka, a LYNK & CO CMA-alapú típusait is, kiaknázva az autóipari csoport egyre erőteljesebb ipari szinergiáit.

A Volvo kibővített kínai gyártókapacitása a márka szélesebb globális ipari jelenlétének szerves alkotóeleme.

A Volvo jelenleg két gyárat működtet Európában, egyet Svédországban, és egyet Belgiumban. Továbbra is a svédországi Göteborgban (Torslanda) működő gyárban készülnek az SPA-alapú 90-es (kivéve S90) és 60-as típuscsaládok, míg a belgiumi Ghent a jövőben kizárólag a CMA padlóra épülő új 40-es szériát gyártja.

A Volvo ezeken túlmenően az Egyesült Államokban, Dél-Karolina államban is gyárat épít; itt az SPA-padlón nyugvó új 60-as széria készül majd a helyi piacra, illetve exportra.

A Volvo új kínai gyártási stratégiájának részleteivel egy időben mutatta be az S90 új, Kínában gyártott változatát, valamint a sorozat új csúcskivitelét, a különleges felszereltségű S90 Excellence luxusmodellt, amelyek nyilvános premierjére a 2016-os Kantoni Autószalonon kerül majd sor.

Az új S90 a legfényűzőbb autó, amelyet Kínában valaha építettek. A modell mindkét kivitele a Volvo Cars daqingi gyártólétesítményében készül, azokat világszerte forgalmazzák, demonstrálva a Volvo globális gyártó stratégiája pillérének számító, kiemelkedő színvonalú minőségellenőrzést.

A Volvo Cars összes gyártólétesítménye a globális Volvo Cars gyártórendszert (Volvo Car Manufacturing System, VCMS) alkalmazza, maximálisan betartva a vállalat globális gyártási és minőségi normáit.

A Volvo úttörő szerepet játszik a Kínában gyártott gépkocsik globális forgalmazásának megalapozásában. 2015-ben első nyugati autógyártóként exportált kínai gyártású prémium gépkocsit – az S60 Inscription típust – az Egyesült Államokba.